Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

TI Ukraine: Поновлення Насірова - плювок в імідж України як правової держави

Вівторок, 11 грудня 2018, 23:31

Поновлення Романа Насірова на посаді глави ДФС можна сприймати як плювок в імідж України як правової держави.

Про це в ефірі "Громадського" сказав голова правління антикорупційної організації Transparensy International Ukraine (TI Ukrine) Ярослав Юрчишин. 

"Це плювок в імідж України як держави, яка має верховенство права. Звісно, ми ще не можемо коментувати рішення по суті, бо його немає в загальному доступі.

Але, зі слів Андрія Журжія (депутат від "Самопомочі" - ред.), який був присутній на судовому процесі, судді поставили під сумнів те, що Кабмін мав право звільнити Романа Насірова, зокрема, посилаючись на те, що не доведено приховування другого громадянства Насірова", - розповів Юрчишин.

"Як це впливає на справу, яку розслідує НАБУ? Насправді, оскаржено тільки процедуру звільнення, тобто прямого впливу на справу нібито немає. Але уявіть собі ситуацію, коли частина свідків у справі, яка працює в ДФС, почала давати свідчення, на базі яких і виявлено незаконні дії та зловживання службовим становищем Насірова.

Ці люди зараз отримали чіткий сигнал, що Насіров є недоторканим, що навіть Кабінет міністрів, маючи підстави, не має права його звільнити. Звісно, є великий шанс, що ці люди почнуть відмовлятися від своїх свідчень. На це й спрямоване таке рішення суду", - зазначив він.

Як повідомлялось, 11 грудня Окружний адміністративний суд Києва поновив на посаді голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова.

Уряд планує оскаржувати це рішення.

Адвокат Насірова Олександр Лисак повідомив, що той не може приступити до виконання обов’язків, оскільки для цього потрібне окреме розпорядження Кабміну.

31 січня 2018 року Кабінет міністрів звільнив відстороненого від своїх обов'язківглави Державної фіскальної служби Романа Насірова.

В ніч на 8 березня 2017 року Солом'янський райсуд Києва обрав Насірову запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави в 100 млн. гривень, а 16 березня дружина Насірова внесла за нього заставу.

Його залишили з електронним браслетом, без закордонних паспортів та із забороною залишати Київську область без дозволу.

Насіров заявив, що це було спрямовано на перешкоджання його політичній діяльності, і що "політичні опоненти" злякались його "реальної боротьби з корупцією і змін в системі ДФС".

28 вересня 2018 року суд скасував обов'язок носити електронний засіб контролю для Насірова.

Слідство вважає, що Насіров протягом 2015 - 2016 років, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, надав керівникам регіональних та територіальних органів ДФС незаконну вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр".

Насірова обвинувачують у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні.

Наразі досудове слідство вже завершене.

Наразі прокурори зачитують обвинувальний акт, який складається з 774 сторінок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування