6 травня. Як світ виходить з карантину: Трамп зібрався відкрити бізнес, у Китаї відновлюють  туризм, коронавірус знову в Лаврі

Середа, 6 травня 2020, 15:40
6 травня. Як світ виходить з карантину: Трамп зібрався відкрити бізнес, у Китаї відновлюють  туризм, коронавірус знову в Лаврі

Офіційні дані, актуальні на 15:30 6 травня

Україна на карантині 56-ий день.

До можливого поступового виходу з карантину лишається трохи більше двох тижнів, а вже з 11-го травня почнуться суттєві послаблення. 

Умови пом’якшення карантину мають оприлюднити ввечері 6 травня.

Україна перебуває на піку захворюваності, стверджує прем’єр-міністр. Пік має завершитися 8-9 травня. Це означатиме початок завершення епідемії коронавірусу.

Масових заходів до 8 і 9 травня в Україні цьогоріч не буде. Прем’єр просить голів ОДА або їхніх заступників індивідуально "відзначити" ветеранів.

З початку карантину статус безробітного в Україні отримали 156 тисяч людей. Кількість вакансій на ринку нині на 60% менша, ніж на цей же час 2019 року.

Україна. Кількість добових хворих знову зросла до майже 500

За весь час епідемії в Україні зафіксували 13 184 інфікованих коронавірусом. 

2 097 з них уже одужали, 327 людей – померли.

Буковина зберігає статус лідера за кількістю інфікованих, має майже дві тисячі випадків – 1 985.

Після першого за 8 днів зниження кількості добових хворих по всій країні до позначки менше 400 їхнє число знов підстрибнуло до майже 500. Упродовж 5 травня зареєстрували 487 нових хворих.

 

У ЗСУ за добу один новий випадок інфікування, усього з початку епідемії – 81 хворий. На фронті – жодного хворого з початку епідемії.

МОЗ дозволив випробувати засіб "Біовен" для боротьби з коронавірусом у 5 лікарнях. Це заклади Києва та Київської області, Львова та Одеси.

Що відбувалося в регіонах: 

  • Полтавщина. У Кременчуці закрили Центральну районну лікарню, бо половина хворих у місті, 43 з 85 – працівники закладу або їхні родичі.

У Полтаві півсотні людей мітингували з вимогою відкрити речові ринки.

"Я отримав 25 ящиків товару, коли нас закрили. Один коштує близько 200 доларів, мені потрібно віддати ці гроші. З чого мені їх віддавати? Сезон минув, але в мене залишилися зобов’язання перед постачальником", – ділиться учасник мітингу, підприємець Дмитро Занько.

  • Рівненщина. У Здолбунові підприємці вдруге за тиждень пікетують міську раду з вимогою відкрити ринки. У місті відкрили лише один ринок, що стоїть далеко від центру.
  • Хмельниччина. У Нетішині в третього працівника атомної електростанції виявили коронавірус. Захворів 54-річний керівник одного з відділів служби відомчого нагляду та пожежної безпеки.
  • Київ. 17 з 68 нових добових хворих у столиці зафіксували в Києво-Печерській Лаврі УПЦ МП. З початку пандемії там понад 100 інфікованих.
  • Буковина. Наприкінці травня в регіоні можуть почати ІФА-тестування, що визначає, чи мала людина в організмі коронавірусну інфекцію. 

У тимчасово окупованому Криму, за даними окупантів, добовий стрибок хворих – 32 випадки, усього 160 інфікованих з початку пандемії. У Севастополі – 106.

Ситуація з COVID-19 на окупованому сході: на Донеччині 142 хворих, на Луганщині – 162. 

Повідомляють про спалах коронавірусу в одній з лікарень окупованого Луганська, яка є профільною для прийому пацієнтів з COVID-19.

За динамікою зміни кількості хворих в Україні та в кожній області стежте на картах і графіках "Української правди".

Як Україна буде виходити з карантину

Політична підтримка бізнесу. МЗС розробляє процедуру, за якою українські компанії-члени ради експортерів та інвесторів при міністерстві зможуть разом з очільником МЗС літати до різних країн. Їм допомагатимуть організовувати потрібні для розвитку бізнесу зустрічі. 

Авіаперельоти. Влітку в Україні спробують відновити внутрішнє авіасполучення, повноцінні міжнародні перельоти поновлювати не будуть.

Львів і лікарні. З 11 травня у місті розширять відновлений перелік медичних послуг: почнуть надавати консультації в поліклініках, фізпроцедури та проводити лабораторні дослідження. 

Чернівці та місцеві підприємці. Міська влада запустила кампанію на підтримку місцевих бізнесів зі слоганами "Купуй ЧЕРНІВЕЦЬКЕ", Made in Chernivtsi", Я підтримую ЧЕРНІВЕЦЬКЕ, а ТИ?". У межах кампанії створять інтернет-каталог з переліком продукції підприємців і перекладуть його сімома мовами.

З 12 травня в місті планують відкрити магазини з непродовольчими товарами.

Реклама:

"Мийте руки та співайте!"

Посольство США в Україні оприлюднило відео, на якому їхній прес-аташе Рей Кастілло миє руки, наспівуючи українську народну пісню. Каже, вона допомагає робити це довше та ретельніше. 

"Іванко, та й Іванко, сорочка вишиванка, високий та стрункий, високий та стрункий, ще й на бороді ямка!", – співає перед дзеркалом у ванній кімнаті Рей Кастілло.

Світ. Кількість нових випадків знову зростає

Загальна кількість випадків COVID-19 у світі наближається до 3,7 млн.

Протягом доби хворих на планеті побільшало приблизно на 79 тисяч. Кількість нових випадків збільшилась після 4 діб зниження. 

Найбільше інфікованих з’явилось у США, Росії, Бразилії. Росія майже наздогнала Німеччину за кількістю хворих на COVID-19

США. Трамп відкриває економіку

Білий дім в найближчі тижні хоче згорнути робочу групу, яка займається Covid-19, незважаючи на те, що число нових інфекцій продовжує рости на більшій частині території США.

В США вже померло більше 71 тисячі людей. Це становить чверть усіх смертей по всьому світу.

При цьому Дональд Трамп каже, що прийшов час відкрити бізнес і відновити роботу. 

"Чи сильно це вплине на деяких людей? Так. Але ми повинні відкрити нашу країну, і ми повинні відкрити її скоро", – сказав Трамп.

Сам президент не надто переймається правилами захисту від COVID-19. Він був помічений без маски під час свого візиту на фабрику в Арізоні, котра якраз і виробляє захисні маски.

Протистояння США і Китаю. Американський вчений звинувачує владу у зволіканні

Війна версій щодо початку епідемії триває між Вашингтоном і Пекіном.

Китай назвав заяви про можливий витік вірусу з лабораторії в Ухані передвиборчою "політичною стратегією" республіканців і закликав припинити гру, зосередившись на боротьбі з COVID-19.

За даними CNN, соратники Дональда Трампа намагаються залучити іноземних союзників до тиску на Китай. Але навіть у США ця стратегія вже хитається, викликаючи сумніви.

Головний інфекціоніст Ентоні Фаучи знову відхилив версію про походження вірусу з лабораторії.

Крім того, американський вчений Рік Брайт, який раніше говорив, що його відсторонили від роботи, помстившись за опір недоведеним лікам від COVID-19, подав офіційну скаргу як інформатор.

Він також стверджує, що адміністрація Трампа проігнорувала його попередження про вірус, а профільні служби з охорони здоров’я, можливо, применшували значення епідемії.

Реклама:

Британія наближається до 30 тисяч загиблих і планує вихід з карантину

За підсумками останньої доби, Британія вийшла на 1 місце у Європі за кількістю загиблих від епідемії – більше 29 400 осіб.

Проте щотижневі середні показники свідчать, що з середини квітня, кількість загиблих від коронавірусу за добу стабільно знижується.

 
джерело: theguardian

Британський уряд розробив триетапний план з послаблення обмежень, вперше введених в кінці березня.

Перша фаза послаблень включатиме відкриття невеликих магазинів і робочих місць на відкритому просторі, друга – великих торгових центрів. Паби, ресторани, готелі та розважальні центри відкриються одними з останніх.

Радник уряду Британії по боротьбі з коронавірусом, професор, епідеміолог Імперського коледжу в Лондоні Ніл Фергюсон пішов з посади через порушення режиму самоізоляції.

Після позитивного тесту на коронавірус до Фергюсона двічі приїжджала його подруга з іншої частини Лондона.

Професор, чия порада прем'єр-міністру призвела до закриття Великої Британії, сказав, що шкодує про те, що "підриває" вказівки про соціальне дистанціювання.

Європа й Азія переживають за туризм, Росія і Білорусь – за парад

Країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону проходять пік захворювання і оголосили про плани обережного відкриття бізнесу. У першу чергу, йдеться про  Гонконг, Південну Корею і Австралію.

Гонконг переживає вже другу хвилю коронавірусу, і вона, схоже, спадає. Загалом там відправляли на карантин більше 173 тисяч осіб (близько 2,5% населення)

В'єтнаму теж вдалось зупинити спалах суворим карантином і масовим тестуванням. Однак тепер країна стикається із серйозними економічними випробуваннями, адже 6% її ВВП складав туризм.

Реклама:

У той же час, китайська провінція Хубей, де зародився вірус, вже під час травневих свят прийняла 7,35 мільйонів туристів. Це значно менше, ніж минулого року, але цифри свідчать про відновлення туризму.

Про майбутнє подорожей кажуть і в інших частинах світу. Німецький комісар з туризму Томас Барейсс припустив, що громадяни країни зможуть провести літні канікули за кордоном, якщо спалах залишиться під контролем.

Водночас, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що навряд чи його співгромадяни зможуть здійснити великі закордонні поїздки цього літа.

При цьому, коли авіасполучення таки почне відновлюватись, пасажирам, ймовірно, будуть радити одягати маски. Про це сказали в Міжнародній асоціації повітряного транспорту.

Карантин продовжують послабляти європейські держави. Словаччина зняла значну частину обмежень, відкривши магазини, ресторани, готелі і церкви.

Влада Німеччини, за даними ЗМІ, планує відкривати магазини і школи, відновити чемпіонат з футболу, а в Баварії вже от-от запрацюють пивні ресторани просто неба.

Наслідки від карантину можуть бути не лише економічні. Так, італійці за цей час набрали в середньому по 2 кілограми.

Після послаблень, до яких цими вихідними вдалась Іспанія, поліція виписала 36 тисяч штрафів. Зокрема, чимало порушників було серед учасників вуличних вечірок, які не дотримувалися правил соціального дистанціювання.

Тим часом, влада Росії та Білорусі навіть під загрозою епідемії не відмовляється від стовпів пропаганди. У Москві на День перемоги пролетять 75 літаків і вертольотів, а Олександр Лукашенко запрошує глав інших держав приїхати на парад до Мінська.

Науковий фронт: антитіла-блокатори і "непомічені" хворі

Новий генетичний аналіз, проведений британським дослідниками, свідчить, що коронавірус, ймовірно, швидко поширився по всьому світу ще з кінця минулого року.

Державний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл допускає, що поодинокі випадки коронавірусу могли бути в країні ще в листопаді минулого року.

ВООЗ закликає країни досліджувати можливі ранні випадки захворювання.

В Ізраїлі створили мобільні кабіни для тестування на COVID-19, які дозволяють лікарям брати мазки без ризику зараження вірусом.

Крім того, тамтешні дослідники разом із колегами з Нідерландів кажуть, що винайшли антитіла, які можуть блокувати інфекцію і стати потенційним лікуванням до розробки вакцини.

У лабораторії Університету Флориди зімітували кашель, щоб зрозуміти, як далеко і швидко можуть поширюватись частинки, які видихає при цьому людина. Результати можна на власні очі побачити на відео. Там також видно, як це поширення зупиняє маска.

Реклама:

Мода без селебріті: Twitter перетворили у подіум для всіх охочих

Замість балу Інституту костюма, який щороку проводили в Нью-Йорку в музеї "Метрополітен" за участі селебреті, в Twitter відбувся #HFMetGala2020.

Падемія коронавірусу та самоізоляція дозволила зробити по-справжньому демократичний захід. В ньому змогла взяти участь не світська еліта, як зазвичай, а всі охочі.

Молоді, невідомі дизайнери-початківці та всі, хто вважає себе модним, викладали у Twitter фото зі своїми нарядами.

В #HFMetGala взяли участь близько 9 тисяч людей. 

Зірки читають Гаррі Поттера вголос

Письменниця Джоан Роулінг запустила проект "Harry Potter At Home" покликаний розказати про світ Гаррі Поттера тим, хто зараз знаходиться на карантині.

Починаючи з 5 травня знаменитості щотижня читатимуть по одному розділу з книги "Гаррі Поттер і філософський камінь". 

Першу главу першої книги про пригоди Гаррі Поттера прочитав Деніел Редкліфф

Учасниками проекту також стали письменник Стівен Фрай, футболіст Девід Бекхем, актор Едді Редмейн і актриса Клаудія Кім.

Такасі Муракамі зібрав мільйон для постраждалих від COVID-19

Відомий японський художник Такасі Муракамі разом з брендом Supreme допоміг фонду HELP USA зібрати один мільйон доларів для тих, хто залишився без даху над головою внаслідок пандемії.

Муракамі намалював лого для лімітованої серії футболок для продажу на території США та Канади за $60 кожна. Зібрати мільйон вдалося менше ніж за два тижні. 

Зірка "Гри престолів", британець Майкл Кондрон перекваліфікувався у кур’єра. Він розвозить їжу та думає над тим, щоб працювати кур’єром на півставки й після того, як людство переможе COVID-19.

 

"В цей час кожна людина має зіграти свою роль.Треба цінувати важку фізичну працю. Мені подобається на цій роботі, я тримаю себе у формі", – розповів Кондрон в інтерв’ю Belfastlive

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді