Новини 20 травня: Інавгурація Зеленського, розпуск Ради, відставка Гройсмана

Понеділок, 20 травня 2019, 21:18

Зеленський склав присягу президента України і заявив, що розпускає Верховну Раду, Гройсман сказав, що прийняв для себе рішення подати у відставку — новини, які були актуальні 20 травня.

Про інавгурацію Зеленського

Володимир Зеленський склав присягу президента України і офіційно приступив до виконання обов’язків.

А після присяги Зеленський виступив з промовою, основні тези якої можна прочитати за посиланням.

Про розпуск Верховної Ради

Ще Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду і запросив керівників фракцій провести у вівторок вранці в Адміністрації президента консультації з питання розпуску парламенту.

Згідно з Конституцією України позачергові вибори до Верховної Ради призначаються президентом і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

І про реакції політичних партій:

Партії "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" нормально ставляться до рішення Зеленського розпустити Раду і будуть готуватися до виборів. Хоча пізніше на сайті БПП з’явилась заява, що розпуск повинен відбуватися згідно з Конституцією.

Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що вона повністю підтримує розпуск Верховної Ради, але діючий парламент має прийняти низку невідкладних рішень і піти красиво.

Лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко також заявив про підтримку рішення Зеленського і готовність до дострокових виборів у парламент.

У партії музиканта Святослава Вакарчука "Голос" заявили що підуть на парламентські вибори, коли б вони не були.

Про відставки

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що прийняв для себе рішення подати у відставку одразу після проведення у середу чергового засідання уряду.

Вже подав у відставку міністр оборони Степан Полторак.

А голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що 20 травня він, його заступники та члени команди подадуть на розгляд Зеленському рапорти про своє звільнення.

Про телеграм-канал "Української правди"

Павло Дуров придумав Telegram, для того щоб ви підписались на наш канал "УП. Кляті питання".  

Про інші важливі новини

Міський голова Харкова Геннадій Кернес підтвердив, що поведе до парламенту нову партію разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим, але має намір при цьому залишитися в кріслі градоначальника.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 20 мільйонів для в.о. голови Державної служби зайнятості Валерія Ярошенка, якого підозрюють у хабарництві.

Екс-заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов каже, що після повернення в Україну почувається в безпеці, оскільки його "охороняють поліцейські з автоматами".

В найближчі дні в Україну прийде циклон Axel, який принесе чергові дощі, грози і похолодання.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування