Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський порадив тим, хто почувається росіянами на Донбасі, їхати в РФ

Понеділок, 2 грудня 2019, 12:48
Зеленський порадив тим, хто почувається росіянами на Донбасі, їхати в РФ
Alexey Furman. DER SPIEGEL

Президент України Володимир Зеленський заявив, що за розгублених жителів окупованих нині територій Донбасу слід боротися, а проросійськи налаштовані можуть переїхати до Росії.

Джерело: інтерв'ю Зеленського західним ЗМІ – Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazera Wyborcza.

Пряма мова: "Поширюється опитування про те, що більшість людей хочуть жити в Росії. Це неправда.

Я вірю і знаю, що є люди, які за Україну. Потім є ті, хто "загубився". І нарешті, є ті, хто за Росію. Ті, хто за Росію, можуть переїхати, Росія наразі роздає нелегальні російські паспорти.

Кожна людина має право вибирати, де хоче жити. Але сказати, що на території України я є громадянином Росії і це моя земля, – я вважаю, що це неправильно і несправедливо. Це не працює.

Що стосується "загублених": якщо хтось має український паспорт, а потім додатково отримує російський паспорт і отримує соціальну підтримку як звідси, так і звідти, то він заблукав.

Я не маю морального права "фукати". Ми повинні повернути цих людей, аби боротися за них. Але я б не боровся за людей, які вважають себе суто росіянами".

Читайте також: Підкоритись суспільним бажанням. Що Зеленський робитиме з Донбасом

Передісторія:

  • У жовтні компанія  "Нью імідж маркетинг груп" провела соціологічне дослідження на окупованих територіях Донецької й Луганської областей. Його результати показали, що нібито 76% опитаний мешканців ОРДЛО загалом згодні з тим, що війна на Донбасі – внутрішній український конфлікт, близько 90% – загалом не згодні з тим, що у витоках конфлікту стояли проросійські угруповання й Москва, понад 84% вважають, що дії Росії в Криму законні.
  • 50,9% мешканців окупованих територій Луганської та Донецької областей вважають, що нинішні території ОРДЛО мають стати частиною Росії, ще 13,4% – що "частиною Росії, але з особливим статусом", показало дослідження, проведене на замовлення "Українського інституту майбутнього" та "Дзеркала тижня. Україна".
  • Директор "Нью-імідж маркетинг груп" Олег Синаюк розповів, що інтерв’юери опитували мешканців ОРДЛО поодинці, без прив'язки до будь-якої влади, тож відмовилися відповідати лише 22% респондентів. Інтерв'юери уникали "ветеранів війни" і людей, які могли викликати міліцію. 
  • Міністр оборони Андрій Загороднюк пояснив ці результати постійним інформаційним впливом окупантів на населення цих територій: "Протягом 5 років там населення зомбувалося з точки зору того, хто правий, хто винен, за кого вони мають бути і т.д.".
  • Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко висловив думку, що виявлені тенденції потрібно мати на увазі при напрацюванні рішень щодо Донбасу.
  • Між тим, 56% українців не підтримують надання і закріплення в Конституції України "особливого статусу" окремим територіям Донецької та Луганської областей. Також 59,3% вважають, що оплачувати відновлення ОРДЛО після деокупації має Росія як агресор.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування