Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У секретаря Мартиненка знайшли листи про призначення суддів

Вівторок, 5 березня 2019, 12:29
У секретаря Мартиненка знайшли листи про призначення суддів

Під час судового засідання у справі Миколи Мартиненка суддя Шевченківського суду зачитав лист, адресований секретарю екс-нардепа із проханням втрутитися в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя для призначення лояльних до Мартиненка суддів.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Відзначається, що у засіданні 5 березня суддя Володимир Бугіль зачитав лист, який 16 лютого 2015 року надіслала співробітниця ПАТ "Діамантбанк" Федик Н.В. секретарю Мартиненка.

У ЦПК нагадали, що  "Діамантбанк" використовували в схемі відмивання коштів Мартиненком та його спільниками. Загалом через організовані на двох державних підприємствах схеми розікрали майже 700 мільйонів гривень.

У листі зокрема зазначено, що попередній голова ВККС Самсін відправив президенту дві  кандидатури для переведення в Голосіївський суд Києва: з Балаклавського районного суду міста Севастополя Шкірай та з Антрацитівського міського суду Ладиченка.

"У Філатова в Адміністрації президента лежать укази на призначення цих суддів. Прохання не допустити цього, оскільки: по-перше, у Самсіна не було повноважень, коли він склав ці подання, по-друге, це не правильні люди. У той же час у даний момент в ВККС знаходяться документи на правильних суддів – Кухарська та Денисюк (це кандидатури, які необхідно підтримати та забезпечити їх переведення в Голосіївський суд)", - йшлося у листі.

Також у документі зазначалося, що потрібно, щоб голова ВККС Сергій Козьяков  направив лист в АП з проханням відкликати подання на переведення Шкірая та Ладиченка, а натомість скерував подання на переведення  Кухарської та Денисюк.

"Друге, до ВРП надійшло декілька скарг на суддів (Голосіївського районного суду Києва – ред.) Калініченко, Мирошниченко та Фролов – необхідно підтримати даних суддів та не допустити відкриття провадження по них", - йшлося у листі.

Відзначається, що щодо двох із семи названих суддів прохання виконали. Так, суддю Наталію Кухарську указом президента від 29 грудня 2017 тимчасово перевели з Кіровоградської області у Голосіївський суд.

А щодо судді Мирошниченко відкрили дисциплінарне провадження, проте згодом закрили.

Читайте також Ядерне збагачення Миколи Мартиненка.

Під прицілом Європи. В яких справах за кордоном фігурує Мартиненко

Нагадаємо:

  • 20 квітня 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали екс-голову комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу Мартиненка в рамках розслідування за фактом розкрадання коштів ДП "СхідГЗК" при закупівлі уранового концентрату.
  • За даними САП, з 2013 до 2016 року злочинна організація, у яку входив Мартиненко, завдала бюджету 17,28 мільйона доларів збитку.
  • Звинуваченим інкримінують заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК), легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом (ч.3 ст.209 КК) та створення злочинної організації (ч.1 ст.255 КК).
  • 22 квітня 2017 року Солом'янський райсуд Києва відпустив Мартиненка на поруки нардепів з фракції "Народний фронт" та міністрів.
  • 25 жовтня 2017 року детективи НАБУ повідомили про підозру в заволодінні майном "НАЕК "Енергоатом" екс-нардепу Миколі Мартиненку і екс-керівнику структурного підрозділу цього держпідприємства.
  • За версією слідства, ці двоє зі ще двома особами організували корупційну схему, у результаті якої "Енергоатом" зазнав збитків на 6,4 мільйона євро.
  • У листопаді 2017 року провадження про заволодіння коштами "Енергоатома" об'єднали з розслідуванням про заволодіння коштами ДП "СхідГЗК".
  • У лютому 2018 року НАБУ повідомляло, що затримало посередника зі справи Мартиненка, який виступав представником компанії "Bradcrest Investments S.A." (Панама).
  • 22 травня обвинувальний акт стосовно 6 осіб, задіяних у "справі Мартиненка" скерували до суду. Ще одна людина була під слідством, а троє – в розшуку.
  • 12 жовтня 2018 року НАБУ повідомило, що в Києві затримали особу, ймовірно причетну до заволодіння коштами "НАЕК "Енергоатом". Павло Скаленко був у розушку. Солом’янський райсуд Києва арештував його.
  • 22 жовтня 2018 року Шевченківський райсуд Києва почав розглядати справу Мартиненка по суті.
  • 29 січня 2018 року суд відмовився продовжувати покладені на Мартиненка зобов'язання.
  • 1 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду звинувачувальний акт стосовно ще двох осіб, звинувачених у заволодінні коштами ДП "Енергоатом" на суму понад 6,4 мільйона євро.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування