Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент розповів, як озвучував голові КС "червоні лінії"

Понеділок, 2 листопада 2020, 20:41
Президент розповів, як озвучував голові КС червоні лінії
Скриншот з відео

Президент Володимир Зеленський заявив, що розмовляв з головою Конституційного суду Олександром Тупицьким і окреслював йому "червоні лінії", які не варто переходити.

Джерело: Зеленський в ефірі "Свободи слова на ICTV" 2 листопада

Пряма мова: "Що стосується узурпації влади. Нікого з цих суддів півтора року я не знав, я не бачив, не знав їхніх прізвищ, не спілкувався. Я спілкувався тільки з головою КС – і це є правда, – якому я казав: "Є червоні лінії для українського суспільства. Якщо ми не хочемо повернутись через ваші рішення назад на 10 років у минуле, є червоні лінії.

Це Вищий антикорупційний суд, земельна реформа, це наші зобов’язання перед державою Україна,  перед суспільством, це те, що я обіцяв як президент, ми обіцяли як партія, ми це робили, ми запроваджували ці реформи, це банківська реформа"".

Деталі: Скандальне рішення КС про скасування відповідальності за недостовірне декларування Зеленський назвав "першим кроком" на шляху до перетину "червоних ліній".  

Президент наголосив, що поважає Конституційний суд як інституцію, але нинішній склад КС потребує перезавантаження, бо і в нього самого, і у суспільства "багато питань до нього".   

Як приклад він навів також історію з купівлею Тупицьким землі в окупованому Криму у 2018 році.

Тому, за словами Зеленського, коли мова йде про перезавантаження КС, то говорять про доброчесність суддів, щоб судді "захищали Україну, кожного з нас і Конституцію".

Читайте також: Вбити боротьбу з корупцією. Як Конституційний Суд повертає бандитські 90-ті 

Корупційний суд України: чому скандальне рішення КС руйнує не тільки безвізовий режим

 Конституційне оздоровлення: як Молдові та Вірменії вдалося перезавантажити КС

Передісторія: 

  • 27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства, хоча конституційність ще низки положень вивчатиметься далі. Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.
  • 29 жовтня після засідання РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, доступ до реєстру електронних декларацій відновили. 
  • В ніч з 29 на 30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким запропонував припинити повноваження суддів КС, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції". 
  • У відповідь на рішення КС, зранку 30 жовтня під будівлею суду відбулась акція протесту: учасники кидали шини та палили фаєри. 
  • Невдовзі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли кримінальне провадження щодо "захоплення державної влади суддями КС".

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування