Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський допускає розмову про контракт на транзит газу в Парижі

Понеділок, 2 грудня 2019, 10:43

Президент Володимир Зеленський не виключає, що обговорить новий контракт на транзит російського газу через Україну в рамках зустрічі з лідерами "нормандського формату" в Парижі 9 грудня.

Джерело: інтерв'ю українського президента Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza

Пряма мова: "Досі ми отримували від 2,5 до 3-х мільярдів доларів на рік за транзит російського газу через Україну. Звісно, ми ведемо тристоронні переговори – Україна, Росія, ЄС…

"Північний потік-2" значно послабив наші позиції на переговорах. Хоча наші європейські партнери стверджують, що це не політичний, а економічний проєкт, я дозволю собі не погодитися.

Однак якщо нам вдасться укласти новий транзитний договір на термін до 10 років, якщо європейці нам допоможуть, а Росія не противиться цьому, то цей аргумент, так би мовити, встане на ноги, що "Північний потік-2" не є політичним проєктом. Поки що це твердження без будь-яких підстав".

Деталі: На запитання, що президент Росії Володимир Путін сигналізував йому при останній телефонній розмові, Зеленський відповів, що той "взяв до відома" українську позицію.

"Для мене важливо, що проблема газу сам по собі є питанням. Хоч би якими були побажання обох сторін, вони жодним чином не повинні бути пов'язані з Донбасом. Хоча я не виключаю, що транзит газу також буде розглядатися в нормандському форматі", – заявив Зеленський.

Знати більше: Газова угода Тимошенко – Путіна. Повний текст

Контракт про транзит російського газу + Додаткова угода про аванс "Газпрому"

Передісторія:

  • Десятирічний контракт на транзит газу між Росією й Україною закінчується 31 грудня 2019 року. Через російську агресію Україна відмовилася від купівлі російського газу й отримує газ реверсом із Європи, куди він іде із РФ транзитом  через українську територію.
  • Російська сторона пропонувала українській відмовитися від взаємних газових претензій і висловлювала нібито готовність зробити знижку і на транзит, і на прямі поставки газу в Україну. 
  • При цьому Москва продовжує втілювати підводний трубопровід "Північний потік 2" за допомогою якого може обійти Україну.
  • Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявляв, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. За його словами, Україні вистачить запасів газу та вугілля на зиму у разі зупинки транзиту газу з 1 січня 2020 року.
  • 25 листопада президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном із президентом Росії Володимиром Путіним. Крім іншого, вони обговорили питання газових переговорів у тристоронньому форматі Україна – Росія – Євросоюз.
  • 28 листопада у Відні міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель провів зустріч із міністром енергетики РФ Олександром Новаком, де обговорили підготовку до підписання договору про транзит газу.
  • Російська сторона запропонувала підписати контракт на транзит газу до Євросоюзу територією України у складі "пакетного рішення".
  • У Кремлі також не виключали розмови Путіна й Зеленського про газ у Парижі 9 грудня.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: