Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Денісова надіслала до РФ запит про стан Клиха, Куку, Балуха та Гриба

Субота, 14 липня 2018, 03:03
Денісова надіслала до РФ запит про стан Клиха, Куку, Балуха та Гриба

Український омбудсмен Людмила Денісова надіслала до голови Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Михайла Федотова листи, в яких просить повідомити про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Еміра-Усєїна Куку, Володимира Балуха та Павла Гриба.

Про це вона повідомила в Facebook.

"Станіслава Клиха повторно перемістили до Обласної психіатричної тюремної лікарні в Магнітогорськ. За моєю інформацією, Станіслав не давав дозволу на госпіталізацію, проте його примусово лікують невідомими препаратами.

Тому я попросила повідомити про підстави переміщення Клиха до вказаної медичної установи, його лікування з наданням відповідних документів, а також поінформувати про стан його здоров'я", - підкреслила омбудсмен.

"З аналогічним проханням я звернулася щодо громадянина України Еміра-Усєїна Куку, який оголосив безстрокове голодування. Його стан здоров'я стрімко погіршується.

Попросила також терміново його обстежити з наданням відповідного медичного висновку Володимира Балуха, який перебуває в Раздольненському ізоляторі тимчасового тримання і голодує вже 117 діб. Стан його здоров'я теж стрімко погіршується", - повідомила Денісова.

"Я поінформувала Михайла Федотова про те, що під час етапування громадянин України Павло Гриб був жорстоко побитий іншими ув’язненими. Також стало відомо, що Павло страждає сильним головним болем і слабкістю, ліків йому не надають.

Тому прошу забезпечити надання йому кваліфікованої медичної допомоги, а також всіляко сприяти забезпеченню особистої безпеки як Павла Гриба, так і інших ув'язнених громадян України на території РФ", - наголосила уповноважений ВР з прав людини.

В окупованому Росією Сімферополі так званий Залізничний районний "суд" відмовив українському активісту Володимиру Балуху в умовно-дострокову звільненні за першим вироком, яким його позбавили волі на 3 роки і 4 місяці.

Раніше повідомлялося, що засуджений в анексованому Росією Криму український активіст Володимир Балух продовжує перебувати в загальній камері сімферопольського СІЗО, що погано позначається на його здоров'ї у зв'язку з голодуванням, яке він тримає понад 115 днів.

5 липня підконтрольний Росії "суд" Криму визнав Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятору тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.

Активіста засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ, тобто більший тюремний термін поглинув менший.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Пізніше він вирішив перейти на сухе голодування.

Раніше повідомлялось, що російський суд розпочав розгляд кримінальної справи проти Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму.

1 липня йому виповнилося 20 років.

Гриб зник 24 серпня 2017 року у Білорусі.

За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де "законно" оформили арешт.

Гриб страждає від портальної гіпертензії та потребує щоденного прийому спеціальних ліків, ЄСПЛ кілька разів просив Росію надати інформацію про його стан здоров'я.

Генконсульство України також неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака.

Проте, так і не отримавши відповіді, Україна вирішила самовільно відправити групу лікарів, яких до українця не пустили.

В РФ відповідали, що в українця Гриба немає проблем зі здоров’ям.

26 квітня Ігор Гриб повідомив, що з початку цього року на його сина посилився психологічний тиск.

Кримський татарин Емір-Усеїн Куку, що незаконно утримується в російському СІЗО, звернувся до президента РФ Володимира Путіна з ультиматумом.

У своєму зверненні Куку відмовляється припиняти голодування, яке розпочав ще 26 червня, поки не вирішиться питання зі звільненням 70 політв'язнів в російських в'язницях і виправних колоніях.

Як повідомлялося, Емір-Усеїн був заарештований за підозрою в участі в діяльності "Хізб ут-Тахрір" (ісламської партії, яка вільно працює в Україні і Європі, а також у більшості країн світу, і вважається забороненою в Росії).

До арешту Куку активно займався правозахисною діяльністю, надавав правову допомогу населенню і повідомляв про випадки політично мотивованих насильницьких зникнень у Криму.

Активіст був затриманий 11 лютого 2016 року під час масових обшуків і затримань у Криму.

У липні 2016 року він був поміщений в спецблок СІЗО як "небезпечний підслідний". Ще пізніше Куку був також звинувачений у підготовці до "насильницького захоплення влади".

У грудні 2017 року його було етаповано із Криму до Ростову-на-Дону.

26 червня 2018 року, у свій день народження, Емір-Усеїн Куку почав голодування.

Раніше російська правозахисниця Тетяна Щур повідомила, що Клих знаходиться в Обласній психіатричній тюремній лікарні в Магнітогорську.

Водночас уповноважений з прав людини в Челябінській області Маргарита Павлова, заявила про добровільне переведення ув'язненого в РФ українця Станіслава Клиха в психлікарню.

За її словами, українець не давав згоди на госпіталізацію. Правозахисники підозрюють, що Клих знаходиться під впливом заспокійливих препаратів.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова направила лист російській колезі Тетяні Москальковій у зв’язку з порушенням прав Станіслава Клиха.

У листі Денісова просить повідомити підстави його переводу в обласну психіатричну тюремну лікарню у Магніторгорську та надати відповідні документи.

У зверненні вже вкотре висловили настійне прохання сприяти проведенню незалежного медичного обстеження українського політв’язня українськими або іноземними лікарями.

Зазначається, що Денісова неодноразово направляла листи на адресу Уповноваженого з прав людини Російської Федерації щодо сприяння проведенню незалежного медичного обстеження Станіслава Клиха. Відповіді на ці листи не отримані.

8 червня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила з посиланням на слова матері політв’язня під час зустрічі із президентом Петром Порошенком, що засуджений у Росії українець Станіслав Клих заявив адвокату, що оголошує голодування.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечили всі обвинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був у Чечні. Політв'язні заявляли про тортури з боку російських силовиків.

Пізніше повідомлялося, що Клих збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.

Також  повідомлялось, що за рішенням керівництва в’язниці до Клиха застосовується примусове психіатричне лікування. При цьому керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування