Готувала захоплення адмінбудівель в Гомелі - СК Білорусі ініціював екстрадицію Тихановської

Вівторок, 2 березня 2021, 11:40
Готувала захоплення адмінбудівель в Гомелі - СК Білорусі ініціював екстрадицію Тихановської

Слідчий комітет Білорусі передав документи на екстрадицію білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської – слідчі стверджують, що за її участі обговорювався план захоплення  будівель державних органів у Гомелі.

Джерело: сайт СКпрессекретарка Тихановської Анна Красуліна у виданні "Медіазона"

Дослівно: "Правоохоронці отримали інформацію про те, що особи з найближчого оточення Світлани Тихановської готуються до масових заворушень і захоплення будівель державних органів на території Гомеля. Для здійснення плану останні підшукують охочих серед колишніх військовослужбовців, співробітників органів внутрішніх справ і міністерства з надзвичайних ситуацій".

Деталі: Зазначається, що обвинувачені 5 серпня організували зустріч, на якій була присутня, зокрема, сама Тихановська. На зустрічі обговорювали план по організації масових заворушень в Гомелі та захоплення будівель адміністрацій і виконкомів, призначенням замість глав і голів своїх осіб.  Тихановська "погодилася видати грошові кошти на закупівлю електрошокерів, газових балончиків, рацій, мегафонів, мікрофонів, інших предметів і знарядь, призначених для здійснення злочину".

У СК опублікували ролик, на якому нібито Тихановська і її соратники обговорюють плани захоплення адміністративних будівель в Гомелі.

Пряма мова одного з чоловіків на відео: "План такий: прибрати всіх глав адміністрацій, поставити замів під контроль і на кожен район поставити по одному з уповноважених представників, які будуть стежити за їхніми діями".

Деталі: Інший чоловік на відео каже, що "Гомель таке протестне місто", і люди там "готові взагалі на кардинальні речі".

Прессекретарка Тихановської Анна Красуліна підтвердила, що на відео дійсно Тихановська. Вона зазначила, що частина білорусів виступає за радикальні заходи – але сама Тихановська ніколи не брала участі у розробці подібних планів.

Красуліна додала, що на опублікованому відео видно, що Тихановська вийшла з кімнати, щоб не продовжувати обговорення - після того, як один з учасників починає говорити про необхідність "силового блоку".

За словами Красуліної, Тихановська  і її команда підтримували тільки мирні методи.         

Повідомляється, що СК завершив  розслідування кримінальної справи щодо чотирьох довірених осіб Тихановської. Їх звинувачують у приготуванні до масових заворушень та захоплення будівель та споруд.

Передісторія:

  • Світлана Тихановська була кандидаткою в президенти Білорусі у 2020 році – її чоловіка Сергія не допустили до виборів та кинули за ґрати. 
  • Опозиційні екзит-поли на виборах вказували на те, що на виборах Тихановська перемогла Олександра Лукашенка. Однак, згідно з офіційними даними, Лукашенко все одно був оголошений переможцем президентських виборів.
  • Після виборів президента в Білорусі почалися акції протесту, які супроводжуються сутичками, насильством із боку силовиків, затриманнями і блокуванням інтернет-медіа. Робітники влаштовують страйки, жінки виносять квіти на вулиці на знак протесту проти дій влади.  
  • Тихановську представники влади вивезли до Литви і змусили закликати більше не виходити на майдани.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування