Суддю, чиє рішення зробило можливим розгін Майдану, лишили на посаді

Вівторок, 10 грудня 2019, 12:23
Суддю, чиє рішення зробило можливим розгін Майдану, лишили на посаді

Судді скандального Окружного адмінсуду Києва Євгену Аблову, чиє рішення у 2013 році стало причиною розгону Майдану, виписали догану.

Джерело: Twitter Центру протидії корупції, пресслужба ВРП

Дослівно ЦПК: "Вища рада правосуддя залишила на посаді суддю Майдану Євгена Аблова. Знаєте як ВРП покарала Аблова? Виписала сувору догану з позбавленням доплат до зарплати впродовж 3 місяців.

Тобто ВРП відмазала Аблова в шосту річницю спроби розгону Майдану. Саме Аблов дав добро на розгін Майдану, щоб була змога встановити новорічну ялинку".

Деталі: Дисциплінарну справу щодо Аблова відкрили на підставі скарги "Бутко К.Т. на дії судді під час розгляду справи за адміністративним позовом громадської організації до НАБУ та на підставі скарги Маселка Р.А. на дії вказаного судді під час надання інтерв’ю телеканалу "Право ТV".

Скаржники вказували, що Аблов не дотримується правил суддівської етики і стандартів поведінки.

Друга Дисциплінарна палата ВРП 8 квітня вирішила застосувати до Аблова дисциплінарне стягнення у виді внесення подання про звільнення судді з посади.

Аблов не погодився з таким рішенням і подав до ВРП скаргу, у якій просив скасувати зазначене рішення та закрити дисциплінарне провадження.

ВРП покарання Аблову змінила і вирішила виписати йому догану з позбавленням доплати до посадового окладу судді на 3 місяці.

Що було раніше: У травні 2017 року Вища рада правосуддя відмовилась звільняти суддю Аблова, чиє рішення від 9 грудня 2013 року призвело до того, що Беркут намагався розігнати Майдан.

У 2017-му суддя — визнав законною схему закупівлі так званих "рюкзаків Авакова", чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання. А у 2018-му поновив на посаді ректорку медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову.

У 2019 судді ОАСК потрапили у скандал через опубліковані НАБУ розмови суддів. Правоохоронці розслідують справу про втручання керівництва Окружного адмінсуду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.

Нагадаємо:

  • Суддя Аблов у 2018 році брав участь у конкурсі на посаду директора управління ДБР у Миколаєві.
  • Конкурс він програв, однак оскаржив рішення у судді в якому працює - ОАСК. Суд клопотання Аблова задовольнив. 
  • 10 травня у ВККС заявили, що 34 судді Окружного адмінсуду Києва, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію Приватбанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, бо нібито захворіли.
  • 15 травня Окружний адміністративний суд Києва тимчасово заборонив Сергію Козьякову виконувати обов’язки голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • 26 липня стало відомо, що НАБУ та ГПУ обшукують Окружний адміністративний суд Києва
  • Пізніше правоохоронці розповіли, що розслідують справу про втручання керівництва Окружного адмінсуду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.
  • За версією слідства, голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаційного оцінювання і для цього "почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС".
  • НАБУ також оприлюднило записи розмов нібито суддів ОАСК, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади.
  • У відповідь суд заявив про тиск. А голова суду Павло Вовк сказав, що опубліковані записи – брехня.
  • 30 липня Вовка і ще трьох суддів викликали до ГПУ, щоб вручити підозри і допитати.
  • ГПУ також викликала на допитуповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову та голову Державної судової адміністрації Зіновія Холоднюка, які фігурують на оприлюднених записах.

Про те, у чому підозрюють суддів, читайте в матеріалі УП "Вовчий суд" у голосах. Хто засвітився на плівках НАБУ з Окружного адмінсуду

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування