Головні новини середи і ночі: послання Зеленського, акція в Києві

Четвер, 2 грудня 2021, 08:00

Зеленський виступив у Раді зі щорічним посланням; в середу ввечері на Майдані Незалежності в Києві відбувся мітинг, присвячений подіям 1 грудня 2013-го року — актуальні новини 1 грудня і ночі.

Про послання Зеленського

В своєму щорічному зверненні з трибуни парламенту Зеленський заявив, що в Україні запровадять "економічний паспорта українця" — рахунки для дітей, на яких накопичуватимуться кошти від сплати за використання надр, і які діти зможуть використати на освіту чи житло після досягнення повноліття.

Зеленський вважає, що українська влада не зможе зупинити війну і повернути під контроль Донбас без прямого діалогу з Росією. Також у 2022 році влада надасть квартири всім ветеранам АТО та ООС, які стоять у черзі на житло від держави.

Крім того Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України та вручив орден "Золота Зірка" учаснику бойових дій у складі добровольчого українського корпусу "Правий сектор" Дмитру Коцюбайлу, відомому за позивним "Да Вінчі".

Про акцію в Києві

Люди прийшли на Майдан до стели Незалежності в Києві на мітинг, присвячений подіям 1 грудня 2013-го року. Організатори встановили сцену і звукову апаратуру.

Протестувальники закидали стіни будівлі Офісу президента монетками та пішли організованою колоною вулицею Лютеранською до будівлі Верховної Ради.

Під час акцій у Києві поліція не зафіксувала порушень правопорядку.

Про телеграм-канал УП. Стрічка

Підписуйтеся на наш новинний телеграм-канал УП. Стрічка

Кожен день ми публікуємо короткі та оперативні новини про те, що відбувається в Україні та світі.

Про інші важливі новини

Журналіст і телеведучий Савік Шустер не став розкривати список гостей на святкуванні свого дня народження у Вільнюсі і ніяк не прокоментував те, що того ж дня у столиці Литви перебував олігарх Рінат Ахметов.

Під час обшуків у будинку народного депутата від партії "Опозиційна платформа - За життя" Іллі Киви виявили купу золота та картину, на якій він зображений в образі італійського фашистського диктатора Беніто Муссоліні.

Путін хоче розпочати предметні переговори щодо досягнення юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід. Генсек НАТО на це заявив, що Росія "не має права вето" щодо майбутнього членства України в НАТО. 

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн висловилася за початок дискусій про запровадження обов'язкової вакцинації від коронавірусу в Європейському союзі.

Самопроголошений "президент" Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що всіма силами намагатиметься зробити Україну "нашою" країною, бо "там наш народ".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив Росію не застосовувати силу проти України і вчергове наголосив, що Москва знає, що вона заплатить високу ціну через санкції та інші кроки Заходу за прояви будь-якої агресії.

У середу ВООЗ оприлюднила суворі попередження про небезпеку ігнорування ковід-вакцинації, а Європейський Союз розробив обов’язкові приписи, оскільки Сполучені Штати зареєстрували перший випадок нового штаму коронавірусу Omicron.