У РФ вимагають якнайшвидше обмінятися з Україною затриманими моряками

Вівторок, 28 серпня 2018, 12:21

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова запропонувала "якомога швидше" провести процедуру обміну екіпажу українського судна "ЯМК-0041" на кримських моряків з судна "Норд", затриманого в Україні у березні.

Про це повідомляє прес-служба російського омбудсмена.

За словами Москалькової, вона "черговий раз" направила українській колезі Людмилі Денисовій лист з пропозицією сприяти здійсненню процедури обміну.

У свою чергу, так званий "уповноважений з прав людини в Криму" в Людмила Лубіна запевняє, що двічі відвідувала капітана українського судна, який нібито не скаржився на умови утримання і стан здоров'я.

За її словами, члени екіпажу також почуваються задовільно і "мають можливість обстежуватися в лікувальних установах Севастополя".

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова домовилася з російським омбудсменом Тетяною Москальковою про надання допомоги морякам судів "Норд" і ЯМК-0041.

Як повідомлялося, 25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Російської Федерації.

30 березня суд заарештував судно "Норд".

2 квітня капітану рибальського судна "Норд" Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за статтею "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї".

6 квітня Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у розмірі 35 тисяч 240 гривень. Того ж дня заставу внесли.

11 квітня капітану судна "Норд" Володимиру Горбенку повідомили про ще одну підозру за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до 3 років позбавлення волі.

Тоді суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

14 травня повідомлялося, що члени екіпажу заарештованого кримського судна "Норд" перебувають на території посольства Росії в Києві.

25 березня корабель морської охорони українських прикордонників затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник "Норд" під прапором Російської Федерації.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки – Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов – адвокат одного з моряків Руслана Скрипника – повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

За даними рідних, на затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

16 липня уповноважений з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування