Головні новини суботи і ночі: нові обмеження, українська ікона для Лаврова

Неділя, 20 грудня 2020, 07:00

В Україні почали діяти нові карантинні обмеження, українську ікону подарували Лаврову – новини, які були актуальні 19 грудня. 

Про карантин

З 19 грудня в Україні набули чинності карантинні обмеження щодо роботи закладів харчування, проведення масових заходів у закладах освіти і приміщенні церков.

Про ікону

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідав Сараєво 14 грудня. Візит минув зі скандалом, оскільки два члени президії Боснії і Герцеговини відмовилися зустрічатися ним.

Тоді ж один із членів президії Боснії і Герцеговини, глава Республіки Сербської Мілорад Додік подарував Лаврову старовинну ікону.

Із ноти посольства України до Міністерства закордонних справ БіГ стало відомо, що це 300-літня українська ікона з Луганська. На звороті ікони є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року.

Посольство України запросило інформацію про те, як ікона потрапила до Боснії та Герцеговини. 

Прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу у зв’язку зі старовинною українською іконою, яку Додік подарував Лаврову.

Росія поверне ікону, подаровану в Сараєво главі МЗС РФ Сергію Лаврову, для з'ясування її походження по лінії Інтерполу.

Про Толоку Української правди

УП дарує футболку з оновленим Дон Кіхотом кожному підписнику Толоки УП, який підтримає видання від 1000 грн на рік. Акція діє до 7 січня. 

Долучайтеся до Толоки УП і отримуйте ексклюзивні промокоди від бізнес-партнерів Української правди.

Про інші важливі новини 

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про звільнення Сергія Шкарлета з посади міністра освіти і науки.

На Одещині прикордонники викрили міжнародний канал контрабанди кокаїну до ЄС.

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе після того, коли до такого рішення "дозріє" церква та віряни.

Епіфаній також заявив, що легалізація канабісу в Україні можлива лише у випадку вживання його у медичних цілях, на користь здоров’ю людини.

У суботу ввечері на столичній Софійській площі відбулася церемонія засвічення вогнів на головній новорічній ялинці України.

Під час урочистостей на Софійській площі в Києві виникла пожежа, яку вдалося швидко ліквідувати.

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) проводить розслідування близько 5 випадків алергічних реакцій у людей, яким зробили щеплення вакциною від COVID-19 виробництва компаній Pfizer Inc та BioNTech.

Президент Володимир Зеленський стверджує, що за час його перебування при владі було "запущено та фактично закінчено реформу Генеральної прокуратури".

Президент Володимир Зеленський вважає, що новообраний лідер США Джо Байден міг би долучитись до перемовин у Нормандському форматі для їх посилення, оскільки останній добре розуміється у відносинах України з Росією. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування