Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пристайко не виключає відновлення сполучення з ОРДЛО

Понеділок, 16 грудня 2019, 14:23
Пристайко не виключає відновлення сполучення з ОРДЛО

Нові ділянки для розведення сил на Донбасі будуть узгоджувати в рамках однієї з підгруп Тристоронньої контактної групи.

Джерело: міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю УНІАНу

Пряма мова: "Визначення ділянок з українського боку завершилось. Однак ми готуємо декілька альтернативних варіантів. Розглядатись і узгоджуватись ці ділянки будуть в рамках однієї з підгруп Тристоронньої контактної групи.

Ми вважаємо, що на цьому етапі має бути розведення на ділянках, які мають значне і велике гуманітарне значення. Це є пріоритетом в цих трьох чи чотирьох, або щодо скількох там ділянок ми домовимось…

У нас є комбінація з тих ділянок, які ми можемо розвести. Наш досвід підказує, що не завжди це збігається. Ми маємо очікувати, що дзеркальне розведення відбудеться на тій стороні. Для цього, очевидно, потрібні домовленості, і тому ми маємо в запасі ще декілька пропозицій, які дозволять нам маневрувати під час переговорів".

Деталі: Пристайко висловився за максимально швидке погодження ділянок розведення у рамках ТКГ: "Навіть наступне засідання (18 грудня – ред.) нас би влаштувало".

Бажаним для Києва є ті місця, які дають додаткові можливості для перетину лінії контакту, де можна відкрити контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ).

Якщо Петрівське було погоджено ще у 2016 році, то тепер ідеться про нові ділянки розведення. Президент Володимир Зеленський навіть пропонував назвати їх гуманітарними – але лідери "нормандського формату" не погодилися, розповів Пристайко.

За словами голови МЗС, першим "кандидатом" є Золоте, де з українського боку вже побудовано КПВВ, але на окупованій території такі роботи не здійснено.

На запитання, чи можливе КПВВ для пасажирського сполучення, якщо буде визначена нова ділянка для відкриття контрольного пункту в’їзду-виїзду, Пристайко відповів: "Я не виключаю ні пасажирського, ні вантажного сполучення".

Але додав: "У нас дуже багато роботи, яку треба зробити, щоб відновити це сполучення. Безумовно, якщо є інфраструктура, тут не складно порахувати, де є автомобільні шляхи, де є залізничні шляхи, і де взагалі можливий перехід людей. Але не тільки. Є певні ділянки, які не пов’язані безпосередньо з переходами".

Передісторія:

  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки. Рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянка було підписано ще 21 вересня 2016 року.
  • Президент Росії Володимир Путін 14 листопада  2019 року зажадав, щоб розведення провели якомога швидше по всій лінії розмежування.
  • 9 грудня після трирічної перерви, лідери "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – зустрілися в Парижі на переговори щодо повернення миру на Донбасі.
  • Було домовлено, що мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ розширять до цілодобового моніторингу.
  • Зеленський повідомив, що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року та розведення ще у трьох пунктах на лінії зіткнення на Донбасі.
  • Він дав зрозуміти, що Україна не поступиться своїми територіями заради компромісів, не погодиться на федералізацію, не допустить впливу на свою зовнішню політику. "Ми готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – заявив український президент.
  • Щодо східного кордону не домовилися: Зеленський наполягав, що Україна має отримати контроль над кордоном із Росією перед виборами на Донбасі, а Путін продовжив вимагати виборів до передачі кордону під контроль України.
  • Путін заявив, що Росія розраховує на поетапне продовження розведення сил і внесення змін до Конституції України щодо закріплення особливого статусу Донбасу на постійній основі.
  • Президент Росії також заявив, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, бо це нібито не узгоджується з Мінськими угодами.
  • Наступна зустріч "нормандської четвірки" планується за 4 місяці у Берліні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування