Новини 12 липня: люстрація і ув’язнення нацгвардійця

П'ятниця, 12 липня 2019, 20:54

Зеленський запропонував проект люстраційного закону та суд Італії засудив нацгвардійця — новини, які були актуальні 12 липня.

Про люстраційний закон

Президент Зеленський опублікував текст законопроекту про очищення влади, який передбачає масову люстрацію представників влади за часів президентства Петра Порошенка. Згідно із законом люстровані чиновники не зможуть обиратись президентом, народним депутатом, бути заступником голови Верховної Ради, особи, які підпадають під люстрацію не зможуть бути адвокатами, а також обіймати державні посади до 2024 року.

А ще, Зеленський запропонував виключити норму про те, що люстрація не поширюється на виборні посади.

На закон вже відреагував Порошенко і назвав це доказом "проросійського реваншизму". В партії "Голос" кажуть, що не підтримують ініціативу президента, посли країн "Великої сімки" розкритикували ідею Зеленського, а міністр закордонних справ сказав, що у разі ухвалення в українській політиці залишиться дві людини — Зеленський і Медведчук.


Про суд над нацгвардійцем

Суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році. Марківа засудили до 24 років ув'язнення. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які лунали після арешту Марківа.

Віталій вранці 12 липня виступив із останнім словом, сказавши, що є українським військовим, простим солдатом, патріотом, і додав, що завжди захищатиме Україну.

Про інші важливі новини

Президент Володимир Зеленський видав указ про помилування політв’язня Кремля Сергія Литвінова, якого Росія передала Україні для відбування покарання.

Володимир Путін обговорив із Радою безпеки російсько-українські відносини "в світлі" телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським.

Луценка викликали на допит у НАБУ. Національне антикорупційне бюро викликало на допит генпрокурора Юрія Луценка у зв’язку з передачею ним резонансної справи відносно учасника Євромайдану Івана Бубенчика іншому складу прокурорів.

СБУ не пустила Савченко на окуповані території. Щоб потрапити в ОРДО, нардеп мала отримати дві перепустки. Одну, в штабі операції Об'єднаних сил, вона вже отримала. Другу мала видати СБУ.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій урочисто закрив десяту сесію парламенту. За його словами, за цей час було проведено 580 пленарних засідань, ухвалено 2734 законодавчі акти, 977 законів та кодексів у цілому. До 19 липня нардепи ще працюватимуть у комітетах.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...