Вместо Кернеса. Аваков, олигархи и выборы в Харькове

Среда, 27 января 2021, 04:30
Коллаж: Андрей Калистратенко

"Вічний" глава МВС Арсен Аваков свої відпустки і канікули зазвичай проводить в Італії. 

Однак для зустрічі перших днів 2021 року він обрав не тихі містечка провінцій Фрозіноне чи Латина, і навіть не маєток дружини у Сан-Феліче-Чирчео. Несподівано для багатьох Аваков поїхав до Харкова.

5 січня у стінах Харківської ОДА, вікна якої виходять на головну площу міста, глава МВС презентував чергову свою книгу "2014. Миттєвості харківської весни" – про те, як у 2014 році Росія намагалась організувати у Харкові чергову "народну республіку" і як він, Аваков, зачищав від любителів "русской весны" приміщення тієї ж ОДА, де проходила презентація. 

Однак Аваков приїхав не тільки для того, що нагадати місцевим, хто "відвоював Харків". Презентація була покликана стати символічним жестом – поверненням сюзерена. 

Політична історія Авакова колись починалась саме у Харківській ОДА, яку він очолив після Помаранчевої революції і з якої його вижили за кілька тижнів до перемоги Януковича на президентських виборах. 

 
Арсен Аваков під час презентації книги
фото: mvs.gov.ua

Одним із тих, хто вів найбільш активну роботу по "віджиманню" бізнесів і переслідуванню Авакова після 2010-го, був незмінний господар Харкова Геннадій Кернес. Завдяки старанням в тому числі і Геннадія Адольфовича, у 2012 році Аваков мусив залишити Харків і перебратись на політичну еміграцію в Італію. 

Навіть повернувшись в Україну і ставши міністром, Аваков так і не зміг повернути реальний вплив у Харкові. Місто залізною хваткою тримав Кернес.

Тож саме 5 січня можна вважати символічною датою остаточного повернення Авакова у Харків із тієї еміграції. 

Після смерті Кернеса місто завмерло у вичікуванні, хто ж займе вакантне місце "головного по Харкову". І схоже, наразі воно дісталось Авакову.

Ні, глава МВС не буде балотуватись в мери обласного центру. Але й без цього він, по суті, контролює обласну і міську владу в Харкові. 

Як йому це вдалося та чому найближчим часом у Харкові не буде виборів мера, читайте в матеріалі "Української правди".

Продовження під рекламою:

Друге пришестя Авакова у Харків

Плацдарм для контролю над Харковом Аваков почав готувати одразу після місцевих виборів. 

Чинний на тоді глава Харківської ОДА Олексій Кучер з тріском програв вибори мера, посівши навіть не друге, а третє місце. Після цього Офіс Зеленського одразу почав шукати заміну губернатору.

Тоді ж із табору Авакова надійшла несподівана пропозиція – призначити главою ОДА першого заступника Кернеса Ігоря Терехова.

Останній у часи, коли нинішній глава МВС очолював Харківську ОДА, був його заступником. А коли в Авакова почались проблеми з Януковичем, Терехов тихо перейшов у команду Кернеса і залишився в політиці.

"Під кінець Аваков уже не міг говорити з Кернесом, і Терехов відповідав за комунікацію з Гепою. І коли почали тиснути на Авакова, то Терехов просто лишився з Кернесом. Прагматик",– розповідає співрозмовник УП з оточення глави МВС.

 
Політична історія Авакова колись починалась саме у Харківській ОДА, яку він очолив після Помаранчевої революції і з якої його вижили за кілька тижнів до перемоги Януковича на президентських виборах
фото: oblrada.kharkov.ua

Однак віддати ОДА Терехову в Офісі Зеленського не захотіли. Натомість головний з регіональної політики в ОПУ Кирило Тимошенко пролобіював призначення в Харків Айни Тимчук

За підсумками двох місяців її роботи в Харкові більшість опитаних співрозмовників УП в колах місцевого політикуму характеризують її найчастіше словом "дніпропетровська".

"Айна прийшла по лінії Тимошенка з Дніпра і з того, що відбувається у нас, видно, що вона дуже дослухається до Юри Голика (один з ідеологів "Великого будівницва", вічний радник з питань інфраструктури у команді Зеленського –  УП), в деяких питаннях – до Кошляка (Михайло Кошляк, відомий у кримінальних колах, колишній керівник "силового блоку" групи "Приват", був затриманий разом з Геннадієм Корбаном у справі про вбивство – УП)",– розповідає один із впливових місцевих "слуг".

"Все одно, якби Тимчук не хотіла, але їй доводиться витримувати баланс у вибудованій в першу чергу Аваковим конструкції влади в області. Вона балансує між своїми, між Аваковим і між людьми типу Фукса",– додає співрозмовник з партії Зеленського. 

Згадана "конструкція влади" передбачає контроль новою владою, а точніше Аваковим, одночасно над міською і обласною радами. 

Продовження під рекламою:

"У місті легше – там "Блок Кернеса" майже мав більшість сам. Ми туди ще своїх людей вписали трохи. Там треба було тільки додати "Слугу народу" і все склалось. Терехова призначили секретарем і все запрацювало", – розповідає співрозмовник УП з оточення Авакова.

"В облраді було трохи складніше. Але Зеленський спитав, чи Аваков може зібрати конфігурацію навколо Товмасяна. Ну, і зібрали. В ОПЗЖ пропонували, типу, давайте зробимо коаліцію, а всі посади забирайте собі. Але Аваков сказав, що він "ригам" ¾ голосів в руки не віддасть",– додає співрозмовник.

Згаданий Артур Товмасян, який очолив облраду, не даремно виник в запитанні Зеленського. Він – депутат від "Слуги народу", але про його політичні орієнтири можна судити з того, що він був свідком на весіллі сина Авакова.

Для балансу сил заступником Товмасяна став Альберт Кононенко, якого місцеві називають "директором облради" і вважають близьким до олігарха Павла Фукса. Останній, у свою чергу, зараз непублічно виконує роль представника "інтересів сім’ї" Кернеса.

 
Ставши міністром, Аваков так і не зміг повернути реальний вплив у Харкові. Місто залізною хваткою тримав Кернес
фото: mvs.gov.ua

Тобто формально містом і областю керує коаліція "Блоку Кернеса" і "Слуги народу", яка насправді є створеною Аваковим схемою балансування інтересів більшості крупних гравців регіону.

Недаремно на пряме питання, як змінився розклад сил у Харкові і кого тепер підтримують такі люди, як Олександр Ярославський, Аваков, Ігор Котвіцький, Павло Фукс в інтерв’ю УП заявив, що нова конфігурація всіх влаштовує.

"Всі, кого ви назвали, у них же у кожного своя історія стосунків між собою і з Тереховим. Думаю, всі, кого ви згадали, будуть підтримувати Терехова. Бо всі знають, хто це такий",– сказав Фукс, тим самим підтвердивши неформальний компроміс між усіма великими гравцями регіону. 

Читайте більше: Павло Фукс – про дружбу з Кернесом, розмови з Добкіним, зустрічі з Аваковим та контракт із Джуліані

А модератором цієї непублічної угоди є глава МВС Аваков. У свою чергу на місці, у Харкові, мікроменеджментом домовленостей займається колишній депутат і бізнеспартнер Авакова Ігор Котвіцький.

"Ви розумієте, коли дзвонить Аваков, то в Харкові всі ці чиновники встають зі слухавкою біля вуха. Там все серйозно. Але Арсену не цікаві якісь там комунальні підприємства, чи кіоски білетити. У нього трохи інші інтереси. Але насолити ОПЗЖ, наприклад, йому цікаво",– пояснює в розмові з УП один із найбільш впливових харківських бізнесменів.

Продовження під рекламою:

Вибори на осінь

Ще в серпні, перед місцевими виборами, одразу кілька штабів у Харкові зробили закриті соціологічні дослідження, де прізвище Кернеса було відсутнім. 

Люди, які бачили результати цих досліджень, переказують УП, що без Кернеса найбільшою популярністю у харків’ян користувався Михайло Добкін. Другим за ним у рейтингу йшов колишній нардеп Євген Мураєв. 

Виконуючий обов’язки мера Ігор Терехов – лише третій, а на четвертому місці – депутатка, ексгубернаторка і спонсорка "Ліги сміху" Юлія Світлична.

 
Добкіну аж свербить, так хотілось би конвертувати свою віртуальну популярність у мерство
Фото: media.slovoidilo.ua

Першість Добкіна має своє пояснення. У Харкові його пам’ятають як близького друга покійного мера – чого тільки варте легендарне відео про "текст по-дебильному написан".

І Добкіну аж свербить, так хотілось би конвертувати свою віртуальну популярність у мерство. На попередніх виборах восени він навіть спробував балотуватися в мери, поки Кернес лежав у лікарні в Німеччині. 

Але його вмовили знятися. Зробив це все той же Павло Фукс, мовляв "навіщо ти забираєш голоси у Гени". Тепер же, коли вибори ще не оголошені, Добкін вже оголосив, що братиме у них участь. 

Крім того, Михайло Маркович вже знайшов собі патронів – це близькі до олігарха Ріната Ахметова Вадим Новинський та Борис Колесніков. 

Але обидва "козирі" Добкіна можуть виявитись його слабкостями. 

Як виявляється, в останні роки Добкін по суті не підтримував контактів з Кернесом. 

"Вони по бізнесу розійшлися. На Допу були записані якісь фірми Гепи. І коли вони були разом, то питання не стояло, а коли один попросив другого віддати йому "його активи", той відмовився. Формально все було записано на якихось інших людей, але суть від цього не змінилась – Добкін кинув Кернеса. І Гена образився", – пояснює УП один із ключових політичних гравців Харкова. 

Продовження під рекламою:

"Люди Добкіна асоціюють, що він з Кернесом. Хоча насправді вони були в дуже поганих стосунках, у них були якісь бізнесові розбіжності", – розповідав в інтерв’ю УП Фукс. 

Відносини зіпсувались настільки, що дружина покійного мера навіть не хотіла зустрічатися з Добкіним, коли "друг сім’ї" попросив про зустріч. 

"Ну ви ж розумієте, що популярність Добкіна у місті тісно пов’язана з особистістю Гени. А буде цікаво, якщо заплакана дружина Кернеса вийде до журналістів і на камери розкаже, як він насправді повівся з другом. Вона його на нуль помножить", – говорить впливовий політик у Харкові. 

 
Ігор Терехов та Генадій Кернес
Фото: Костянтин Чегрінський / KHARKIV Today

Крім цього, проти Добкіна може зіграти прямий контакт Авакова і Ріната Ахметова.

"Новинський і Колесніков хочуть допомогти Добкіну, бо вони його знають. Але Аваков обіцяв попрацювати з їхнім покровителем Ахметовим, щоб вони не займались дурницями і не втручались",– розповів УП один із співрозмовників, наближених до глави МВС, який підтримує кандидатуру Терехова. 

В останні роки після замаху на Кернеса Терехов по суті керував Харковом і те, що вигадував мер, реалізував саме його заступник. 

"Гена себе ж погано почував. Він після замаху приїжджав на роботу на дві-три години, а всією рутиною і господарськими питаннями займався Терехов", – пояснює один із місцевих бізнесменів. 

Але в порівнянні з іншими кандидатами у мери Терехов непублічний і не схильний до яскравих виступів в стилі Кернеса. Однак у нього є інші таланти, які, наприклад, дозволяли йому підтримувати хороші відносини і з Кернесом, і з Аваковим навіть у часи їхнього найгострішого конфлікту.

До прикладу, будучи в команді Кернеса, Терехов паралельно вів спільний бізнес з педставником "ворожого табору" Ігорем Котвіцьким, якого вважають правою рукою Авакова. Вони є співвласниками мережі кіосків "Кисет", які торгують цигарками. 

Продовження під рекламою:

"Логічно, що зараз Терехову потрібна була надійна "криша", щоб його ніхто тут раптом не зачепив – от він її і отримав. Взамін для Авакова він готовий зробити все, що той його попросить", – пояснює УП один із впливових у Харкові підприємців. 

На виборах Терехов може програти своїм конкурентам у красномовстві, тому передвиборча ставка буде зроблена на його управлінські здібності. 

"Арсен йому так і каже: вийди і скажи людям, мовляв, я не вмію гарно говорити. Але я вмію гарно робити і керувати", – розповідають в оточенні міністра внутрішніх справ. 

*   *   *

Для того, щоб Терехов міг таки виграти вибори і перетворитись із невидимої тіні Кернеса в реального політика, перед ним постає питання часу.

І це питання породжує інше  коли відбудуться вибори? Адже, якщо вибори провести, наприклад, у березні, то Терехов навряд виграє. 

І з цього питання, за даними УП, також є непублічний консенсус харківських еліт. Саме тому, до Ради ніяк не дійдуть всі потрібні для оголошення виборів документи.

Усі опитані УП великі гравці харківської політики не під запис зійшлися на одній і тій же даті виборів – 31 жовтня. 

"Це якщо до осені всі організуються. А так то можна і 31 березня, але уже наступного року", – додає один зі співрозмовників.

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

Чому вам варто приєднатися до Клубу УП?
Підтримувати вільні медіа – це нова, свідома норма сучасного суспільства. А членство у Клубі УП – це реальна причетність до змін та підтримка відкритого контенту найбільш шанованого медіа-бренду України.
Роман Романюк, політичний оглядач УП
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Главное на Украинской правде