Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єрмак розповів німецькій газеті, кого з ОРДЛО залучать до переговорів щодо Донбасу

Вівторок, 2 червня 2020, 09:59
Єрмак розповів німецькій газеті, кого з ОРДЛО залучать до переговорів щодо Донбасу

Керівник офісу президента Андрій Єрмак заявив, що до переговорів із врегулювання на сході мають бути залучені визнані представники громадянського суспільства Донбасу, які не причетні до військових дій.

Джерело: інтерв’ю Єрмака перед візитом у Берлін німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Укрінформ"

Пряма мова Єрмака: "Якщо такі представники населення мають бути залучені до переговорного процесу, то вони повинні бути непричетними до військових дій або вбивств наших солдат, а також нічого не мати спільного з сепаратистськими та терористичними організаціями. Це мають бути визнані представники громадянського суспільства".

Деталі: За його словами, переговори в Мінську "практично не були переговорами", а рішення Паризького саміту нормандського формату фактично не виконуються: чи не кожного дня гинуть українські солдати, а переговори ТКГ, які з березня проходять у відеоформаті, до цього часу не узгодили нові пункти розведення.

Щодо місцевих виборів на Донбасі, то Єрмак зазначив, що їх проведення можливе лише "після того, як будуть виведені іноземні війська і незаконні збройні формування, і як Україна поверне контроль над своїм кордоном".

Після цього, за його словами, можна буде думати про вибори там за умови, що буде можливою безперешкодна діяльність ЗМІ, політичних партій та міжнародних спостерігачів.

Наразі Єрмак разом з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою прибули з офіційним візитом у Берлін.

Передісторія:

  • 25 березня на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську планувалося створити Консультативну раду за участі представників України та окремих районів Донецької та Луганської областей (окупованих проросійськими силами територій). Ідея належала керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку.
  • Патріотична громадськість була обурена. П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що створення "консультативної ради" з представниками ОРДЛО суперечить інтересам України.
  • Ні 25-го, ні 26-го березня Консультативну раду не свторили. Росія звинуватилаУкраїну у відмові від Консультативної ради.
  • Громадська рада при МЗС запропонувала альтернативний сценарій створення "Консультативної ради" щодо Донбасу: призначити її членів без формального погодження із окупаційною адміністрацією у Донецьку та Луганську. На її думку, це дозволило б уникнути прихованого визнання так званих "Л/ДНР".
  • 30 квітня під час зустрічі міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" питання роботи "Консультативної ради" порушував тільки міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:32
Росіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
Усі новини...
Реклама: