Суд не захотів відпускати Стерненка з-під домашнього арешту

П'ятниця, 3 липня 2020, 13:39
Суд не захотів відпускати Стерненка з-під домашнього арешту

Апеляційний суд не відпустив з-під домашнього арешту активіста Сергія Стерненка, підозрюваного в умисному вбивстві свого нападника.

Джерело: засідання Київського апеляційного суду 

Деталі: У п’ятницю 3 липня суд продовжив розгляд скарги Стерненка та його захисту на арешт.

Сам підозрюваний просив взагалі скасувати запобіжний захід.

Суд заслухав людей, які хотіли взяти підозрюваного на поруки. Загалом, за словами Стерненка, таке бажання виявили кілька сотен людей. Але суд обмежив кількість ймовірних поручителів до 20. При цьому судді відзначили, що велика кількість заяв про поруки свідчить про масову підтримку активіста.

Серед поручителів були депутати від партії "Голос" Кіра Рудик, Ярослав Юрчишин і Роман Лозинський. Також виступали громадські активісти, ветерани АТО, колишній в’язень Кремля Володимир Балух, колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Заяви поручителів подавали і на минулому засіданні. Зокрема, депутатка від "Європейської солідарності" Яна Зінкевич, колишній депутат Андрій Тетерук.

Стерненко вважає, що його залишили під домашнім арештом нібито через тиск президента Володимира Зеленського, генпрокурорки Ірини Венедіктової та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Що було раніше26 червня суд, який розглядав скаргу Стерненка та захисту на його домашній арешт, оголосив перерву на тиждень – до 3 липня.

Судді пояснили таке рішення великою кількістю матеріалів справи та людей, які виявили бажання взяти Стерненка на поруки, а також тим, що вже закінчився робочий час і наближались вихідні.

Читайте також: Підозра року. Пояснюємо версію слідства у справі Стерненка

Справа Стерненка: Пояснюємо позицію захисту

Передісторія:

  • У 2018 році на колишнього лідера одеського "Правого сектору" Сергія Стерненка було вчинено три замахи, в ході третього, 24 травня загинув нападник
  • Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався.
  • На початку квітня ексзаступник генерального прокурора Віктор Трепак розповів, що Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити Стерненку про підозру. Після цього Трепак пішов з посади.
  • Згодом Венедіктова сказала, що підозра Стерненку буде оголошена. Питання полягає лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.
  • 15 травня стало відомо, що двом чоловікам, які у 2018 році напали в Одесі на екслідера місцевого осередку "Правого сектору", оголосили підозру в хуліганстві, а 10 червня – що прокуратура закрила провадження проти загиблого Кузнєцова.
  • Згодом суд скасував підозру Кузнецову та не дав дозвіл на затримання його спільника Олександра Ісайкула.
  • 11 червня Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві.
  • 5 червня суд відправив його під цілодобовий домашній арешт, відмовивши у взятті на поруки. Пізніше Стерненку змінили адресу перебування на цілодобовому домашньому арешті: не місце реєстрації в Одесі, а місце проживання у Києві.

Знати більше: Майдан, наркотики, Аваков та інші війни Сергія Стерненка

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування