Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Раз на 4 дні: Серед літа було 8 нападів на журналістів

П'ятниця, 3 серпня 2018, 15:16

У липні в Україні зафіксовано вісім випадків фізичної агресії щодо журналістів, заявляє Національна спілка журналістів.  

Напади сталися у Києві та області, на Дніпропетровщині, Чернігівщині, у курортних Одесі та Херсоні, зазначає НСЖУ.

Про побиття чоловіка працівниками СБУ заявляє також дружина турецького журналіста Юсуфа Інана, якого силоміць депортували з Миколаєва до Туреччини.

Крім того, зафіксовано 2 випадки пошкодження редакційного майна: у Дніпропетровській області підпалили редакцію газети "Событие", а в Сумській області згорів автомобіль журналіста-розслідувача.

Відповідно до моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів України", який Національна спілка журналістів проводить із партнерськими організаціями, у липні зафіксовано 8 проявів фізичної агресії до журналістів.

У червні таких було 2, а загалом за 7 місяців 2018-го року трапилося 53 інциденти із застосуванням сили до журналістів.

Одним із найрезонансніших випадків фізичної агресії до журналіста НСЖУ називає "свідоме розпилення" поліцейським сльозогінного газу в обличчя фотокореспондента Єфрема Лукацького у Києві.

"Один із поліцейських бачив, що я знімаю, і зарядив мені газом в очі по повній програмі. Я в прямому розумінні осліп хвилин на 10. Я стояв не в натовпі, кричав йому "Преса", але поліцейського це не зупинило", – розповів Лукацький.

Постраждалий журналіст, керівник представництва міжнародної агенції Associated Press, відмовився писати заяву про злочин, але в поліції триває службове розслідування за фактом розпилення сльозогінного газу в обличчя Лукацького. 

А 25 липня на Чернігівщині близько 15 осіб заблокували вихід із зали для нарад і понад годину тримали працівників РДА й головного редактора "Вістей Борзнянщини" Сергія Близнюка.

"Агресивно налаштовані чоловіки вимагали від редактора та працівників відділу в справах сім’ї, молоді та спорту й відділу освіти написати заяви на звільнення. А для більшої переконливості кілька разів штовхнули редактора. Поводилися брутально, грубо, називали присутніх сепаратистами. Двері з приміщення розблокували лише після виконання вимог", – зазначає НСЖУ.

10 липня підпалили редакцію газети "Событие".

"Це вже п’ятий підпал ЗМІ та майна журналістів на Дніпропетровщині за останні півтора роки", – наголошує НСЖУ.

Національна спілка журналістів та Незалежна медіапрофспілка звернулися до Служби безпеки України з вимогою об’єднати усі випадки підпалів  та порушити справу за статтею 258 Кримінального кодексу України (терористична діяльність).

"Фактично кожні чотири дні в Україні б’ють журналістів", – підсумував голова НСЖУ Сергій Томіленко.

"Маємо 53 інциденти з початку року у Києві та регіонах при відсутності прецедентів належного покарання за атаки на журналістів. І що характерно, у окремих нападах ми звинувачуємо самих силовиків! Тому рівень тривоги у журналістських колах щодо фізичної безпеки є надзвичайним", – додав він.

Водночас експертна група "Індексу фізичної безпеки" вирішила не включати до моніторингу інформацію про сутичку лідера організації С14 із журналістом "Громадського телебачення" Ігорем Бурдигою, що трапилась 18 липня під Голосіївським районним судом Києва. Журналісти й редакція не пов’язують конфлікт із журналістською діяльністю.

1 серпня під Міністерством внутрішніх справ активісти зажадали від МВС відкрито відзвітувати щодо всіх справ, пов'язаних із нападами і вбивствами активістів, правозахисників і журналістів, – і передати їх департаменту контррозвідки СБУ.

Також вони вимагали відставки міністра Арсена Авакова і керівництва херсонського управління МВС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: