Отец в запасе ВМС, брат жены – участник АТО. Кто те российские военные, которые запускают ракеты с Черного моря

Ольга Кириленко — Среда, 11 мая 2022, 09:30

З першого дня війни українці помирають від російських ракет – на 4-те травня, за словами президента, Росія випустила їх вже майже 2 тисячі.  

Їх запускають із Каспійського моря, з кораблів у Чорному морі, з Білорусі та, можливо, з окупованих територій.

Вони розбивають і зносять під нуль "надважливі військові об'єкти" – багатоповерхівки в Одесі та Києві, школу в Житомирі, музей Сковороди на Харківщині, вокзал у Краматорську. В останній окупанти поцілили особливо цинічно – на "Точці У", яка вбила 7-х дітей, написали: "за детей".

За запуском кожної ракети стоять люди. І деякі з них, можливо, навіть стріляють у міста, де вони виросли або де продовжують жити їхні рідні.

У квітні УП отримала короткі біографічні довідки військовослужбовців Військово-морських сил РФ, які, за даними ГУР, залучалися до обстрілів України. Зокрема крилатими ракетами "Калібр". Інформацію передала компанія Molfar, що спеціалізується на конкурентній розвідці за відкритими джерелами. 

З огляду на отримані дані, УП вирішила зібрати деталі життя та служби кількох військових ВМФ РФ, які, найімовірніше, пускали з Чорного моря ракети та снаряди. Серед них ми знайшли зрадників України, "спадкових моряків з Севастополя" і, звісно, російських військових, які відчули всю повноту влади в Криму після 2014-го.

Володимир Хромченков, командувач великого десантного корабля "Саратов" – нині затопленого Україною. 48 років, зрадник України

Озброєння "Саратова": артилерійська установка ЗІФ-31Б, три пускові установки переносного зенітно-ракетного комплексу, бойова завантаженість – до 1 500 тонн техніки та вантажу. 

Володимир Хромченков на борту "Саратова"
Фото: газета Чорноморського флоту РФ "Флаг родины"

До зради батьківщини Хромченков віддав ВМС ЗСУ понад 13 років свого життя – ймовірно, весь час служив саме в Криму. Як свідчить сторінка його дружини Марини Хромченкової (Мулявки) в Однокласниках, подружжя жило в смт Мирне неподалік від Євпаторії.

На момент окупації Криму Хромченков командував середнім десантним кораблем "Кіровоград", який разом з "Костянтином Ольшанським", "Генічеськом", "Черкасами" та іншими суднами, опинився заблокованим в Донузлаві. 

Спершу "Кіровоград" разом з усіма вийшов на центр озера, щоб уникнути захоплення, але, на відміну від легендарного тральщика "Черкаси" чи то "Костянтина Ольшанського", вирішив не чинити опір.

21-го березня десантний (!) корабель під керівництвом Хромченкова підійшов до берега і без бою здався росіянам

Уже за кілька місяців Хромченкову знайшлося місце на російському десантному кораблі "Саратов" – спершу в ролі помічника командира, а з 2018-го – в ролі командира.

"Він ставиться до корабля, як до живої істоти, нахвалювала його флотська газета ЧФ "Флаг родины" за півроку до нападу на Україну. – Щодо командирських якостей – рішучості, передбачливості, командирської удачі, – цього в Хромченкова не відібрати".

Втім, у тимчасово окупованому Бердянську, куди "Саратов", за словами речників ОП, привіз 400 морпіхів, 20 танків і 40 БТРів, "командирської удачі" Хромченкову таки забракло. 

24-го березня українські військові знищили "Саратов" (який спочатку був прийнятий за "Орськ"), а також пошкодили два великі десантні кораблі РФ – "Цезар Куніков" та "Новочеркаськ". Можливо, саме один з них з ознаками зовнішнього пошкодження нещодавно помітили у Севастополі.

Ще один цікавий факт: командиром "Новочеркаська" виявився ще один зрадник – колишній старший помічник командира великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський" Юрій Павлов. 

"Саратов" горить у порту Бердянська, 24-го березня 2022-го року

Офіційно про долю екіпажу "Саратова" так ніхто й не повідомив – ні Росія, ні Україна.

У середині квітня в пропагандистських Телеграм-каналах РФ розійшлися повідомлення про смерть Хромченкова від отриманих поранень. На сторінці його дружини про долю чоловіка ні слова, хіба у статусі стоїть пісня "Стрибок у небеса". 

Весільне фото Володимира Хромченкова та його дружини Марини Хромченкової
Фото: сторінка Марини в Однокласниках 

У Марини є чимало родичів на материковій Україні. Зокрема, її двоюрідний брат Віталій Мулявка живе в Києві, куди періодично долітають ракети з Криму. Чоловік поширює в соцмережах меми про "Точку У" і Кримський міст і вітається в листуванні з УП словами "Слава Україні!". Ставлення сестри до обстрілів йому невідоме, уже півтора року вони не спілкуються.

Рідний брат Марини, Володимир Мулявка, живе на Кіровоградщині й, за словами Віталія, є учасником АТО. 

Григорій Бреєв, ​​командувач фрегата "Адмірал Макаров", який обстрілював українські міста крилатими ракетами "Калібр". 43 роки, зрадник України

Озброєння "Адмірала Макарова": 8 крилатих ракет "Калібр-НК", корабельна артилерійська установка А-190, зенітно-ракетний комплекс "Штиль-1" та інше.

На відміну від тих українських військових, які змалечку бачили переваги російського флоту над українським в Криму, Григорій Бреєв народився на материковій Україні – у селищі Кирнасівка на Вінниччині. І навіть переїхавши до Криму і вивчившись в Академії військово-морських сил Нахімова, його зв'язок з материком не обірвався – свою другу вищу освіту він отримував у Тернополі.

На сторінці Бреєва в Однокласниках досі стоїть профільне фото із захисту дипломних робіт за спеціальністю "державна служба" (!) у Тернопільському економічному університеті. На фото він в українській військовій формі. 

Григорій Бреєв у 2013-му році в тернопільському виші
Фото: сторінка Бреєва в Однокласниках

У ВМС ЗСУ Бреєв керував корветами "Луцьк", "Тернопіль" та кораблем управління "Славутич". 

Його останнім місцем роботи у ВМС була Севастопольська військово-морська база, посада – заступник командира. У березні 2014-го Бреєв зрадив присязі й залишився жити у Севастополі.

У 2017-му, за любов до нової батьківщини, отримав статус командира новенького російського фрегата "Адмірал Макаров". Щонайменше з 27-го лютого 2022-го року "Адмірал Макаров" стріляє по Україні "Калібрами". Наприкінці березня він поповнив свій боєкомплект – у відповідь на це Одеська ОВА попередила місцевих про нові можливі обстріли.

Бреєв (праворуч) на церемонії підняття прапора на фрегаті "Адмірал Макаров" у Калінінграді
Фото: Віталій Нєвар

Олександр Смірнов, командувач фрегата "Адмірал Ессен", який обстрілював українські міста "Калібрами". 37 років

Озброєння "Адмірала Ессена": 8 крилатих ракет "Калібр-НК", корабельна артилерійська установка А-190, зенітний ракетно-артилерійський комплекс "Кортік", вертоліт Ка-27ПЛ або Ка-31 та інше.

Для Олександра Смірнова українські міста, по яких стріляє його фрегат, навряд чи становлять бодай якусь цінність – значну частину свого життя він провів у Росії. Народився в Мурманську, жив у Костомукші республіки Карелія, вчився у воєнно-морському інституті Петра Великого в Санкт-Петербурзі.

Нині містом проживання Смірнова на сторінці Вконтакте вказаний Севастополь – це точка базування фрегата "Адмірал Ессен" і рідне місто його дружини Ірини Ночвиної-Смірнової. Жінка, за даними ГУР, має як український, так і російський паспорт.

У Смірнова доволі насичена військова кар'єра – десятки навчань у Чорному та Середземному морях, служба в сирійському порту Тартус, де Росія тримає свою військову базу. 

До речі, у 2017-му році "Адмірал Ессен" неодноразово стріляв "Калібрами" по "об'єктах терористів Ісламської держави" з Середземномор'я. Утім, ймовірно, на той момент ним ще керував Антон Купрін – нині командувач ракетного крейсера "Москва", який нещодавно потопила Україна. За непідтвердженими даними, Купрін не вижив. 

У лютому 2022-го року "Адмірал Ессен", уже під керівництвом Смірнова, був одним із 30 російських кораблів, які вийшли "на масштабні навчання" в Чорне море. А згодом переніс "відпрацювання бойових вправ" і на українські міста.

4-го квітня, за словами речників ОП, Україна підбила російський фрегат. Жодної інформації про долю екіпажа та його капітана не було.

[UPCLUB]

Єгор Тугарін, командувач патрульного корабля "Дмитрий Рогачев", який залучався до обстрілів України. 38 років, зрадник України

Озброєння "Дмитра Рогачова": артилерійська установка АК-176, зенітно-ракетний комплекс "Штиль-1", корабельний комплекс "Гібка" та інше.

Єгор Тугарін пішов у Військово-морські сили України стопами батька Віталія Тугаріна – капітана 1 рангу запасу ВМС України та колишнього працівника інспекції Міноборони. 

Про самого Єгора відомо небагато: народився у Києві, у 2008-му завершив навчання у Севастополі – на батькових фото з підписом "у Єгора на випуску" добре видно тамтешній пам'ятник Нахімову та меморіал оборони Севастополя.

Фото: сторінка в Однокласниках Віталія Тугаріна

До 2014-го Єгор, імовірно, служив помічником командира корабля на українському корветі "Луцьк". Далі зрадив присязі й перейшов на бік росіян. Найпізніше з 2021-го року став керувати російським патрульним кораблем "Дмитрий Рогачев". 

За два дні до війни, 22-го лютого, корабель якраз повернувся з навчань у Середземному морі. Там під керівництвом Тугаріна, як пише газета Міноборони РФ "Красная звезда", серед іншого він відпрацьовував артстрільби по надводних цілях. А з 24-го лютого цими цілями стали українські міста… у яких зокрема живе і рідня Тугаріна.

Так у перший же день російські ракети прилетіли в Київ, де, як свідчить геотег в Однокласниках, досі живе його батько. А також в Умань, де живе брат дружини його батька, Світлани Поправки – 51-річний Олександр. 

Батько Єгора, який перебуває в запасі ВМС (!), на початок війни відреагував коротким постом – перераховував точки прильоту ракет зі словами "як завжди у таких випадках, є жертви серед цивільних".

Скріншот допису Віталія Тугаріна в Однокласниках

Глєб Козаков, командувач малого ракетного корабля "Грайворон", який обстрілював Україну "Калібрами". 33 роки, мав громадянство України

Озброєння "Грайворона": вертикальна корабельна пускова установка 3С14 на 8 ракет "Калібр НК" або "Онікс", артустановка А-190 й "Дует" та інше.

Глєб Козаков – ще один спадковий моряк, родом з Севастополя. Його батько, як розповідав Глєб російським ЗМІ, також служив на малих ракетних кораблях і дуже пишався, що син став командиром. Втім, на якому саме флоті служив чоловік, достеменно невідомо. 

Як і невідомо, чи служив до 2014-го року сам Глєб у Військово-морських силах України – його ім'я не фігурує ані в українських списках зрадників, ані в російських пропагандистських статтях.

З відомих деталей його біографії – робота на фінансово-економічну службу Чорноморського флоту у 2018-му та позиція командира новесенького, щойно спущеного на воду, "Грайворона" у 2020-2021-му. 

До речі, на цій позиції він уже встиг отримати скаргу від екіпажа – один із військовослужбовців пожалівся Путіну, що Козаков заборонив сходити контрактникам з корабля і часто випиває з офіцерами.

Глєб Козаков на церемонії входження "Грайворона" в Чорноморський флот РФ
Фото: Вадим Кумейко

Буквально за 2 місяці до великої війни "Грайворон" увійшов до складу Чорноморського флоту РФ. Тоді, на урочистій церемонії в окупованому Севастополі, Козаков хизувався "наймогутнішим сучасним озброєнням" на кораблі, який передовсім мав охороняти найближчі рубежі.

Але замість цього, за даними ГУР, стріляв "Калібрами" по українських містах.

Особиста сторінка Глєба у Вконтакте наразі видалена, сторінки його потенційних родичів здебільшого закриті. Де-не-де можна натрапити на його архівні фото з дружиною – на них весілля, футбол, природа, парки. 

Загалом – мирне життя, яке у 2014- у, а згодом і в 2022-му в українців забрала Росія. Але це ще не кінець.

Весільне фото Глєба Козакова з соцмереж

Ольга Кириленко, УП