Рада майже одностайно почала ламати "схеми Яценка"

Вівторок, 12 листопада 2019, 12:24
Рада майже одностайно почала ламати схеми Яценка

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 2047-д, який пропонує ліквідувати  діяльність так званих "майданчиків Яценка", що заробляли на посередництві між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна.

Джерело: засідання парламенту 12 листопада

Пряма мова спікера парламенту Дмитра Разумкова: "Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проєкту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості. Реєстраційний номер 2047-д. 378 за! Рішення прийнято.

Є пропозиції прийняти в цілому. Готові приймати в цілому? Ні. Є зауваження від 2 фракцій мінімум. Ні.

Тоді ставлю на голосування пропозицію про скорочення на половину строків подачі пропозицій і правок і підготовки законопроєкту до другого читання. 314 за. Рішення прийнято".

 
У першому читанні проєкт закону підтримали 378 депутатів 

Деталі: Доопрацьований законопроєкт авторства "слуги народу" Данила Гетьманцева пропонує з 1 січня 2020 року запровадити нову модель оцінки об’єктів нерухомості. Передбачається, що вона дозволить проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та прискорить процедуру укладення правочинів з нерухомістю.

Згідно з проєктом закону, будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об’єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо цього об’єкта нерухомості.   

У випадку незгоди з вартістю об’єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа матиме право звернутись до суб’єкта оціночної діяльності (оцінювача) і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі, як це відбувається сьогодні.

За довідку доведеться заплатити 52 гривні, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них до Єдиної бази звітів про оцінку – близько 300 гривень. Ці кошти, за задумом автора законопроєкту, поповнюватимуть державний бюджет.

 
Фото з Telegram "слуги народу"

Також, за цим законопроєктом, нотаріуси отримають право безоплатного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об’єктів нерухомості.

Передбачається, що інформація з Єдиної бази звітів про оцінку буде відкритою (вся інформація про об'єкт нерухомості та його вартість буде доступна в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження, крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна відповідно до закону про захист персональних даних).

Звіти про оцінку зберігатимуться в Єдиній базі  в електронній формі.

Знати більше:

Детектор брехні і $30 тисяч для "Слуги народу". Як депутати Зеленського посварилися через схеми Яценка

Фінал історії з детектором брехні для "слуг народу": як будуть позбуватися "майданчиків Яценка"

Передісторія:

  • У жовтні 11 депутатів "Слуги народу", які входять у комітет із фінансів, податкової та митної політики, підозрюють в отриманні по 30 тисяч доларів за не підтримку в комітеті законопроєкту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості.
  • Суть схеми полягає в діяльності електронних майданчиків (посередників між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна), які пов'язують із депутатом Антоном Яценком. 
  • У серпні 2018 року "Наші гроші з Денисом Бігусом" повідомляли, що лише за перший місяць роботи фірми, близькі до нардепа з "Відродження" Антона Яценка, "викачали" 23 млн на схемах посередництва.
  • У Раді зареєстрували законопроєкт №2047, який дозволив би ліквідувати цю "схему", але "слуги народу" подали і альтернативний законопроєкт №2047-1, який дозволяв укріпити діяльність майданчиків-посередників.
  • Із нинішніх нардепів під підозру потрапили: Ірина Аллахвердієва, Ольга Василевська-Смаглюк, Дар'я Володіна, Юлія Діденко, Олександр Дубінський, Вікторія Кінзбурська, Олексій Ковальов, Анна Колісник, Олексій Леонов, Анастасія Ляшенко, Євген Петруняк.
  • Після цього джерела УП повідомляли, що президент Володимир Зеленський та керівництво партії "Слуга народу" вимагали, щоб депутати СН, які є членами фінансового комітету Ради пройшли детектор брехні.
  • Згодом президент Володимир Зеленський заявив, що всі члени комітету Верховної Ради з питань фінансів мають пройти перевірку на детекторі брехні у зв’язку з скандалом з можливим отриманням хабарів "слугами народу".
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину 11-ма нардепами.
  • Депутат Олександр Качура, один з головних ініціаторів законопроекту №2047-1, сам висловив бажання пройти "детектор брехні". І вже навіть нібито його пройшов.
  • Також прозвітував про проходження перевірки на поліграфі і нардеп Дубінський. Він відповідав на питання експерта у прямому ефірі, хоч поліграфологи кажуть, що таке дослідження не зовсім ефективне.
  • Також у прямому ефірі проходила поліграф нардеп Ольга Василевська-Смаглюк. Експерт розмовляла з нею лиш 40 хв і відразу змогла озвучити висновок. За її словами, хабарі депутатам таки пропонували.
  • 23 жовтня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що 24 жовтня свідок у справі щодо хабара нардепам по 30 тисяч доларів публічно розповість про пропозицію неправомірної вигоди. 
  • Але 24 жовтня Арахамія заявив, що свідок не прийде на ефір через заборону правоохоронців.
  • 31 жовтня нардеп від "Слуги народу" Мар’ян Заблоцький провідомив, що комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав ліквідацію приватних електронних майданчиків для оцінки нерухомого майна.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування