Жизнь бывших-2. Что делают и куда разъехались люди Порошенко

Вторник, 12 ноября 2019, 07:00
Жизнь бывших-2. Что делают и куда разъехались люди Порошенко
коллаж: Андрей Калистратенко

Зміна політичних режимів зазвичай проходить двома паралельними курсами. 

З одного боку – представники нової влади з помпою заїжджають у владні кабінети, демонструють "максимальну відкритість", висміюють старі інтер'єри чи намагаються кудись переїхати.

З іншого – члени старої команди намагаються якомога тихіше розчинитись в медійному середовищі, зібрати речі, зникнути на якийсь час. Для цього підходять будь-які способи і напрямки авіасполучення.

"Українська правда" продовжує розповідати про те, як живуть і чим займаються після програшу виборів люди з оточення експрезидента Петра Порошенка.   

Партнери і виконавці – Ігор Кононенко, Олександр Грановський

17 жовтня був "нельотний" день у бізнес-партнерів Петра Порошенка.  

Спершу в обід в аеропорту Бориспіль не дали вилетіти з країни ексзаступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському, чий син став фігурантом найгучнішого передвиборчого скандалу щодо корупції в оборонній сфері. Дорогою з аеропорту Гладковського-старшого затримало НАБУ. 

 
Ексзаступник секретаря РНБО Олег Гладковський
фото: пресслужба президента

У цей час інший бізнес-партнер Порошенка і Гладковського Ігор Кононенко також планував виліт з України і також через Бориспіль. Правда, якщо Гладковський начебто летів на автовиставку, то Кононенко збирався на тенісний турнір у Шанхай.

Під час проходження паспортного контролю його на якийсь час затримали, але згодом таки пропустили.

Сам Кононенко заперечив затримання. А в переписці з журналістом УП обіцяв повернутися в Україну 28-29 жовтня.

Співрозмовники УП в оточенні колишнього депутата запевняють, що він справді повертався в Україну. Однак підтвердити цю інформацію у правоохоронців УП не змогла. 

Проте нам вдалось з'ясувати, що станом на 7 листопада Кононенка в Україні уже не було. 

Як запевняють люди, близькі до Кононенка, його виїзд з України начебто пов'язаний із потребою лікування. Мовляв, часом у Кононенка загострюються проблеми, пов'язані з отруєнням ртуттю, про яке ЗМІ повідомляли кілька років тому.

Де саме ексдепутат "лікується", УП встановити не вдалось. Один із близьких до Кононенка колишніх депутатів припускає, що це може бути Австрія.

Іншим пунктом "оздоровчої подорожі" ексдепутата може бути Велика Британія. Саме там, за даними джерел "Української правди", останнім часом мешкає Олександр Грановський.

 
Олександр Грановський займається юридичним супроводом… високопосадовців минулої влади, в яких назрівають проблеми з українськими правоохоронними органами
фото: уп

Не так давно і Кононенко, і Грановський входили в коло найближчих людей Петра Порошенка. Грановський відповідав за "вирішення питань" в українських судах, за що його називали "смотрящим" за судовою системою.

Зараз, за даними УП, ексдепутат теж займається юридичним супроводом… високопосадовців минулої влади, в яких назрівають проблеми з українськими правоохоронними органами.

У цьому є певна доля іронії, тому що прізвище самого Грановського, за даними УП, фігурує у більш як десятку кримінальних справ у різних правоохоронних органах. Такий "багатий урожай" може означати, що або Граносвький був найбільшим злочинцем старого режиму, що викликає сумнів, або насправді у цих справах йому немає що реально пред'явити.

Однак це не заважає йому курсувати між Англією та Францією, де, за даними співрозмовників з команди Порошенка, з Грановським зараз можна домовитись про зустріч.

Нещодавно ексдепутат Сергій Лещенко повідомляв з посиланням на свої джерела, що Грановський отримав візу, котра дозволяє претендувати на громадянство Ізраїлю. Сам Грановський цію інформацію не підтвердив і не спростував.

Читайте також: Життя колишніх. Чим займаються люди Порошенка: Ложкін і Райнін

Стратег – Ігор Гринів

Головний стратег президентської кампанії Петра Порошенка Ігор Гринів, автор тріади "Армія! Мова! Віра!" віднедавна багато подорожує.

Як розповідають близькі до нього члени команди Порошенка, Ігор Олексійович "зараз більше подорожував світом, ніж був в Україні".

 
Головний стратег президентської кампанії Петра Порошенка Ігор Гринів
фото: главком

На відміну від більшості членів команди колишнього президента Гринів може не лише виїжджати, але й спокійно повертатись в Україну. 

За даними УП, до технолога Порошенка немає запитань ні у правоохоронних органів, ні у команди нового президента Зеленського.

Крім того, до Гриніва, на відміну, скажімо, від Бориса Ложкіна, ніколи не було претензій в Ігоря Коломойського. Як переказують співрозмовники з оточення олігарха, він сприймав стратега Порошенка як чесного противника, який "нічого не крав, а просто робив свою роботу".

Продовження під рекламою:
Гринів не займався кампанією експрезидента на дострокових виборах у Раду. Навіть у день виборів журналісти УП ні разу не зустріли його біля офіса "ЄС".  

Однак за останні кілька тижнів Гринів знову повернувся до консультування Петра Порошенка, з'являється в прозорому офісі "ЄС" та часом приходить на штабні наради у Порошенка, які той регулярно збирає.

"У Петра Олексійовича зараз складний вибір, два сценарії: або залишити активну політику і спробувати зафіксувати в історії, що 5 років його правління були корисними для країни, або продовжувати боротись за владу. У першому сценарії Гринів готовий працювати, у другому – ні", – розповідає в розмові з УП один зі штабістів Порошенка. І додає:

"Хоча Петра Олексійовича нова влада активно заганяє в другий варіант. Його "доганяють" і він мусить активно оборонятись. Йому виставляють прапорці і не дають звернути за них"

Сам Гринів не захотів виносити на публіку деталі своєї теперішньої роботи з експрезидентом. Але люди, близькі до політтехнолога, розповідають, що він "зараз активно займається кількома проектами – освітніми і бізнесовими".

Губернатор губернаторів – Віталій Ковальчук 

В Адміністрації президента Петра Порошенка були люди, які творили її публічне обличчя, як Борис Ложкін, а були непомітні гравці, на яких АП трималась.

Саме до останньої групи належав перший заступник глави Адміністрації часів Порошенка Віталій Ковальчук. Глави АП змінювались, а перший зам лишався той самий.

 
Перший заступник глави Адміністрації часів Порошенка Віталій Ковальчук
фото: солідарність

Ковальчук ніколи не був поміж друзів чи партнерів Порошенка. Але він був одним із небагатьох, хто заробив свій вплив. 

А впливав Ковальчук на дуже багато процесів. Жартома його в АП називали "губернатором губернаторів", адже він відповідав за кадрову політику в регіонах і за нарізку задач місцевим адміністраціям.

Крім того, Ковальчук займався організаційною частиною виборчої кампанії Порошенка, переговорами з потенційними партнерами, роботою штабу тощо.

Саме йому приписували організацію політичних проектів типу партії "Наш край", покликаних перетягувати голоси конкурентів на орбіту Петра Порошенка. 

Але сам Ковальчук після програшу виборів з цієї орбіти зник. 

"Ковальчук зідзвонюється часом з усіма нашими. Ложкіну часом телефонує, з іншими теж спілкується. Але в команду до Порошенка він поки не збирається. Там немає що робити. 

Вся політика зараз ні про що, і навіть якби Порошенко похитав Зеленського, то йому нічого не перепаде. Тому зараз включатись в роботу на нього Ковальчук сенсу не бачить", – розповідає один із колишніх чільних штабістів Порошенка.

За даними УП від людей, які працюють з Ковальчуком, експерший заступник глави АП зараз займається політичними консультаціями і відновлює бізнес, яким не займався з часів походу у політику.

 
Віталій Ковальчук займався організаційною частиною виборчої кампанії Порошенка
ФОТО: МИКОЛА ЛАЗАРЕНКО

Реформатори – Дмитро Шимків і Олександр Данилюк

В Адміністрації Порошенка за економічний блок і реформи відповідали в різні роки двоє людей – Дмитро Шимків і Олександр Данилюк.

Вони робили схожу роботу, але дві більш несхожі кар'єри складно знайти. 

Кейс Шимківа в дечому унікальний. По суті, колишній директор Microsoft-України виявився ледь не єдиним із команди Порошенка, хто зумів не лише зберегти ім'я і репутацію, але й додатково капіталізувати їх.

 
Як зізнавався Шимків, похід у владу збільшив його капіталізацію щонайменше втричі
ФОТО: УП

В АП Шимків прийшов на хвилі залучення бізнесменів у державне управління, ідеологом якого був Борис Ложкін. Але якщо спочатку олігарх Юрій Косюк, а потім і сам Ложкін швидко натішились державною службою, то Шимків добув в Адміністрації Порошенка до останнього. Майже.

Шимків займався комунікацією із західними партнерами і донорами, керував президентською Радою реформ, тобто займався "пристойними речами". Закинути йому можна було хіба історію зі скасування е-декларування для громадських активістів, за яке він відповідав, але яке не відбулось. 

Продовження під рекламою:
Щойно стало зрозуміло, що далі займатись тільки "чистими" справами не вийде, Шимків пішов від Порошенка.

Закінчувалось літо 2018-го, насувалась виборча кампанія, а з нею – політична битва не на життя, а на смерть. Штаби Порошенка і Юлії Тимошенко, головних на тоді кандидатів, готувались до фінального зіткнення, де про моральність методів не могло бути і мови.

І Шимків звільнився. Два тижні відпочив і очолив величезну фармакологічну корпорацію депутата від БПП Гліба Загорія "Дарниця". 

При тому, як зізнавався сам Шимків, похід у владу збільшив його капіталізацію щонайменше втричі. Тож тепер він спокійно керує корпорацією Загорія, виступає на різних конференціях, практикує водіння яхти і часом ходить в експедиції в Антарктиду. 

Зовсім інша історія в його колишнього колеги по економічному блоку Адміністрації Порошенка, Олександра Данилюка.

 
Данилюк несподівано став одним із ключових радників кандидата у президенти Володимира Зеленського
ФОТО: УП

За минулої влади він попрацював на різних постах, аж поки не увійшов у клінч з прем'єром Володимиром Гройсманом і не був звільнений з уряду.

Дехто вважав би це закінченням кар'єри. Для Данилюка це стало новим поштовхом. Несподівано він став одним із ключових радників кандидата у президенти Володимира Зеленського, почав супроводжувати його в міжнародних поїздках, представляти на ефірах. 

Здавалось, після перемоги Зеленського перед Данилюком відчиняться всі двері. Так і сталось. Тільки на дверях було написано не "Вхід", а "англійською EXIT".

Спершу "Сан Саничу" не знайшлося місця в Офісі президента чи уряді. А діставши посаду секретаря РНБО, Данилюк не зміг знайти себе на ній. Він явно нудився, а "нові обличчя" у владі усе менше з ним рахувались.

Коли його не включили у делегацію для візиту у США, Данилюк подав у відставку. А Зеленський її прийняв

Після цього колишній заступник глави АП, колишній міністр фінансів і колишній секретар РНБО дав кілька інтерв'ю і просто зник із медійного простору. 

На момент виходу матеріалу УП не вдалося з'ясувати точно, де перебуває Олександр Данилюк, і чим він займається. Після звільнення він перестав відповідати на повідомлення журналістів УП, а останню активність у соцмережах проявляв місяць тому.

Вірні бійці – Ростислав Павленко та Костянтин Єлісєєв

Усі попередні історії про членів команди Порошенка – це історії відходу. Але багато хто із людей п'ятого президента залишився з ним.  

Перш за все тут варто згадати двох заступників глави Адміністрації президента Ростислава Павленка та Костянтина Єлісєєва.

Павленко довгий час відповідав в АП за гуманітарний напрямок. Але найбільше він запам'ятався своєю роботою над створенням Православної церкви України та отриманням томосу про автокефалію.

 
Ростислав Павленко – депутат від "ЄС"
Фото: укрінформ

Заступник глави АП був головним двигуном цього процесу у команді Порошенка. Саме йому ПЦУ завдячує левовою часткою успіху в процесі отримання томосу.

У 2018 році Павленко перейшов із Адміністрації в Інститут стратегічних досліджень. Однак після програшу Порошенком виборів звільнився.

Спершу це виглядало дивно, тому що контракт у нього був досить тривалий. Згодом стало зрозуміло, що Порошенко планує іти на парламентські вибори, і Павленко піде з ним. Зараз Ростислав Миколайович – депутат від "ЄС".

Костянтин Єлісєєв, інший заступник глави АП Порошенка, у парламент з ним не пішов. Але з обойми не випав.

 
Після зміни влади Єлісєєв вирішив залишитися з Порошенком
фото: пресслужба президента

За часів Порошенка Єлісєєв мав славу "другого міністра закордонних справ". Він був ключовим радником президента Порошенка з питань міжнародної політики.

Після зміни влади Єлісєєв вирішив залишитися з Порошенком. Формально він не є членом партії експрезидента, але досі є членом його команди.

Єлісєєв і надалі супроводжує Порошенка у міжнародних поїздках і формує стратегію міжнародного позиціонування партії Порошенка. 

TO BE CONTINUED...

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде