Україна отримує тіла загиблих на "Азовсталі" та тримає оборону в Сєвєродонецьку. 104 день війни

Вівторок, 7 червня 2022, 05:30

Пішов 104 день війни, у якій Україна захищає свою територію, людей та державність.

Найгарячішою точкою фронту вже кілька тижнів лишається Сєвєродонецьк на Луганщині – у місті тривають вуличні бої, проходить "артилерійська дуель". По всій області, після загибелі французького журналіста, зупинена евакуація.

Також фронт посувається все ближче до Бахмута на Донеччині – у місті продовжують закриватися магазини. Усе продовольство везуть аж з Дніпра, хліб востаннє централізовано привозили до міста аж 3 червня.

Україна почала отримувати перші тіла бійців, які полягли на заводі "Азовсталь" у Маріуполі.

Військово-морські сили відтіснили Росію від українських узбережь на 100 кілометрів. Увесь світ чекає на поставки українського зерна, яке неможливо вивезти через заблоковані Росією порти.

"Українська правда" дізнається та розповідає про найважливіші події, деталі війни в цьому тексті.

Читайте хроніку попереднього воєнного дня

Сортувати
00:20

Що сказав Зеленський у вечірньому зверненні?

  • По-перше, урядом утворюється штаб для підготовки до наступного опалювального сезону. Це рішення ухвалене за результатами наради, яку я сьогодні провів як із представниками уряду, так і з представниками наших найбільших державних енергокомпаній і регуляторів. Що б не планували собі окупанти, ми маємо готуватися до наступної зими – у нашій державі, на своїй землі, для всіх громадян.
  • В умовах, які ми маємо наразі через агресію Росії, це буде дійсно буде найскладніша зима за всі роки незалежності. Але! Все нормально. Маємо пройти її так, щоб наші люди відчували нормальну роботу держави.
  • У цей час у нас не буде продажу нашого газу і вугілля за кордон. Увесь внутрішній видобуток буде спрямований на внутрішні потреби наших громадян.
  • Водночас робимо все для того, щоб наростити наші можливості експорту електрики. Це дозволять робити наявні в Україні потужності.
  • Ще один важливий аспект – це ремонтна програма для ТЕС, ТЕЦ і котелень. Зокрема для тих, які були пошкоджені чи повністю розбиті російськими ударами. Виконання цієї програми найближчими місяцями – це одне з топ-завдань для міністерства енергетики України.
  • Хочу окремо підкреслити, що поставив уряду дуже конкретне завдання зробити все, щоб тарифи на газ та електрику і в наступному опалювальному сезоні не змінилися. Людям і так складно, бо війна.
  • І ще одна новина, про яку зараз можна повідомити. На наступний тиждень запланований запуск спеціальної "Книги катів" – інформаційної системи, у якій збираються підтверджені дані щодо воєнних злочинців і злочинців із російської армії.

22:20

Як минув день війни на сході:

  • Українські захисники відбили на Донеччині та Луганщині 11 ворожих атак, на двох локаціях тривають бої.
  • Окупанти обстріляли більше 16 населених пунктів, зруйнували і пошкодили 39 цивільних об’єктів.
  • Загинула одна цивільна особа, 6 дістали поранень.
  • Військовослужбовці України знищили 3 ворожі танки, 5 артилерійських систем, 2 бойові броньовані машини, 13 одиниць автомобільної техніки, 3 склади з боєприпасами.
22:05

⚡У Білорусі військові почали навчання "переходу з мирного на воєнний час". 

21:54

21:22

Росіяни з усіх сил намагаються створити картинку, мовляв, на окупованих територіях їх чекають і люблять. Для цього, наприклад, у Херсоні від директорів шкіл вимагали розпочати новий навчальній рік з 1 вересня за російською програмою.

Однак лише двоє з майже 60 директорів у місті погодилися на вимоги окупантів.

20:24

Тривога по всій країні

 
20:16

19:50

Новини з регіонів:

📍Київ. Після обстрілу Росією Дарницького вагоноремонтного заводу 5 червня декілька цехів не підлягають ремонту

87 років завод ремонтував та виготовляв вантажні вагони, в яких возили виключно цивільну продукцію: вугілля, щебінь, руду тощо. У 2022 планувалося освоїти виробництво зерновозів для перевезення українського врожаю.

📍Київська область. Га території Іванківської територіальної громади проведуть перевірку на радіаційне забруднення через окупантів, які вторглися до України із зони відчуження.

Місцевих із Іванківській ОТГ на чиїх садибах перебували окупанти просять надати запит на радіаційне обстеження.

📍Харківщина. Через обстріли росіянами у вівторок загинули щонайменше 3 людей, 6 дістали поранень. Масштаб руйнувань та остаточна кількість постраждалих встановлюється.

📍Окупований Крим. Підконтрольний окупантам "суд" визнав пенсіонерку Валерію Гольденберг винуватою у "нарузі над похованням з мотивів політичної ворожнечі". Жінку засудили до 2 років колонії-поселення. "Злочин" полягав у тому, що Гольденберг на початку квітня вилила кров і фекалії на могилу загиблого в Бердянську російського військового.

19:19

Подоляк: "Спершу Рада ЄС анонсує блокування для Росії доступу до хмарних сервісів у шостому пакеті санкцій. Потім повідомлення редагують, видаляючи цю згадку. Роз’яснень від посадовців немає. Санкційний тиск потрібно посилювати, а не послаблювати."

Про що мова?

19:16

З 1 вересня в Україні можуть відкрити школи, які обладнані укриттями. Деталі пояснює освітній омбудсмен Сергій Горбачов ⬇

  • Необхідно враховувати спроможність укриття, а саме на скільки людей воно розраховане. Укриття мають бути такими, щоб при повітряній тривозі в ньому могли одночасно розміститися всі, хто в цей момент перебуває в закладі освіти.
  • Необхідно складати розклад так, щоб не перевищувати одночасну присутність учасників освітнього процесу в закладі освіти відповідно до спроможності укриття.
  • У частині освітніх закладів освіти або зовсім немає бомбосховищ, або вони не є придатними, а навіть небезпечні для перебування у них людей. Тому необхідно думати їх підготувку або вдосконалення.
  • На думку омбудсмена, окрім наявності укриття та приведення його до нормального стану, необхідно провести навчальні інструктажі, як поводитися в укритті, та що потрібно з собою мати.
18:59

Зведення Генштабу:

  • На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.
  • На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Протягом дня обстріляв населені пункти Сеньківка Чернігівська області, Сопич, Константинівка, Старі Вирки та Велика Писарівка Сумської області.
  • На Харківському напрямку ворог веде бої, щоб утримати зайняті рубежі, продовжує обстріли наших військ, мінує місцевість.
  • На Слов’янському напрямку Росія зосереджує основні зусилля на підготовці військ до наступу на місто Слов’янськ. Обстріляла райони населених пунктів Велика Комишуваха, Долина, Курулька, Грушуваха, Червона Поляна та Шнурки.
  • На Сєвєродонецькому напрямку окупанти обстрілювали підрозділи наших військ та цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське та Метьолкіно.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни успішно стримують штурмові дії загарбників в районі населеного пункту Комишуваха. Також, безуспішними виявилися ворожі спроби штурму у напрямку Світлодарська та Вуглегірської ТЕС.
    Біля Нагірного, наші захисники завдали вогневого ураження підрозділам окупантів. Після невдалої спроби штурму, ворог відійшов на позиції, що займав раніше.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів.
  • На Південнобузькому напрямку РФ зосереджувала основні зусилля на веденні розвідки, утриманні займаних рубежів та відновленні втрачених позицій. Крім того ворожі підрозділи вогнем артилерії намагаються не допустити створення сприятливих умов для контрнаступу нашими військами у Херсонській та Миколаївській областях.
  • На Бессарабському напрямку суттєвих змін в обстановці не відбулося.
  • В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника задіяно для блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.
  • Інтенсивність застосування ворожої авіації знижена завдяки вдалим діям нашої протиповітряної оборони. Росія зосереджує зусилля на підтримці дій наземного угруповання і ракетних ударах по об’єктах інфраструктури в глибині території України.
18:43

Окупанти на Донеччині почали "судити" трьох іноземців, які воювали на боці України. Їх звинувачують у "найманстві". Окупанти попереджали, що за цією "статтею" іноземним воїнам загрожує смертна кара.

18:38

Уряд створив штаб, який буде у щоденному режимі займатися підготовкою до опалювального сезону.

До штабу увійдуть представники місцевої влади, теплопостачальників, регулятора, а також Нафтогазу. Очолить – міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов

18:31

18:25

❗Польща підтвердила підписання угоди про постачання зброї Україні. Ця угода – одна з найбільших для країни за останні 30 років.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький: "Це перевірена часом зброя, зброя, яка є досить ретельно випробуваною, яка не лише пройде хрещення вогнем, а й, як ми зараз знаємо, буде дуже важливою зброєю на полі бою, найімовірніше, на сході України".

18:01

6 червня російська армія обстріляла місто Часів Яр неподалік Бахмута на Донеччині – за словами місцевих, прилетіла касетна бомба (її вміст можна побачити на фото нижче).

Основний удар прийшовся на місцеві гаражі та спортзал. Будинки поряд посікло уламками.

Кілька людей, за словами місцевих, отримали поранення. Деякі будівлі тліють досі.

17:40

Російські окупаційні війська продовжують обстрілювати Харків: в одному із житлових районів загинула людина, ще троє поранені.

17:12

🇬🇧 Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон виступив проти того, щоб світові лідери підштовхували Зеленського до поганої мирної угоди з Путіним.

 
16:55

СБУ викрила мешканця Києва, який на замовлення РФ створив 20 проросійських інтернет-ЗМІ в Україні.

Разом з тим, Київська обласна прокуратура повідомляє, що затриманий – мешканець Київщини.

За даними слідства, він створив та здійснював адміністрування майже 20 інтернет-ресурсів, на яких велася пропаганда на користь країни-агресора. За свою роботу чоловік отримував оплату з території РФ, у тому числі з використанням підсанкційних платіжних систем.

 
 
 
16:33

У російському міністерстві закордонних справ заявили, що глава МЗС РФ Сергій Лавров у Туреччині 8 червня обговорить із головою турецького МЗС Мевлютом Чавушоглу поновлення мирних переговорів з Україною.

 
16:06

В окупованій Херсонські області російські загарбники тримають в катівнях близько 600 осіб, а також вивозять викрадених мешканців до анексованого Криму.

 
15:30

Дружина захисника Маріуполя Арсенія Федосюка Юлія заявила, що родичам військових, які вийшли з "Азовсталі" телефонують з російських номерів і знущаються або погрожують.

фото надане УП
15:02

☁️ У пресрелізі про затвердження шостого пакету санкцій проти Росії на сайті Ради ЄС зникла згадка про обмеження щодо хмарних технологій.

 
14:29

Львівські десантники розповіли про знищення броньованої техніки ворога та до півсотні псковських десантників-окупантів на Донецькому напрямку.

14:09

Російське військове керівництво зосередило до трьох батальйонно-тактичних груп армії РФ навпроти Чернігівщини та Сумщини, але ударного угрупування для можливого повторення наступу не зафіксовано.

13:46

💩 Глава Міноборони Росії Сєргєй Шойгу заявив, що російські загарбники відкрили сухопутне сполучення РФ з окупованим Кримом через тимчасово окуповані південні області України

 
13:26

Контррозвідка Служби безпеки України затримала колишнього бойовика "ДНР", який хотів призватися на військову службу до бойового підрозділу десантно-штурмових військ ЗСУ. - СБУ

 
13:05

🚢 З рідними російських моряків ураженого і затонулого крейсера "Москва" працює спеціальна група психологів, медиків та юристів, основна мета яких унеможливити витік інформації про загиблих та зниклих безвісті окупантів-строковиків — ГУР Міноборони

 
12:44

Російські окупанти намагаються втекти з війни в Україні за новою схемою - укласти фіктивні шлюби.

Найвигадливіші з них відпрошуються у командирів, щоб нібито встигнути на власне весілля.

12:30

На Київщині місцеві жителі підірвалися на міні в лісі: на щастя, обійшлося без жертв.

 
12:08

Молоде подружжя на Львівщині перерахувало з власного весілля 100 тисяч гривень на потреби військових Збройних сил України.

Про це розповіли у Львівській обласній військовій адміністрації.

Внесок у перемогу молодята із Самбора зробили у день свого весілля – 6 червня

 
11:42

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс у твіттері: 

"День 104. Україна️ бореться за захист від незаконного вторгнення. Велика Британія продовжує підтримувати. Ми стоїмо з Україною".

11:04

Росіяни хочуть демонтувати напис назви Маріуполь українською мовою на в'їзді в місто, знести цей напис і встановити російськомовний.  

10:39

💪Приблизні бойові втрати ворога

 
10:03

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко поширює скриншот повідомлень від так званого "міністерства юстиції "ДНР", де маріупольців закликають йти працювати в концентраційні фільтраційні табори. 

"Росіяни та їх сателіти вже навіть не приховують ані адреси, ані наявність катівень для українців. Нестача кадрів пов’язана з розконсервацією колишних місць відбування покарань. Наповнення їх відбувається в першу чергу через посилені фільтраційні заходи", – пише Андрющенко.

 
09:47

Наслідки ранішніх обстрілів Сумщини

 
 
09:17

За час повномасштабної війни в України загинули щонайменше 263 дитини

 
09:07

Що говорить Британська розвідка про війну в Україні

  • Протягом вихідних українські війська відбили частину Сєвєродонецька. Більш широкий план Росії, ймовірно, як і раніше, полягає у тому, щоб відрізати район Сєвєродонецька з півночі і з півдня.
  • Росія досягла успіхів на попаснянському напрямку протягом травня, але зараз її просування у цьому районі застопорилося.
  • Росії майже напевно потрібно домогтися прориву хоча б на одному з цих напрямків, щоб перетворити тактичні досягнення на успіх на оперативному рівні і просунутися до своєї політичної мети з контролю над усією Донецькою областю.
 
08:54

Ситуація в регіонах станом на 8.00

На Дніпропетровщині знову обстріляли громаду на межі з Херсонщиною. Ударили з "Ураганів". Одна людина поранена. Пошкоджені будинки.

Сумщина: вночі російський ворог обстріляв Середину-Буда. Обстріл почався близько 5 ранку, були постріли з міномета і потім – артилерійський вогонь. Щонайменше 6 будинків, господарча споруда та гараж пошкоджені, пожежі. Пошкоджена лінія електропередач. Інформація по руйнуванням уточнюється. Попередньо – загиблих та поранених серед місцевого населення немає.

Харківщина: вночі кілька обстрілів Київського району міста Харків, загорівся будинок, з-під завалів врятували одну людину. Ще одна пожежа виникла в адмінбудівлі, постраждалих немає. Всього за добу по області 4 поранених, були обстріли в Дергачах, Ізюмському районі. Дві людини протягом доби внаслідок обстрілів загинули: у Дергачах та Чорноглазівці.

Луганщина: росіяни обстріляли в Лисичанську ринок, гірничий коледж та школу, де постраждали дві людини. Тривають бої за Сєвєродонецьк. Декілька годин рятувальники ліквідовували загоряння торговельних павільйонів ринку загальною площею 1 000 квадратних метрів.

Масований обстріл міста Золоте – зруйновано одразу 13 будинків. Вдень росіяни вдарили по місту Гірське – 11 пошкоджених будинків. Наразі ворог продовжує штурм Сєвєродонецька. Також відбито штурм росіян у напрямку Новоохтирки та Воронового. У районі Білогорівки противник використовує диверсійно-розвідувальні групи.

Донеччина: обстріли всієї лінії фронту зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ "Град", "Смерч", "Ураган". Ракетні удари по Кураховому та Авдіївці, касетні боєприпаси по Миколаївці. Також під ворожим вогнем Бахмут, Красногорівка, Авдіївка, Часів Яр, смт Нью-Йорк, с. Богоявленка, с. Первомайське, с. Нетайлове. Пошкоджено 26 об’єктів (17 приватних будинків і 5 багатоповерхівок, промислові та соціальні об'єкти). За добу загинуло троє людей, з них одна дитина, поранено шестеро, у тому числі дві дитини.

Миколаївщина: зранку знову обстріляли Миколаїв. Інформація уточнюється.

Вночі ворожих обстрілів зазнала Баштанська громада, внаслідок яких загинули дві людина, одна людина поранена. Пошкоджені адмінприміщення РВА та районної ради, міської ради, стадіон та спортивна школа. Детальна інформація щодо наслідків з’ясовується.

Херсонщина: бойові дії тривають, росіяни продовжують обстрілювати окуповані села Херсонщини з артилерії та намагаються повернути звільнені ЗСУ території. Важка ситуація у населених пунктах Бериславського району. Гуманітрану допомогу туди доставити не має можливості. Окупанти розпочали підготовку до відзначення дня росії в області.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Одеській, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Полтавщині, Київщині та Житомирщині.

08:44

Наслідки російських обстрілів на Луганщині. Найбільше постраждали Лисичанськ та Сєвєродонецьк.

 
08:18

"Українська правда" склала список труднощів, запитів української армії та розповідає про можливі шляхи вирішення цих проблем. Читайте матеріал повністю тут, а основні тези гортайте у інстаграм-дописі 👇

07:47

Зведення від Генштабу

На Волинському та Поліському напрямках зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів із території Білорусі. Планується збільшити чисельність білоруської армії до 80 тисяч осіб.  

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив, ознак створення ударних угруповань не виявлено.

З метою демонстрації присутності та сковування Сил оборони України РФ продовжує утримувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей до трьох батальйонних тактичних груп. 

З території Російської Федерації здійснено мінометні обстріли підрозділів українських військ у районах населених пунктів Ходине та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, прикордонних районів на північ від Харкова та стримуванні просування українських військ. 

Противник проводить дистанційне мінування місцевості у напрямку наступу українських військ на Рубіжне.

На Слов’янському напрямку росіяни зосереджують основні зусилля на продовженні наступу на напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ. Намагаються просунутись у напрямку населених пунктів Довгеньке і Долина.

Ворог обстрілює позиції ЗСУ в районах населених пунктів Базалівка, Бражківка, Грушуваха. З метою уточнення положення українських підрозділів та корегування вогню артилерії здійснює повітряну розвідку з застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку, окрім артилерійських обстрілів, ворог завдав авіаударів із літаків та вертольотів. Основні зусилля агресор зосередив на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів. Завдав ракетного удару по населеному пункту Миколаївка за 4 км на схід від Слов’янська.

Ворог продовжує штурм міста Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. Українські воїни завдають противнику втрат.

На Бахмутському напрямку українські війська успішно протидіяли і відбили наступ противника у напрямках населених пунктів Нагірне, Берестове, Криничне, Роти.

З метою посилення угруповання на напрямках Попасна, Миколаївка ворог здійснює передислокацію підрозділів.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на покращенні свого тактичного положення, утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. 

🔺Українські гелікоптери завдали ударів по скупченнях ворожих сил на Херсонщині, а літаки – по складах боєприпасів на Миколаївщині. Противник втратив понад 20 осіб та до 10 одиниць військової техніки.

З метою відновлення втраченого положення ворог, за підтримки артилерії та армійської авіації, здійснив наступальні дії в напрямку Лозове – Біла Криниця, успіху не мав. Для уточнення позицій наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

🔺У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

🔺За минулу добу захисник та захисниці України на Донецькому і Луганському напрямках відбито десять атак ворога, знищено один танк, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини, один автомобіль та два склади з боєприпасами. Підрозділи протиповітряної оборони збили два  безпілотних літальних апарати типу "Орлан-10".л

07:35

🐶У київському парку "Відрадний" створили мурал зі знаменити псом-сапером "Патроном" – одним з символів воєєного часу в Україні

 
 
07:14

Міністр юстиції Денис Малюська про умови утримання військовополонених:

🔺 Щомісяця на харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі для одного російського військовополоненого потрібно 3000 гривень. Плюс витрати на медичне обладнання, ліки, зарплату персоналу. Такі витрати виправдані, адже умови утримання військовополонених мають відповідати Женевській конвенції.

🔺В Україні створили табір для військовополонених, де перебувають особи, щодо яких немає перспектив швидкого обміну. Військові РФ, які тільки потрапили в полон, або щодо яких є плани обміняти їх на українських захисників, – розміщують в установах виконання покарань Мін’юсту практично по усій території України. Їх утримують окремо від інших ув’язнених заради безпеки самих військовополонених.

🔺 Що ж до утримання в Росії наших військових – умови відрізняються. Відносно декого забезпечується стабільно нейтральне ставлення. До декого ж є випадки застосування і катування, і неналежного утримання. В таких кейсах, за словами Міністра, необхідно реагувати і починати кримінальні провадження за даними фактами.

06:40

На обкладинці останнього номера польського тижневика "Wprost" – президент Франції Еммануель Макроном і канцлер Німеччини Олаф Шольц розмовляють по символічному телефону з просоченим кров’ю Володимиром Путіним.

Ілюстрація посилається на недавню 80-хвилинну розмову між європейськими лідерами та російським лідером, пишуть у виданні. 

Зображення обкладинки активно обговорюють у соцмережах

Політичний журналіст Томас О. Фолк: "Польський журнал Wprost вибрав надзвичайно підходящу обкладинку для свого червневого номера, враховуючи небажання Макрона "принижувати Росію" і бентежну відсутність підтримки Шольца загалом".

Народний депутат Дмитро Наталуха: "Блискуча обкладинка польського тижневика. Перестаньте дзвонити Путіну, надсилати йому текстові повідомлення, електронні листи, факси, розсилати голубів чи що ще ви робите. Він військовий злочинець, який очолює терористичні організації. Він повинен бути відсторонений цивілізацією та оголошений поза законом, а не пристосований".

Російський політик Ілля Пономарьов: "Обложка польского журнала Wprost. Накануне Макрон заявил, что с начала войны в Украине провел 100 часов телефонных переговоров с Путиным. Результатами переговоров он не поделился".

 
05:49

7 червня з Покровська на Донеччині поїде евакуаційний поїзд до Львова.

05:30

Доброго ранку!

Що відбувалося, поки ми спали:

  • США повторюють, що Росія блокує експортне українське зерно з метою шантажувати світ загостренням продовольчої кризи, і наголошують, продовжать докладати зусиль для перебування України в сильній позиції в цій війні
  • Військово-морські сили України заявили, що відтіснили флот Росії на 100 км від українських узбережь
  • президент Сербії Александар Вучич заявив, що через часткове нафтове ембарго, запроваджене ЄС щодо Росії, його країна втрачатиме щороку 600 мільйонів доларів.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді