Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Биті вікна і барикади з вогнем: на Полтавщині відтіснили протест і завезли людей з Уханю

Четвер, 20 лютого 2020, 18:40
Биті вікна і барикади з вогнем: на Полтавщині відтіснили протест і завезли людей з Уханю

У селищі міського типу Нові Санжари правоохоронці відтіснили протестувальників і завезли у місцевий медичний центр людей, евакуйованих з китайського міста Ухань.

Джерело: джерело "Української правди" у правоохоронних органів; коментар УП речника Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченка; трансляція "Радіо Свобода"

Пряма мова Артема Шевченка: "Відбуваються заходи з виконання урядового рішення. Ті, хто перешкоджають цьому в неправовий спосіб – це перешкоджання припиняється".

Деталі: Поліція та Національна гвардія рушили дорогою, яку блокують протестувальники. Ймовірно, правоохоронці "розчищали" коридор для автобусів з людьми.

Сутички були нетривалими і станом на 18:55 припинились після того, як мітингувальників відтіснили з дороги.

За даними джерела УП, яке перебуває на місці події, станом на 19:15 дорогу до медичного центру звільнили, колона з автобусами під'їжджає.

Оновлено: Станом на 19:40 сутички правоохоронців і мітингувальників поновились. Люди палять шини та дрова на під'їзді до медцентру. За словами джерела УП, місцеві запалили барикаду перед автобусам з евакуйованими.

 
скріншоти: радіо свобода

Станом на 19:56 пожежники розібрали барикаду, автобуси з евакуйованими у супроводі правоохоронців проїхали на територію санаторію.

 

У колоні є кілька автобусів з розбитими вікнами.

 
 

Знати більше: Три екіпажі, біозахист та доба льоту. Гендиректор SkyUp розповів, як вивозили українців з Уханю

Що було раніше: У "Нових Санжарах" на 14-денній обсервації мають перебувати 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і супроводжуючі лікарі.

Через інформацію, що евакуйованих осіб повезуть у санаторій МВС у Нових Санжарах Полтавської області, місцеві мешканці почали мітинг із вечора 19 лютого, а вранці 20 лютого перекрили дорогу.

Депутати Новосанжарської селищної ради звернулися до президента Володимира Зеленського і просять, аби евакуйованих із Китаю громадян не залишали на обсервацію у медичному закладі на території селища, тому що заклад непристосований.

Стверджується, що у медцентрі немає "ні ізоляторів, ні боксів, належної вентиляційної системи, щоб була проведена ізоляція. Каналізаційна система під’єднана до централізованої каналізаційної системи селища, яка витікає на відкриті поля фільтрації в селі Зачепилівка".

Читайте також: Якщо коронавірус прийде в Україну. Чи вистачить лікарень, фахівців та обладнання

Водночас у Кабміні зазначали, що відходи будуть утилізовані в спеціальний спосіб і не будуть потрапляти у загальну каналізацію. Самі каналізаційні стоки в обов’язковому порядку будуть знезаражені.

Президент Володимир Зеленський закликав суспільство не панікувати через евакуйованих із китайського міста Ухань та проявити людяність.

Передісторія:

  • 20 лютого з Китаю в Україну прилетіли 72 людини: 45 українців і 27 іноземців. Чотирьох осіб через симптоми хвороби не пустили на борт (3 українці і 1 казахстанка).
  • Близько 11:45 четверга, 20 лютого, літак із евакуйованими з Китаю людьми приземлився в аеропорту Харкова. До цього він намагався приземлитися там о 8 ранку, але через туман покружляв над містом понад пів години – і полетів на дозаправку в аеропорт "Бориспіль", що під Києвом.
  • За останніми даними, вірусом Covid 2019 у світі заразилися 75 751 особа (з них понад 74,5 тисячі – у Китаї), померли від його наслідків 2 130 людей, одужали від нього 16 822 людини.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування