Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справу судді Вовка розглядали члени ВРП із можливим конфліктом інтересів – Схеми

П'ятниця, 3 липня 2020, 01:10
Справу судді Вовка розглядали члени ВРП із можливим конфліктом інтересів – Схеми
Павло Вовк

Під час розгляду справи судді Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка троє членів Вищої ради правосуддя не взяли самовідвід, незважаючи на можливий конфлікт інтересів. 

Джерело: "Схеми: корупція в деталях"

Деталі: Вовка підозрюють у втручанні у роботу судових органів. Сам суддя адмінсуду це заперечує. 

Зазначається, що 20 серпня минулого року ВРП не підтримала клопотання Генпрокуратури про тимчасове відсторонення Вовка від здійснення правосуддя "у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності". 

НАБУ та ГПУ вважають, що Вовк та інші судді Окружного адмінсуду організовували винесення завідомо неправосудних судових рішень і втручання у діяльність судових органів. На їх думку, мета такого втручання – створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

НАБУ навіть оприлюднило записи розмов ймовірно суддів Окружного адмінсуду та його голови – Павла Вовка. 

За даними журналістів, у день, коли щодо Вовка ВРП ухвалювала рішення, троє членів ради правосуддя не оголосили самовідвід, хоча в них міг бути конфлікт інтересів. 

Зокрема, доповідач у справі, тодішній голова ВРП Володимир Говоруха, у 2011 році отримував позитивне судове рішення у приватній справі від суддівської колегії, до якої входив Вовк. Тоді колегія постановила виплатити Говорухі майже 268 тисяч гривень як "недоотриману заробітну плату", а ще близько 241 тисячі – як "недоотримане довічне грошове утримання".

Також Вовк ухвалив позитивне рішення у справі іншого члена ВРП – Віктора Шапрана. Він розглядав питання щодо відсторонення його від правосуддя. Окрім того, суддя Окружного адмінсуду задовольнив прохання тодішнього судді Київського апеляційного господарського суду Шапрана не платити податки з його зарплати у розмірі 14 тисяч гривень. 

Журналісти вказують, що конфлікт інтересів міг бути у члена ВРП Андрія Овсієнка. Нині він очолює Вищу раду правосуддя. За кілька місяців до розгляду справи Вовка дружина Овсієнка проходила стажування в Окружному адмінсуді. "А Павло Вовк, як голова суду, і мав призначити для дружини члена ВРП "коуча-наставника" в суді", – стверджують "Схеми". 

Також 20 серпня ВРП вирішила не відсторонювати від правосуддя ще одного суддю-фігуранта "плівок Вовка" – Ігоря Погрібніченка. Останнього також підозрюють у втручанні у роботу судових органів. 

За інформацією журналістів, на тому засіданні ВРП брав участь Віктор Грищук, справу якого раніше розглядав Погрібніченко. Останній розглядав питання правомірності призначення Віктора Грищука членом Вищої ради правосуддя. Тоді Погрібніченко вирішив повернути заяву позивачу. 

Журналісти зазначають, що законодавство України забороняє члену ВРП розглядати питання щодо судді, якщо той розглядав його справу, щоб унеможливити конфлікт інтересів. 

"Схеми" чекають відповіді від Національного агентства з питань запобігання корупції щодо можливого конфлікту інтересів. Також журналісти попросили Вищу раду правосуддя прокоментувати вказану інформацію, проте відповіді не дочекались. 

Читати також: "Вовчий суд" у голосах. Хто засвітився на плівках НАБУ з Окружного адмінсуду

Передісторія:

  • 26 липня стало відомо, що НАБУ та ГПУ обшукують Окружний адміністративний суд Києва. Правоохоронці розповіли, що розслідують справу про втручання керівництва Окружного адмінсуду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.
  • За версією слідства,голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаційного оцінювання і для цього "почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС".
  • НАБУ також оприлюднило записи розмов нібито суддів ОАСК, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади. У відповідь суд заявив про тиск. А голова суду Павло Вовк сказав, що опубліковані записи – брехня.
  • 30 липня Вовка і ще трьох суддів викликали до ГПУ, щоб вручити підозри і допитати. ГПУ також викликала на допит уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову та голову Державної судової адміністрації Зіновія Холоднюка, які фігурують на оприлюднених записах.
  • 20 серпня Вища рада правосуддя відмовила ГПУ у тимчасовому відстороненні судді Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка у зв'язку з розслідуванням кримінального провадження.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування