Новини 15 квітня: надзвичайний стан у США через Росію, заяви дипломатів щодо ситуації на кордоні

Четвер, 15 квітня 2021, 21:14
Новини 15 квітня: надзвичайний стан у США через Росію, заяви дипломатів щодо ситуації на кордоні

Байден оголосив у США надзвичайний стан через загрозливу діяльність РФ, Посол у Німеччині: Україні доведеться подумати про ядерний статус, якщо її не приймуть в НАТО, — актуальні новини 15 квітня.

Про надзвичайний стан у США через Росію

Президент США Джо Байден оголосив про запровадження у США загальнонаціонального надзвичайного стану у зв’язку з "надзвичайною загрозою" через зовнішню діяльність уряду Російської Федерації.

Окрім того, адміністрація Байдена запровадила нові санкції проти Російської Федерації через її дії проти суверенітету та інтересів США – втручання у вибори та кібератаки.

Згодом посла США викликали в МЗС РФ у зв'язку з новими американськими санкціями і обіцяють "важку" розмову.

Про заяви дипломатів щодо ситуації на кордоні

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент США Джо Байден закликали Росію відвести війська від кордону з Україною для деескалації ситуації в регіоні. Крім того, Меркель візьме участь в переговорах з президентом Володимиром Зеленським та французьким президентом Еммануелем Макроном у відеоформаті.

Водночас командувач американських військ у Європі генерал Тод Волтерс вважає, що Україна могла б відбити напад Росії принаймні з часом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росію очікують страждання, якщо її війська перейдуть державний кордон України. Разом з тим посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Захід надати Україні сучасне озброєння і негайно прийняти в НАТО, в іншому разі на порядок денний вийде питання відновлення ядерного статусу. 

Про інші важливі новини

Рада національної безпеки та оборони впровадить другу частину санкцій проти контрабандистів, а також президент Володимир Зеленський доручив розробити законопроєкт про статус олігарха в Україні.

Збройні формування Російської Федерації у Донецьку дали наказ у найшвидші темпи підготувати бомбосховища та ліжка в лікарнях, а біля адміністративних будівель закладати мішки з піском.  

Росія оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та суден інших країн під приводом військових навчань, українське МЗС – протестує.

Гендиректор Центру громадського здоров'я вважає, що Україна вже пройшла пік захворюваності на коронавірус, а "червона" зона змістилася із заходу на схід.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Леєн відмовилася від запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати святкування 30-тої річниці незалежності України в Києві та наразилася на звинувачення у порушенні протоколу і недостатньої підтримки України. 

Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 7,5% річних.

Партія "Слуга народу" заявляє, що ОВК округу №87 на Івано-Франківщині прийняла уточнений протокол про підсумки голосування на довиборах до Верховної Ради, і що перемагає Василь Вірастюк.

Російська організація Фонд боротьби з корупцією опублікувало відео про офіційну, але таємну дачу президента РФ Володимира Путіна на озері Валдаї в Новгородській області.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування