Справа Шеремета: Судді заявили про втручання адвоката підозрюваної у правосуддя

П'ятниця, 10 січня 2020, 07:55
Справа Шеремета: Судді заявили про втручання адвоката підозрюваної у правосуддя

Судді апеляційного суду Києва заявили про втручання у правосуддя адвоката підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко.

Джерело: Заява суддів Київського апеляційного суду

Деталі: У заяві йдеться про судове засідання щодо апеляції на попереднє рішення суду про тримання Кузьменко під вартою. Тоді при обговоренні питання щодо можливості продовження засідання без участі прокурора, адвокат Владислав Добош заявив, що він не залишить залу суду.

Судді заявляють також, що висловлювання адвоката підтримали присутні у судовому засіданні вільні слухачі, які прийшли підтримати підозрювану. Вони почали погрожувати, що ніхто з них не залишить залу судового засідання до прибуття прокурорів, які беруть участь у розгляді судового провадження.

У подальшому присутні у залі судового засідання особи разом із адвокатом протягом більше п’яти годин поспіль блокували приміщення залу, не погоджувалися на пропозицію залишити залу у зв’язку із закінченням судового засідання.

Судді зазначають, що вказані події призвели до перешкоджання здійсненню апеляційного розгляду інших призначених до розгляду у вказаному залі суду проваджень. Крім того, було пошкоджено майно Київського апеляційного суду, зокрема меблі та технічні пристрої.

Судді, які розглядають заяву, вважають, що такі дії адвоката свідчать, що він використовував засоби та методи, які суперечать чинному законодавству, з метою дискредитації суду та здійснення на суддів незаконного впливу.

24 грудня 2019 року судді розглянули апеляцію на арешт Кузьменко і залишили попереднє рішення без змін.

Судді вказують, що після цього захисник також проявив нестриману та некоректну поведінку, нетактовно, образливо та принизливо висловлювався у нецензурній формі як щодо суддів, що постановили рішення, так і щодо прокурорів, які брали участь у судовому провадженні.

Адвокат також публічно висловлювався, що "кожний суддя відповість за підозрювану", що, як вважають судді, є погрозою їм у зв’язку з професійною діяльністю.

Дії адвоката колегією суддів розцінюється як здійснення тиску та спробу втручання в діяльність суддів і здійснення правосуддя.

Що було раніше: 20 грудня прокурори у справі Шеремета не прийшли на розгляд апеляції на арешт підозрюваних Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Зокрема через це суди перенесли.

У свою чергу захист привів у суд двох чоловіків, які фігурували на записах розмов, оприлюднених слідством. Вони заявили, що записи змонтовані, а розмови не стосувались Шеремета.

Силовикам довелося штурмувати залу суду, де розглядається справа Шеремета, щоб вивести і відвезти в СІЗО підозрювану Юлію Кузьменко.

Пізніше стало відомо, що 20 грудня Генпрокуратура оновила групу прокурорів у справі. Однин із них не пройшов атестацію.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинуввід вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Суд арештував Кузьменкота Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівкупід авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Кузьменко розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкіта непереконливі. Поліція заперечує.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування