Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Токаєв заявив, що в Казахстані відновлено порядок після "спроби перевороту" 

Понеділок, 10 січня 2022, 10:06
Токаєв заявив, що в Казахстані відновлено порядок після спроби перевороту 
Військові стережуть в'їзд до столиці Казахстану, фото NEXTA Live

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на сесії Ради колективної безпеки ОДКБ заявив про повне відновлення порядку в його країні. 

Джерело: "Інтерфакс

Пряма мова Токаєва: "Повний порядок у Казахстані відновлено, загрози для безпеки країни відвернено, в рамках антитерористичної операції триває робота з виявлення осіб, які брали участь у злочинах…

Реклама:

Операція триває, коригуються плани з виявлення бойовиків, які застосовують нову тактику маскування, переодягаються в цивільний одяг, зголюють бороди тощо. Попереду велика напружена робота, долучаються ветерани правоохоронних органів і армії".

Деталі: За словами президента Казахстану, на сьогодні до органів поліції доставлено "близько 8 тисяч осіб, і правоохоронні та спеціальні органи перевіряють їхню причетність до актів тероризму, вбивств, мародерства й інших злочинів".

Він заявив, що "вилучено 116 одиниць зброї".

ВІДЕО ДНЯ

За словами Токаєва, в Казахстані виконують "миротворчі завдання" 2030 військовослужбовців сил ОДКБ і 250 одиниць бойової техніки.

Він також заявив, що світовій спільноті буде надано додаткові докази підготовки та проведення терористичної агресії проти Казахстану.

Токаєв стверджує, що готувався державний переворот, організатори як привід використали невдоволення населення зростанням цін на автомобільний газ, але не відступили від свої планів навіть після задоволення цінових вимог мітингарів. 

Пряма мова: "Ідеться про спробу державного перевороту. Тепер уже очевидно, що всі ці бойові дії координувалися з одного центру, ретельно спланована операція вступила у вирішальну фазу.

Про це свідчать синхронні напади на будівлі регіональної влади, правоохоронних органів, слідчі ізолятори, стратегічні об'єкти, банки, телевежу й телеканали. Захоплювалися аеропорти, перекривалися автомобільні дороги та залізниці, блокувалася робота швидкої допомоги та пожежників…

Під ширмою стихійних протестів розгорнулася хвиля масових заворушень. Як за єдиною командою проявилися релігійні радикали, кримінальні елементи, запеклі бандити, мародери та дрібні хулігани. 

Соціально-економічні та суспільно-політичні вимоги відійшли на другий і третій план, про них забули. Слідом за цим розгорнулася гаряча фаза і почали діяти групи озброєних бойовиків, які чекали своєї години.

Стала очевидною головна мета – підрив конституційного ладу, руйнування інститутів управління, захоплення влади".

Передісторія:

  • Протести в Казахстані почалися 2 січня. 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала "антитерористичну операцію". Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.
  • 5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з "терористами". Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан
  • Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила "порядок". Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.
  • МВС Казахстану повідомляє про тисячі  затриманих людей в результаті масових протестів.

Знати більше: Революція чи російська окупація? Що відбувається у Казахстані та чого чекати

Ще не окупація, але інтервенція: які наслідки матиме введення військ РФ у Казахстан

Навіщо Кремль встановлює контроль над Казахстаном

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування