Путін вийде на переговори в Парижі з жорсткою позицією – росЗМІ

Понеділок, 9 грудня 2019, 07:57
Путін вийде на переговори в Парижі з жорсткою позицією – росЗМІ

Президент Росії Володимир Путін має намір на зустрічі в "нормандському форматі" 9. грудня жорстко дотримуватися попередніх позицій і домагатися виконання минулих домовленостей щодо Донбасу.

Джерело: "Коммерсант" із посиланням на джерела

Дослівно: "Джерело "Ъ" у російських держструктурах, яке бере участь в переговорах із Україною щодо врегулювання конфлікту в Донбасі і займається підготовкою до саміту, сказало, що позиція Москви з приводу послідовності виконання мінських угод – жорстка.

"Для них (української сторони – "Ъ") ця зустріч – політичний акт, а для нас – робоча. Якщо в угодах написано, що вибори повинні бути достроковими, значить, їх не можна поєднати з черговими. Ніхто не буде нічого переглядати".

Деталі: Співрозмовник російської газети впевнений, що намір Києва переглянути, відредагувати чи якось адаптувати мінські угоди, як висловився міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, також не буде реалізовано.

За словами співрозмовника видання, Париж і Берлін не раз говорили про те, що їм немає альтернативи.

Видання також цитує так звану "голову МЗС ДНР" Наталію Ніконорову: "Є очікування, що Зеленському три гаранта виконання угод пояснять, що вони не підлягають ревізії. Що не можна поміняти їхню логіку, суть, черговість пунктів "Комплексу заходів із виконання мінських угод".

Ніконорова зазначила, що угоди "схвалені Радою Безпеки ООН, а лідери, з якими Зеленський зустрінеться, – гаранти". Вона наполягає, що всі пункти "Комплексу заходів ..." пов'язані між собою – і "пункти, що стосуються питань безпеки, повинні корелювати з політичними питаннями".

Представниця ОРДО вважає, що Києву треба продовжити чинний тимчасовий закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", а потім закріпити його положення в Конституції України.

Читайте також: 5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир

"Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі"

 Не довіряти Путіну і не лишатись віч-на-віч. Поради Порошенка Зеленському на саміт у Парижі

Передісторія:

  • "Нормандська четвірка" на найвищому рівні давно не збиралася, хоча президент Володимир Зеленський закликав до такої зустрічі з початку серпня. Зрештою, її призначили на 9 грудня у Парижі. Цьому передували: низка розмов лідерів, обмін ув’язненими між Києвом та Москвою, розведення сил на трьох тестових ділянках Донбасу та повернення Росією українських військових кораблів.
  • 3 грудня Зеленський провів нараду, на якій обговорили п’ять сценаріїв реінтеграції окупованого Донбасу. 7 грудня Рада нацбезпеки затвердила один із сценаріїв розвитку подій у зв'язку з зустріччю в "нормандському форматі" як основний.
  • Зеленський сподівався, що в ході зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним буде досягнуто домовленості про обмін полоненими і політв’язнями "всіх на всіх" до Нового року. Також він планував говорити про виведення всіх незаконних збройних формувань з Донбасу, проведення місцевих виборів в ОРДЛО, терміни повернення східного кордону під контроль України.
  • Помічник президента України Андрій Єрмак у Лондоні говорив про готовність України в разі успішних переговорів "нормандського формату" змінити Конституцію в напрямку децентралізації і продовжити дію закону про особливості місцевого самоврядування на нині непідконтрольній території Донбасу.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевняв, що в Парижі поступок Києва не буде. Він назвав такі "червоні лінії" переговорів: незмінні зовнішньополітичні пріоритети, контроль Києва над кордоном, вибори – лише за відсутності незаконних збройних формувань, відсутність прямих переговорів із самопроголошеною "владою" окупованих територій.
  • Водночас, у Кремлі не покладали великих сподівань на переговори в "нормандському форматі".
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу. Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію ОРДЛО.
  • Путін заявляв, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:57
Мінфін залучив понад 7 мільярдів від розміщення ОВДП
21:54
Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи
21:49
США запровадили нові санкції проти Ірану через кібератаки
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
Усі новини...