Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол Німеччини: "Формула Штайнмаєра" передбачає спецстатус Донбасу

Середа, 21 грудня 2016, 17:03

Місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей мають відбутися під контролем і за сприяння ОБСЄ, лише після цього ці території можуть отримати "спеціальний статус".

Про це заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель, пояснюючи так звану "формулу Штайнмаєра", передає Радіо Свобода.

"Ця формула, яка є предметом дискусії, передбачає, що місцеві вибори відбудуться під контролем і за сприяння ОБСЄ. Потім ОБСЄ має підтвердити, що вибори відповідали міжнародним стандартам. Якщо ОБСЄ це підтвердить, тоді набуває чинності законодавство про "спеціальний статус". Якщо ні – в такому разі, не набуде, для цієї території не буде ніякого "спеціального статусу", – зазначив Райхель.

Райхель додав, що залишається актуальним питання послідовності кроків у реалізації Мінських домовленостей.

"Важливим є питання послідовності кроків. Тут теж триває дискусія. Не погоджено – і навряд чи буде погоджено – що Україна відновлює контроль (над кордоном – ред.) і тільки потім відбуваються вибори", – заявив Райхель.

Як відомо, в ніч на 20 жовтня у Берліні понад 4 години тривали переговори нормандської четвірки: канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна.

У ході зустрічі лідери країн домовилися розробити "дорожню карту", яка стане основним документом з імплементації усіх Мінських угод - від 5 вересня та меморандуму від 19 вересня 2014 року і від 12 лютого 2015 року.

Після зустрічі канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що першим є старт процесу виборів, і тільки після цього можна буде говорити про озброєну місію ОБСЄ. Контроль над кордоном Україна отримає в останню чергу, повідомила Меркель.

В ефірі ток-шоу "Право на владу" заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв зазначив, що Україна отримає доступ до неконтрольованої ділянки кордону з Росією на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін неодноразово наголошував, що бачення дорожньої карти української і російської сторони різко розходяться.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування