Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВС заявляє, що гучні напади на активістів розкрито, хоч не всіх затримано

П'ятниця, 28 вересня 2018, 11:03

Правоохоронці заявляють, що розкрили низку нападів на громадських активістів і вбивства правозахисниці Ірини Ноздровської та бердянського активіста Віталія Олешка.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченка відзвітував у шести справах після невдоволення громадськості бездіяльністю влади в них, яке вилилося в гасло "Мовчання вбиває" й акцію "Ніч на Банковій"

"Вчора витримували паузу, бо чекали рішень суду про запобіжні заходи підозрюваним у нападах на Михайлика і Устименка в Одесі", – написав Шевченко.

Він перелічив особливо тяжкі злочини, скоєні стосовно активістів у 2018 році:

- "Вбивство Ноздровської на Київщині – повністю розкрито, підозрюваний вже став обвинуваченим і навіть підсудним, замовного характеру злочину не встановлено.

- Замах на вбивство Устименка в Одесі – розкрито, 2 підозрювані від позавчора – під вартою, слідство триває.

- Вбивство Олешка "Сармата" у Бердянську – розкрито гарячим слідом, 5 підозрюваних – під вартою з часу скоєння злочину, виконавець дав свідчення щодо замовника, його встановлено і шукають.

- Замах на вбивство Гандзюк у Херсоні – розкрито незважаючи на помилку на першому етапі, 5 підозрюваних включно з організатором – під вартою, замовників продовжують шукати поліція і СБУ, яка веде окреме провадження саме щодо пошуку замовників злочину.

- Замах на вбивство Козьми і Кузаконя в Одесі – розкрито, 3 підозрюваних – під вартою, слідство триває.

- Замах на вбивство Михайлика в Одесі – розкрито, 3 підозрюваних від учора – під вартою, слідство і пошук замовників триває".

"Звісно, чотири з цих п`яти злочинів поки що не розкриті повністю, коли всі підозрювані затримані, процесуально стали обвинуваченими і провадження передається в суд", – визнав Шевченко.

"Так само їхню провину треба ще довести у суді. І не факт, що ця вина буде доведена", – додав директор департаменту комункації МВС.

"Але Національна поліція України розслідує і не стоїть на місці. Вважати, що це відбувається тільки тому, що активісти піднімають ажіотаж, що звісно певною мірою підштовхує поліцію працювати, – так само невірно, як вважати, що земля обертається під впливом інерції від руху людей, які по ній ходять", – заявив він.

Увечері 27 вересня активісти провели під Адміністрацією президента (за відсутності Петра Порошенка в Україні) акцію "Ніч на Банковій" з вимогою розслідувати напади на активістів, а також з’їздили до об’єкту "Фортеця", де нібито живе міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Їх обурює, що поліція досі не встановила замовників низки нападів на активістів і в багатьох випадків не затримала й виконавців.

Так, 5 березня у Знам’янці побили депутата "Сили Людей" у Знам’янській міськраді Олега Рубана, 16 березня у Кривому Розі жорстоко побили  громадського діяча Сергія Мокрякова, 24 травня в Одесі двоє невідомих здійснили замах на громадського активіста Сергія Стерненка.

5 червня в Одесі невідомі напали на місцевого лідера руху "Автомайдан" Віталія Устименка, 5 червня в селищі Есхар Харківської області в лісовій смузі було знайдено повішеним місцевого активіста Миколу Бичка, 18 червня у Херсоні двоє невідомих напали на журналіста та активіста Сергія Нікітенка.

31 липня в Херсоні невідомий облив кислотою радника міського голови та громадську діячку Катерину Гандзюк, того ж дня у Бердянську вбили громадського активіста і ветерана АТО Віталія "Сармата" Олешка.

2 серпня в Одесі невідомий на вантажівці протаранив автомобіль, в якому знаходилися активіст Григорій Козьма і голова Одеської міської організації "Народного Руху України" Михайло Кузаконь, того ж дня у Кам'янському стався вибух мікроавтобуса, внаслідок чого постраждав місцевий депутат Віталій Чернявський.

22 вересня стався напад на голову одеського осередку партії "Сила людей" Олега Михайлика, а в Кушугумі під Запоріжжям після низки погроз стався напад на голову Запорізької організації ДемАльянсу Сергія Лукіна.

Катерина Гандзюк після 10 операції записала відеозвернення з лікарняного ліжка.

Генпрокурор Юрій Луценко поклав частину провини за повільне розслідування нападів на активістів на них самих.

Читайте також: Це тільки початок. Насильства будуть жорстокішими – Гандзюк та інші активісти про напади на себе

Стерненко: Суспільство перебуває в напівсплячці. Але якщо дуже гучно крикнути, то воно прокидається

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: