Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Страна" заявляє, що їхнього журналіста вербувала СБУ, а там питають: "Що вони курять?"

Вівторок, 18 вересня 2018, 16:53

Видання "Страна" заявляє, що їхнього журналіста В'ячеслава Селезньова, який працював під псевдонімом Ізим Каумбаєв, вербувала Служба безпеки.

Повідомляється, що "проблеми" виникли у двох кореспондентів – Селезньова і Кирила Малишева – після того, як вони у травні сфотографували віллу президента Петра Порошенка в іспанській Марбельї.

Малишева ще навесні відрахували з Харківського національного університету ім. Каразіна, попередньо вручивши йому повістку до військкомату просто на іспиті. Також у журналіста нібито через СБУ виникли проблеми з переходом в інший ВНЗ.

На Селезньова вийшли, коли його затримала поліція за купівлю 4 г марихуани.

За словами фотографа, тоді його силою помістили в машину, а потім відвели на розмову з двома людьми, які представилися співробітниками СБУ.

"Співробітник СБУ розпочав розмову твердо і по-діловому: "Нам потрібна "Страна". Поки не закриємо їх, будеш працювати на нас, а потім ми тебе відпустимо". І запропонував співпрацювати журналісту зі Службою безпеки як інформатору", - повідомляє видання.

За словами журналіста, під "жорстким тиском" його "змусили підписати документи про співпрацю з СБУ по регулярному "зливу" інформації".

Селезньов розповів все колегам в редакції, і там було прийнято рішення документувати спілкування з СБУ-шником, якого в розслідуванні називають "Пушкіним". 

 

Журналіст і "агент Пушкін"

Фото "Страни"

Також повідомляється, що за Селезньовим СБУ встановила зовнішнє спостереження, а його телефон поставила на "прослушку".

У свою чергу "Страна" 10 днів стежила, записувала і документувала співробітника СБУ, який погрожував Селезньову.

Повідомляється, що співробітник СБУ вимагав прислати графіки редакційних завдань, список співробітників редакції, номери телефонів і домашні адреси, а також з'ясувати, чи вживають наркотики керівники видання.

"Крім того, "Пушкіну" дуже важливо було знати, в який день в редакції видають зарплату, а також подробиці поїздки в Іспанію до дачі президента Порошенка: за чий рахунок, за чиїм завданням, хто оплачував житло, хто зустрічав на місці, як пересувалися по Іспанії, на якому сайті бронювали квартиру", - йдеться в статті.

Розмови з СБУ-шником журналіст записував на диктофон. Розшифровки записів видання опублікувало.

Також 17 вересня журналістам вдалося сфотографувати СБУ-шника і встановити, що машина, на якій він приїхав разом з водієм (сіра Skoda Octavia з держномером AA5782IM) зафіксована для роботи на "наружку" СБУ.

Відзначається, що Селезньов на момент виходу публікації про вербування знаходиться в "безпечному місці", а видання збирається подавати у військову прокуратуру заяву з вимогою відкрити кримінальне провадження.

"Українська правда" звернулася з цього приводу за офіційним коментарем до СБУ, але речник служби Олена Гітлянська лише сказала:

"Я так розумію, що питання, що вони (редакція "Страни" – ред.) курять, відпало?".

Страна.uа – російськомовне інтернет-видання в Україні, відкрите 16 лютого 2016 року Ігорем Гужвою.

Згідно з даними останнього моніторингу Інституту масової інформації, на сайті "Страни" 40% новин були написані з порушеннями професійних стандартів (порушення стандарту достовірності, не вказані джерела інформації, цитування неназваних спеціалістів і експертів і навіть розміщення фейкових матеріалів).

22 червня 2017 року у редакції "Страна.ua" провели обшук, після якого Ігоря Гужву забрали до СІЗО. Генпрокуратура заявила, що через посередника Гужва вимагав та отримав 10 тисяч доларів за нерозміщення компромату на нардепа від "Радикальної партії" Дмитра Лінька.

24 червня Шевченківський райсуд Києва взяв Гужву під варту на 60 діб із можливістю вийти під заставу 544 тисяч гривень.

27 червня Гужва вийшов зі слідчого ізолятора після внесення за нього застави.

1 серпня стало відомо, що Служба безпеки виявила на флешці, вилученій у головного редактора "Страна.ua" Ігоря Гужви, секретну інформацію Міністерства оборони.

Гужва заперечує заяву СБУ про те, що у нього нібито вилучили флешку із секретними даними.

22 вересня Шевченківський районний суд Києва продовжив Ігорю Гужві запобіжний захід ще на 30 днів. Він не мав права виїжджати за межі Києва.

Але в кінці січня Гужва виїхав з України до Відня і попросив у влади Австрії політичного притулку.

У лютому Гужву оголосили в розшук.

Більше про справу Гужви читайте у матеріалі "Власна "Страна". Що відомо про справу Ігоря Гужви".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування