Амністії для всіх учасників подій на Донбасі бути не може – "Слуга народу"

Середа, 16 жовтня 2019, 12:37

Нардеп від "Слуги народу", глава комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко заявляє, що безумовної амністії для всіх учасників подій на Донбасі, як це зафіксовано в Мінських домовленостях-2, бути не може.

Джерело: Інтерфакс-Україна.

Пряма мова Яременка: "В Україні у нас існує законопроект, який трохи інакше пояснює амністію, наше розуміння амністії, ніж те, що закладено в Мінських домовленостях-2. Там є брутальна фраза про те, що Україна забезпечить амністію, недискримінацію і непереслідування для всіх учасників подій на Донбасі. Це не так".

"Ми не можемо відкинути загальний принцип права – незворотність покарання для тих, хто вчинили військові злочини, злочини проти людяності, причетні до вбивств і тортур. Україна ніколи не піде на амністію".

Деталі: Яременко нагадав, що амністія викладена окремим пунктом Мінських домовленостей.

Він також додав, що Україні слід рухатися в бік прийняття законів, які дозволять чітко встановити правовий статус людей, які залишалися на окупованих територіях. Зокрема визначити статус тих, чиї дії не містять складу злочину відповідно до кримінального законодавства, але можуть піддаватися моральному осуду і т.д.

За словами Яременка, законодавство повинно дати відповідь на питання, що робити з такими людьми, а також з тими, хто перебував у незаконних збройних формуваннях, але не причетні до вбивств, обстрілу українських територій, тортур, з тими, хто розкаявся.

Знати більше Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у "формулі" вивід російських військ

Передісторія:

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, що вони пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
  • Під документом, за яким після виборів на Донбасі набуде чинності закон про статус окупованих нині територій, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.
  • Згода України на "формулу Штайнмаєра" викликали протести в Києві, по всій Україні і навіть за кордоном.
  • Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили низка обласних та міських рад: ЛьвівськаІвано-Франківська та Хмельницька обласні, СумськаКропивницька й Луцька міські ради. Вони наголошували, що українська сторона має отримати повний контроль над державним кордоном, а місцеві вибори не можуть проводитися на умовах незаконних збройних формувань, повної амністії та узаконення так званої "народної міліції". 
  • При цьому соціологи групи "Рейтинг" виявили, що 60% українців не можуть оцінити ініціативу мирного врегулювання війни на Донбасі за "формулою Штайнмаєра", 23% висловилися проти неї, а 18% – підтримали її у вересні.
  • 10 жовтня в ході зустрічі із журналістами у фудмаркеті в Києві Зеленський заявив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування