Фігуранти "ПВК Семенченка": СБУ знала про існування організації і мала надати куратора

Середа, 31 березня 2021, 11:16
Фігуранти ПВК Семенченка: СБУ знала про існування організації і мала надати куратора
Сергій "Тезка" Ружицький та Анатолій "Гал" Віногродський (у вишиванці)

Підозрювані у створенні "ПВК Семенченка" розповіли, що співпрацювали зі Службою безпеки та іншими офіційними відомствами України і що робота приватної військової компанії в Україні неможлива без контролю держави.

Джерело: стаття УП "Чи існувала "ПВК Семенченка"? Що кажуть матеріали слідства та підозрювані"

Деталі: УП поспілкувалася з підозрюваними у справі ветеранами АТО з числа керівництва ПВК.

Зокрема, із Анатолієм "Гал" Віногродським – колишнім командиром батальйону "Донбас", який до війни працював у фінансовій сфері. У справі "ПВК Семенченка" Віногродського відправили під домашній арешт. 

Сергієм "Тезкою" Ружицьким – ветеран АТО, ексбоєць "Донбасу". Брав участь у боях під Іловайськом, звільненні Лисичанська. Був помічником нардепа Семенченка.

Віногродський розповів, що ПВК мало умовні договори із СБУ і там знали про існування цієї організації.

Пряма мова Віногродського: "Щоб протидіяти ризикам потрібно було укладати договори, умовно, із Службою безпеки, з МВС, з Головним розвідувальним управлінням, щоб вони надавали кураторів під цю справу...

У нас були попередні розмови, попередні контакти (з СБУ – ред.), у плані того, що як тільки ми почнемо працювати, ми, звісно, починаємо працювати з так званими кураторами, які ведуть ці напрямки…

Робота приватної військової компанії неможлива без контроля держави".

За словами обох ветеранів АТО, СБУ мала давати експертну оцінку контрактам цієї "охоронної фірми".

Ружицький та Віногродський наполягають на тому, що ПВК жодного дня не працювала. 

Фігуранти не змогли сказати з ким саме контактували у тому, чи іншому міністерстві.

Водночас, за словами Віногродського, представники формування жили вони в приміщенні почесного консула України в Курдистані. 

Він додав, що діяльність компанії не передбачала роботу на території України: "Планувалися роботи по організації логістики на території нафтопереробних заводів, які охороняли американське представництво в Сирії".

Передісторія:

  • 24 березня СБУ повідомила, що викрила т.зв. приватну військову компанію, її можливими організаторами назвала колишнього командира батальйону "Донбас" і екснардепа Семена Семенченка та Євгена Шевченка (відомий як "позаштатний агент НАБУ").
  • 26 березня суд заарештував Семенченка без альтернативи застави. Цього ж дня суд відправив Шевченка під арешт з альтернативою застави в 5 мільйонів гривень.
  • 25 березня ексбійця батальйону "Донбас" Олександра Новікова відправили під цілодобовий домашній арешт у цій справі. 
  • 29 березня суд також призначив домашній арешт екскомандиру батальйону "Донбас" Анатолію Віногродському.
  • Журналісти "Слідство.Інфо" стверджують, що ПВК Семенченка в останні роки працювала в інтересах олігарха Ігоря Коломойського.
  • Затримані заперечують свою провину. Шевченко вважає переслідування помстою за викриття провалу української спецоперації щодо затримання російських найманців "ПВК Вагнера". Колишні бійці "Донбасу" вбачають у переслідуванні бізнесовий конфлікт.

Читайте також "Я думав, що мене нагородять, а отримав звинувачення". "Агент НАБУ" про контрабанду з Росії та помсту за "вагнерівців"

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування