Суд не відпустив з-під варти музиканта Антоненка, підозрюваного у вбивстві Шеремета

Понеділок, 23 грудня 2019, 15:39
Суд не відпустив з-під варти музиканта Антоненка, підозрюваного у вбивстві Шеремета

Суд відхилив апеляцію Андрія Антоненка, підозрюваного у причетності до вбивства Павла Шеремета, і не відпустив його з-під арешту.

Джерело: "Українська правда"

Пряма мова Антоненка: "Я, мабуть, тут головна особа, яка зацікавлена в тому, щоб цей ганебний злочин було розкрито, було затримано тих, хто справді винен... Більше за все я хочу повернутись до дітей і служби (Антоненко має контракт із Силами спеціальних операцій як музикант – УП)".

Деталі: Апеляційний суд Києва вирішив залишити Антоненка у СІЗО, як раніше ухвалив Печерський райсуд.

Адвокати просили не застосовувати жоден запобіжний захід. Вони посилались, зокрема, на те, що у чоловіка є двоє неповнолітніх дітей, а його син має хворобу. Захист музиканта наполягав на тому, що і підозра, і арешт необгрунтовані.

Водночас, прокуратура стверджувала, що підозрюваний нібито може переховуватись від слідства. Прокурор аргументував це тим, що у чоловіка є закордонний паспорт.

Однак за словами захисту, Антоненко має закордонний паспорт ще з 2017 році, і це не свідчить про його бажання сховатись.

Адвокати підозрюваного звернули увагу, що в матеріалах справи лише 4 рази згадується ім'я Антоненка, і то не в експертизах. Також адвокати зазначали, що попередній суд не допитав свідків зі сторони захисту, а опис вбивці Шеремета, яким, за даними слідства є Антоненко, у матеріалах зроблений неточно: борода, овальне обличчя, середній зріст.

Крім того, адвокати стверджують, що їм не дають ознайомитись з матеріалами справами.

Підтримати Антоненка прийшли близько сотні його соратників, однак до зали суду пустили не всіх. Перед початком засідання суд вирішив обмежети кількість слухачів до 35 осіб. Через це співробітники суду, Нацгвардії та поліції не допускали у залу друзів підозрюваного. Спершу зайти не дозволили навіть більшості журналістів.

Рішення суду, який не відпустив музиканта з-під варти, його соратники зустріли вигуками "ганьба".

 
Наліпки, які принесли в суд соратники Антоненка
фото: уп

Після завершення засідання прокурори відмовились надавати коментарі журналістам. Під час розгляду вони говорили, що експертизи "вказали категорично" на причетність підозрюваних Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь до вбивства. Прокуратура додала, що Антоненко не дає показів слідству, в тому числі, про своє алібі. Водночас, перевіряється інформація про те, що на момент вбивства Шеремета він був у друга за Києвом, про що писав у мережі друг Антоненка.

Як і раніше, підозрюваного у справі Шеремета хотіли взяти на поруки. Із такою ініціативою звернулись, зокрема, нардеп Яна Зінкевич, екснардеп Оксана Корчинська, побратими Антоненка.

Під час виступу прокурор сказав, що "ніхто не народжується вбивцями, вбивцями стають", пояснюючи, що міцні соціальні зв'язки Антоненка не можуть бути підтвердженням його невинуватості. Ця репліка викликала обурення серед знайомих музиканта, зокрема, юриста Масі Найєма, який звернув увагу, що Антоненка не звинувачують, а лише підозрюють в злочині, тому його не можна називати вбивцею.

Адвокати (праворуч) та судді, які слухали скаргу Антоненка
Адвокати (праворуч) та судді, які слухали скаргу Антоненка
фото: уп

Що було раніше: 20 грудня прокурори у справі Шеремета не прийшли на розгляд апеляції на арешт підозрюваних Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Зокрема через це суди перенесли. Пізніше силовики штурмували залу суду, щоб вивести Кузьменко і відвезти її в СІЗО.

У свою чергу захист привів у суд двох чоловіків, які фігурували на записах розмов, оприлюднених слідством. Вони заявили, що записи змонтовані, а розмови не стосувались Шеремета.

Пізніше стало відомо, що 20 грудня Генпрокуратура оновила групупрокурорів у справі. Однин із них не пройшов атестацію.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Затримані заперечують свою причетність до вбивства і стверджують, що не схожі на вбивць, зафіксованих на камерах.
  • Кузьменко розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Антоненко подав позов до президента Володимира Зеленського і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що у розслідуванні вбивства журналіста Шеремета результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі. Поліція заперечує.
  • В "Української правди" також є низка питань щодо версії слідства.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
Митниця запустила онлайн-сервіс для декларування експрес-відправлень і сплати мита
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
Усі новини...