ГПУ попросила у Нідерландів голос Саакашвілі

Субота, 24 лютого 2018, 10:11
ГПУ попросила у Нідерландів голос Саакашвілі

Генпрокуратура направила міжнародно-правове доручення правоохоронним органам Королівства Нідерланди, в якому просить відібрати у лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі зразки голосу.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін.

"Кілька днів тому ми направили до Голландії міжнародно-правове доручення, в рамках якого голландській владі пропонується відібрати у Саакашвілі зразки його голосу", - заявив він.

За словами Єніна, Нідерланди будуть це робити самостійно, відповідно до доручення.

Також Єнин уточнив, що зразки голосу Саакашвілі може надати лише добровільно.

"Безумовно, це його право. А якщо він відмовиться, то це вкотре розвінчає міф Саакашвілі про те, що він готовий співпрацювати з правоохоронними органами", - додав заступник генпрокурора.

Сам Саакашвілі у свою чергу на своїй сторінці у Facebook 24 лютого заявив: "У будь-якому випадку .... я готовий приїхати в Україну і пройти всі слідчі дії, щоб до кінця розвінчати "справу".

 

Як відомо, 5 грудня генпрокурор Юрій Луценко виступив зі звинуваченням на адресу Міхеіла Саакашвілі в отриманні від бізнесмена-втікача Сергія Курченка грошей на свою діяльність в Україні. Це Луценко доводив, демонструючи аудіозапис нібито розмови між Курченком і Саакашвілі. 

У свою чергу лідер РНС заявив, що з Курченко не знайомий, а в РНС оприлюднені аудіозаписи назвали монтажем і заявили про намір передати їх на експертизу.

5 грудня Саакашвілі затримали в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 (Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності) КК України.

Саакашвілі звинувачували в незаконному перетині кордону між Польщею та Україною, за що він уже сплатив штраф. Також йому інкримінують "сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності" (ч 2. статті 256). 

Грузія вимагала екстрадиції Саакашвілі з України: суд заочно засудив його до 3 років в'язниці за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали у ресторані Києва та вивезли у невідомому напрямку. У Держприкордонній службі згодом заявили, що лідера РНС видворили до Польщі, яка прийняла Саакашвілі за процедурою реадмісії. Саакашвілі видворили напередодні допиту  у суді у справі про розстріли на Майдані. 

Саакашвілі прилетів до Нідерландів, де планував зустрітися з родиною та оформив там посвідчення особи, що дає йому право на проживання та роботу в Євросоюзі.

21 лютого лідеру "Руху нових сил" Міхеілу Саакашвілі заборонили в'їзд в Україну до 13 лютого 2021 року.

2 березня Верховний Суд України продовжить розгляд позову Саакашвілі до президента Петра Порошенка щодо позбавлення українського громадянства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування