Екіпаж "Норду" може повернутися в Крим з українськими документами

Середа, 18 липня 2018, 18:52

Екіпаж керченського судна "Норд" може повернутися до анексованого півострова в будь-який час, але для цього їм необхідно скористатися українськими документами.

Про це розповів представник прокуратури АРК Єгор Ребров в ефірі "Радіо Крим.Реалії", передає "Радіо Свобода".

"Як громадяни України вони можуть спокійно повернутися додому за своїми паспортами – чому вони цього не роблять, питання більше до них", - пояснив він.

Представник прокуратури АРК зазначив, що не може коментувати можливість обміну членів екіпажу.

"Капітану оголошено підозру в скоєнні двох кримінальних правопорушень: порушення порядку в’їзду-виїзду з тимчасово окупованої території – стаття 332, а також заняття незаконним рибним промислом – стаття 249 Кримінального кодексу України. Перша передбачає до 5 років позбавлення волі, друга - штраф. Обмін капітана – питання не моєї компетенції. Я особисто вважаю, що громадянина України не можна видавати іншій державі", – зазначив представник прокуратури.

За його словами, кримінальне провадження щодо капітана судна "Норд" перебуває на стадії досудового розслідування, це пов’язано з проведенням експертиз.

"Екіпажу не загрожує нічого, до них правоохоронні органи ніяких претензій не мають, вони свідки", – додав він.

25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Російської Федерації.

30 березня суд заарештував судно "Норд".

2 квітня капітану рибальського судна "Норд" Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї".

6 квітня Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 35 тисяч 240 гривень. Того ж дня заставу внесли.

11 квітня капітану судна "Норд" Володимиру Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі.

Тоді суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

14 травня повідомлялося, що члени екіпажу заарештованого кримського судна "Норд" перебувають на території посольства Росії в Києві.

У свою чергу українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов - адвокат одного з моряків Руслана Скрипника - повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

За даними рідних, на затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування