2019 в статьях "Украинской правды". Чем жила страна

Среда, 8 января 2020, 05:00
2019 в статьях Украинской правды. Чем жила страна
фото: пресс-служба президента

2019-ий став для України без перебільшення роком політичних змін.

Примітно, що тенденцію до різкого розвороту у вподобаннях українців можна було прослідкувати не тільки завдяки соціологічним дослідженням, а й за кількістю читачів, які прочитали ту чи іншу статтю.

"Українська правда" вирішила підготувати список популярних матеріалів на нашому сайті, на які заходила найбільша кількість читачів.

Подібна статистика, звісно, навряд засвідчить про найбільш важливі тренди року, що минув, але така підбірка може допомогти в розумінні, чим жили наші читачі та що їх цікавило.

На початку нового 2019 року в Україні стартували президентські перегони, і вся країна з хвилюванням очікувала на їхні результати. 

Редакція "Української правди" розпочала рік матеріалом, де були зібрані відповіді на найпоширеніші запитання читачів щодо того, де, як і за кого можна віддати свій голос. 

Вибори президента України 2019: цифри, дати і кандидати

448 тис. переглядів

 
колаж: андрій калістратенко

Від самого початку було зрозуміло, що команда керівника студії "Квартал 95" веде нестандартну президентську кампанію, яка нагадує не політичний процес, а шоу загальнонаціонального масштабу.

Всередині січня журналіст УП Роман Кравець записав перше велике інтерв'ю Володимира Зеленського після його заяви про участь у президентських виборах, де майбутній президент розповів про стосунки з Ігорем Коломойським, свою команду та амбіції глави держави. 

Володимир Зеленський: 1 квітня – офігенний день для перемоги клоуна

166 тис. переглядів

25 лютого вибухнув інформаційний скандал, який став відомим на всю країну як "Свинарчукгейт". Журналісти програми "Наші гроші" заявили, що викрили масштабну схему розкрадання оборонного бюджету. Організатором схеми, за даними розслідувачів, начебто став син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор.

"Українська правда" поговорила з авторкою розслідування Лесею Івановою і розпитала її про те, чи готувався матеріал "під вибори", як журналісти перевіряли дані та до чого готуватися президентові Порошенку.

Розслідувач Леся Іванова про кейс Гладковського: У нас не було мети робити щось під вибори

61 тис. переглядів

 
Леся Іванова: "Неформально Гладковського вважають "агентом впливу" президента (Порошенка) в оборонці"

Політики стають відомими суспільству завдяки зрежисованим відеороликам, заздалегідь підготовленим та відрепетируваним промовам. Але не менш значущою складовою особистості людини є те, як вона поводиться у побуті, які має примхи та дивацтва. 

Напередодні президентських виборів "Українська правда" з'ясовувала, як лідери президентської гонки поводяться у повсякденному житті – без камер і присутності журналістів.

Ми розповіли про графік роботи політиків, їхнє оточення, шкідливі звички, хобі, харчування та навіть стан здоров'я.

Вина, кава, спорт та сигарети. Стиль життя Порошенка, Тимошенко і Зеленського

92 тис. переглядів

 
З чим у Порошенка проблеми, то це зі стилем. Він носить завжди на пару розмірів більші, пом'яті й неохайні костюми
колаж: Андрій калістратенко

Наприкінці березня усі серйозні соціологічні компанії показували орієнтовну трійку лідерів президентських перегонів: Володимир Зеленський, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.

Але передбачити, хто з них виграє чи яким буде склад другого туру, тоді не бралися ані соціологи, ані штабісти найрейтинговіших кандидатів. 

Однак, як би сильно у командах топ-кандидатів не вірили у перемогу, кожен із них готувався і до можливого програшу.

Який "план Б" розглядали у командах основних претендентів та план дій на випадок, якщо виграти омріяне крісло президента випаде не їм?

Я. Ти. Він. Вона. Який "План Б" у Порошенка, Тимошенко і Зеленського

90 тис. переглядів

 
колаж: андрій калістратенко

У неділю 31 березня відбувся перший тур президентських виборів, за результатами якого Володимир Зеленський отримав 30,24% голосів виборців, майже вдвічі випередивши свого головного конкурента Петра Порошенка. 

Результати виборів президента України 2019. Перший тур

405 тис. переглядів

 

Перший тур виявив несподівані для кандидатів тенденції. Так, штаб Петра Порошенка робив ставку на західні та центральні регіони України. Ключове гасло п'ятого президента "Армія, мова, віра" було розраховане саме на патріотичного прозахідного виборця, якому чужі будь-які проросійські ідеї.

Але тодішній президент здобув перемогу лише у двох областях: на Тернопільщині та Львівщині.

Реклама:
Армія, на підтримку якої так розраховував Порошенко, також не виправдала надій ексгаранта. Виявилось, що бійці ООС, голосуючи за головнокомандувача, віддали свої голоси майже порівну за нього та коміка Зеленського.

Лідер "Кварталу 95" переміг у всіх регіонах, крім Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, а також Луганської і Донецької областей, де лідирує Юрій Бойко.

10 цікавих фактів про результати першого туру

168 тис. переглядів

 
ІЛЮСТРАЦІЯ: УКРАЇНСЬКА ПРАВДА

У середині квітня кандидат Зеленський вперше представив низку людей, яких назвав своєю командою. Майбутній президент тоді не називав посад, але окреслив коло осіб, які "підуть працювати в Адміністрацію президента" і складатимуть основу експертних груп у різних сферах політики

Команда Зеленського. Хто ці люди

183 тис. переглядів

 
колаж: Андрій Калістратенко

Результат президентських виборів став для Юлії Тимошенко персональною трагедією.

Вже втретє вона була за крок до здійснення своєї дитячої мрії очолити країну, і втретє ця мрія оминула її стороною. 

Цього разу їй не вистачило близько 3 відсотків голосів.

Вбити мріЮ. Чому Тимошенко втретє програла вибори

122 тис. переглядів

tymoshenko
Вона координувала роботу штабу, Вона була головним стратегом своєї кампанії, Вона була натхненником "Нового курсу"
фото: дмитро ларін, УП

У червні країна у шаленому темпі готувалася до позачергових парламентських виборів. 

Один за одним пройшов цілий парад з'їздів політичних партій. 

На них зібралися делегати з усієї країни, аби затвердити списки, познайомитися та показати себе людям.

Що відбувалось на з'їздах Гройсмана, Смешка, Вакарчука, Порошенка і Зеленського

67 тис. переглядів

 
Заради очищення "ЄС" Порошенко навіть оголосив праймеріз. Щоправда, як його проводили і як це вплинуло на списки, залишилося загадкою

21 липня в Україні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради, за їх результатами до парламенту потрапило 5 політичних партій.

Найбільше голосів набрала пропрезидентська "Слуга народу" – 43,16%, "Опозиційна платформа – За життя" – 13,05 %, "Батьківщина" – 8,18%, "Європейська солідарність" – 8,10%, "Голос" – 5,82%.

Детальна інфографіка щодо результатів парламентських виборів за річними підсумками стала найпопулярнішим матеріалом "Української правди". 

Вибори до Верховної Ради України 2019. Результати підрахунку голосів

479 тис. переглядів

 
ілюстрація: українська правда

Після шаленої перемоги на виборах команда Зеленського займалася пошуком керівника уряду. 

У результаті низки співбесід Зеленський вирішив зупинитися на кандидатурі Олексія Гончарука, який з червня працював заступником голови ОПУ з економічних питань. 

Зе!прем'єр. Що розповідають про Гончарука люди, які його знають

167 тис. переглядів

 
У 2014-му році на виборах до Верховної Ради Гончарук очолив список партії "Сила людей", яка тоді набрала лише 0,1% голосів
фото: НВ

Весь оновлений склад уряду також був сформований Зеленським, президент особисто проводив співбесіди з кандидатами та ухвалював рішення про їхнє призначення. 

Зе!Кабмін: Все про життя та зв'язки нових міністрів

172 тис. переглядів

 
З 17 членів Кабміну 11 – чоловіки, 6 – жінки. Середній вік урядовців – 39 років
ФОТО: ДМИТРО ЛАРІН, УП

У парламенті вперше в історії України сформована монобільшість, але так само чи не вперше представники однієї фракції практично не знайомі один з одним. 

Чи не єдине, що об'єднало 254 народних депутатів "Слуги народу" це те, що вони потрапили у велику політику завдяки особистому рейтингу Володимира Зеленського.

Реклама:
У перші тижні роботи нового скликання Ради монобільшість і справді безапеляційно виконувала все, що захоче Зеленський і його команда. 

Але поступово депутати почали противитися – їм не подобався "турборежим" прийняття законів, які половина з них не бачила в очі перед голосуванням. 

Бунт на кораблі. Як "Слуга народу" пішла проти волі Зеленського і Богдана

94 тис. переглядів.

 
Олександр Дубінський: "Іноді складається враження, що нас тримають за ідіотів"
ФОТО: ДМИТРО ЛАРІН, УП

7 серпня 2019 року між президентом Зеленським та Путіним відбулась розмова, під час якої вони домовились про повернення з Росії українських бранців. 

Спершу під час перемовин йшлося виключно про українських моряків. 

Однак наприкінці серпня до цього переліку додалися прізвища журналіста Романа Сущенка, режисера Олега Сенцова, громадських активістів Миколи Карпюка та Володимира Балуха, Олександра Кольченка

У підсумку процес вийшов на формулу "35 на 35".

Обмін полоненими. Як Зеленський домовився з Путіним про звільнення заручників Кремля

81 тис. переглядів

1 жовтня російські ЗМІ повідомили про те, що українська делегація підписала "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі

І хоча президент Володимир Зеленський на екстрено скликаному брифінгу запевнив, що "виборів під дулами кулеметів не буде", багато хто сприйняв цю новину як капітуляцію України перед РФ.

На Майдані Незалежності в центрі столиці почали збиратися протести під назвою "Ні капітуляції"

Обличчя протестів. Хто виходить на Майдан, і до чого тут Порошенко

70 тис. переглядів

lyudy na maydani vyyshly na protest
Учасники протестів кажуть, що, збираючись на Майдані, вони протистоять "будь-яким спробам влади ухвалити рішення, які призведуть до поразки у війні з Росією – як-то "формула Штайнмаєра", "особливий статус для Донбасу" та "розведення військ"
фото: дмитро ларін, уп

Рівень суспільної підтримки Зеленського на кінець 2019 року все ще тримається на висоті. 

Велика народна любов до президента не дає іншим політикам йти на відкритий конфлікт із Зеленським. 

А в новообраній Верховній Раді досі не сформувалось потужної, реальної опозиції. 

В очікуванні падіння. Чому Порошенко, Тимошенко і Вакарчук не критикують Зеленського

164 тис. переглядів

 
колаж: андрій калістратенко

12 грудня, через три з половиною роки після вбивства журналіста Павла Шеремета, поліція затримала двох підозрюваних. На другу групу підозрюваних вийшли, розслідуючи інші злочини. 

Реклама:
На сьогодні слідство підозрює у причетності до вбивства щонайменше п'ятьох людей, троє з яких отримали офіційні підозри: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків, відомих за позивними Буча та Пума. 

Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

100 тис. переглядів

 
Юлія Кузьменко, Сергій Антоненко, Яна Дугарь (зліва направо)
колаж: цензор.нет

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде