Головні новини п’ятниці та ночі: хакерська атака, можливе вторгнення Росії

Субота, 15 січня 2022, 07:00
Головні новини п’ятниці та ночі: хакерська атака, можливе вторгнення Росії
фото: Getty Images

"Бійтесь і чекайте гіршого": хакери атакували урядові сайти та "Дію"; Росія готується провести спецоперацію на Донбасі, щоб створити привід для вторгнення — актуальні новини 14 січня і ночі.

Про хакерську атаку

Вночі 14 січня хакери зламали кілька урядових сайтів, зокрема Міністерства освіти, Міністерства закордонних справ, порталу "Дія" тощо, та оприлюднили своє повідомлення трьома мовами – українською, російською та польською. 

Реклама:

У Службі безпеки та Міністерстві цифрової трансформації відразу сказали, що витоку даних не відбулося. Українські кіберфахівці наразі досліджують технічну сторону кібератаки та відновлюють стан сайті.

Урядові експерти доводять, що хакерська атака на українські урядові сайти вночі 14 січня здійснювалась з Росії. Вони пояснили, що використання чутливих тем з історії польсько-українських стосунків повинно було замаскувати слід російських хакерів. 

СБУ розслідує причетність російських спецслужб до кібератаки на Україну

ВІДЕО ДНЯ

Про можливе вторгнення РФ

США отримали інформацію, що Росія готує спецоперацію на сході Україні, мета якої здійснити фейкову атаку на російських військових, звинуватити в цьому Україну і відповісти вторгненням у сусідню державу.

Про телеграм-канал УП. Стрічка

Підписуйтеся на наш новинний телеграм-канал УП. Стрічка

Кожен день ми публікуємо короткі та оперативні новини про те, що відбувається в Україні та світі.

Про інші важливі новини

На переговорах у Києві президенти України Володимир Зеленський та Азербайджану Ільхам Алієв підписали декларацію про обопільну готовність надавати підтримку суверенітету й територіальній цілісності обох держави.

Зеленський запропонував Байдену провести тристоронній саміт із Путіним стосовно деескалації військового напруження з російськими військами — за словами голови ОП Єрмака, "американські партнери проявили певний інтерес" до цієї пропозиції.

Представника Росії у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, колишнього речника Держдуми РФ Бориса Гризлова призначено послом Росії в Білорусі.

У Державному бюро розслідувань розраховують, що після прильоту в Україну колишній президент Петро Порошенко самостійно приїде до суду, де йому обиратимуть запобіжний захід.

Печерський суд Києва призначив на 17 січня, об 11:00, засідання, на якому обиратимуть запобіжний захід колишньому президенту Петру Порошенку у справі про державну зраду.

Ситуація щодо України залежить від вибору від кремлівського керівництва між дипломатичними переговорами і санкціями.

Сполучені Штати заявили, що "вітають" новини з Росії про те, що тамтешні сили безпеки заарештували хакерів угрупування REvil, яке є відповідальною за кілька масштабних атак на американські компанії минулого року.

Представники Держдепартаменту Штатів звернулися до енергетичних компаній із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткові постачання газу в разі потреби.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News