Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венедіктова пояснила свої слова про підозру Стерненку

П'ятниця, 19 червня 2020, 03:37
Венедіктова пояснила свої слова про підозру Стерненку
Фото: УП

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова під час анонсування підозри активісту Сергію Стерненку посилалась на інформацію від своїх заступників.

Джерело: "Укрінформ

Пряма мова: "Я можу приходити, заслуховувати справи, дивитися матеріали справи, безперечно. Але основні посили, меседжі, і як буде відбуватися, це — заступники. Вони формують вертикалі, уявлення про резонансні, актуальні, наповнені справи. 

Про діяльність прокурорів різних рівнів мені доносить не прокурор, який веде справу, а заступник прокурора. І той заступник прокурора, який на той час був куратором цієї вертикалі, який відповідав за неї (справи Стерненка — УП), мені повідомив, що в цій справі, виходячи з експертиз, може бути так. У мене немає підстав не довіряти своїм заступникам, ні колишнім, ні сьогоднішнім".

Деталі: Раніше очільниця Офісу генпрокурора в інтерв’ю УП сказала, що підозра активісту буде оголошена у будь-якому випадку. Питання полягає лише у кваліфікації: умисне вбивство чи вбивство для самозахисту. 

Венедіктова заявила, що не може коментувати слова прокурора Андрія Радіонова, який відмовився підписувати підозру Стерненку. 

"У нас прокурори є незалежними за законом, і я дуже хочу, щоб вони були незалежними і де-факто. Тому якщо прокурор Радіонов робить такі заяви — це його заяви", – сказала генеральна прокурорка.

Вона додала, що ніхто не впливає на цю справу. "Якщо є експертиза, якщо слідчі СБУ побачили докази, прокурори це як процесуальні керівники, підтвердили і пішли до суду, публічне обвинувачення вже підтримують прокурори", – підсумувала Венедіктова.

Цьому передувало: 11 червня Сергію Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві, а 15 червня Шевченківський райсуд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт, відмовивши у взятті на поруки. Втім, арешт мав бути за місцем прописки – а це військова частина в Одесі. Пізніше Стерненку змінили адресу перебування на цілодобовому домашньому арешті – тепер це місце проживання у Києві.

Читайте також: Підозра року. Пояснюємо версію слідства у справі Стерненка

Справа Стерненка: Пояснюємо позицію захисту

Ірина Венедіктова: В розмові з Зеленським про моє призначення прізвище Порошенка не звучало

Передісторія:

  • Сергій Стерненко колись очолював одеський осередок "Правого сектора". У 2018 році на нього було три замахи: 7 лютого, 1 травня і 24 травня – під час третього нападу загинув нападник Іван Кузнєцов. Стерненко стверджував, що захищався, але поліція відкрила провадження за статтею про умисне вбивство
  • На початку квітня 2020 року колишній заступник генерального прокурора Віктор Трепак розповів, що генпрокурор Ірина Венедіктова заявила йому про необхідність повідомити Стерненку про підозру. Після цього Трепак пішов з посади.
  • Згодом Венедіктова сказала, що підозра Стерненку буде оголошена. Питання полягало лише у кваліфікації: вбивство чи вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.
  • 6 травня у дев'яти містах України відбулися акції на підтримку Стерненка.
  • 15 травня стало відомо, що двом чоловікам, які у 2018 році напали в Одесі на екслідера місцевого осередку "Правого сектора", оголосили підозру в хуліганстві, а 10 червня – що прокуратура закрила провадження проти загиблого Кузнєцова.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування