Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Головні новини неділі і ночі: День перемоги, кібератака на Colonial

Понеділок, 10 травня 2021, 08:00
Головні новини неділі і ночі: День перемоги, кібератака на Colonial
ФОТО ЕЛЬДАРА САРАХМАНА, УП

В Україні провели понад 700 заходів до Дня перемоги, у США оголосили НС через кібератаку на один з найбільших трубопроводів країни – актуальні новини 9 травня.

Про День перемоги

В Україні відбувся 721 захід з нагоди відзначення 76-ї річниці перемоги над нацизмом. Участь у них взяли понад 54 тисячі осіб.

До поліції надійшло 61 повідомлення про можливі порушення, відкрито 13 кримінальних проваджень. З них 11 – за виготовлення або поширення комуністичної, нацистської символіки.

Про кібератаку на Colonial

У США оголосили надзвичайний стан після кібератаки на один з найбільших трубопроводів в США Colonial Pipeline. Вважається, що атака на Colonial була викликана кіберзлочинним угрупованням DarkSide, яке проникло в мережу Colonial в четвер і отримало майже 100 ГБ даних. Захопивши дані, хакери заблокували дані на деяких комп'ютерах і серверах, зажадавши викупу. У разі невиплати хакери пригрозили витоком даних.

Імовірно, DarkSide – це злочинне угрупування з Росії. Хоча російські хакери часто працюють в Кремлі як "фрілансери", перші ознаки вказують на те, що це була злочинна схема, а не напад з боку держави.

Про інші важливі новини

Крейсер USS Monterey ВМС США затримав в Аравійському морі судно без розпізнавальних знаків. На борту знаходилася велика партія зброї – зокрема десятки російських протитанкових керованих ракет, тисячі китайських штурмових гвинтівок, сотні кулеметів, снайперських гвинтівок і гранатометів, а також оптичні приціли. Корабель, очевидно, прямував з Ірану до Ємену для підтримки повстанців-хуситів в країні.

Представники ОРДЛО передали українській стороні свої списки на обмін утримуваними особами.

У стрілянині на дні народження в американському Колорадо-Спрінгз (штат Колорадо) загинули семеро людей. Злочинець почав стрілянину по гостях, перш ніж накласти на себе руки.

В Омській області РФ під час полювання зник глава регіонального МОЗ Олександр Мураховський, який був головлікарем омської лікарні швидкої допомоги № 1, куди госпіталізували політика Олексія Навального після отруєння у серпні.

Двоюрідний брат королеви Великобританії принц Майкл Кентський таємно пропонував свої зв'язки з російським режимом президента Росії Владіміра Путіна, який вважається загрозою №1 для національної безпеки Британії.

В Україну прибуло ще 500 тисяч доз китайської вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech.

Кораблі РФ біля Одеси перешкоджали спільним морським навчанням США та України: вони небезпечно маневрували поруч й навмисне створювали перешкоди.

СБУ викрила злочинців, які поширювали антиугорські листівки на Закарпатті, ними виявилися троє місцевих мешканців, двоє з яких – переселенці з Луганська. І діяли вони на замовлення російських кураторів.

ЄС, який готується подати до суду на AstraZeneca, вирішив не продовжувати контракт з фармацевтичною групою на поставку вакцин проти COVID-19.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування