Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський: У мене вже алергія на "капітуляцію" – цього не буде

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 14:09

Президент Володимир Зеленський заявив, що не зрадить інтересам України й не допустить "капітуляції" перед Росією.

Джерело: виступ президента в Одесі на зустрічі до Дня захисника України

Пряма мова: "Шановні воїни, я обіцяв припинити війну на сході та відновити територіальну цілісність України. Сьогодні на це спрямовані всі наші, всі мої особисті зусилля 24 години на добу.

Моя позиція в цьому питанні була і залишається незмінною... Це позиція українського народу, яку я як президент буду захищати: Донбас – це Україна, і там повинен панувати мир.

Має відбутися повне припинення вогню, повернення усіх наших полонених, виведення іноземних військових формувань, встановлення контролю над державним кордоном  А місцеві вибори там мають відбутися виключно за українським законодавством під наглядом не кулеметів, а міжнародних спостерігачів.

Ми ніколи не забудемо й про анексований Крим, повернення якого стане нашим наступним викликом.

Повірте, я вже маю дійсно алергію на слово "капітуляція" – і хочу вкотре всіх запевнити: жодної здачі національних інтересів України не буде. Це не про мене і це не про Україну".

За словами президента, позицію України посилить "міцний фундамент із кількох речей: грамотна, виважена дипломатія; потужний сектор безпеки та оборони; відродження економіки; забезпечення добробуту громадян України".

Зеленський наголосив: "Монолітним цей фундамент може зробити тільки одне – згуртованість і єдність усіх українців задля нашої головної мети: відновлення  територіальної цілісності та народження заможної та сильної України. Країни, де щасливо й вільно житимуть наші діти та наші онуки. Це і є нашим головним національним інтересом.

Активні заходи, спрямовані на реалізацію всього цього закладаються в нову редакцію Стратегії національної безпеки України".

Голова держави також назвав українських воїнів "чарівниками", які дарують "мирне небо в українських містах та селах, існування нашої держави", – і платять за це життям.

Він попросив вшанувати пам'ять героїв хвилиною мовчання.

Цьому передували: акції протесту проти вирішення конфлікту на Донбасі за "формулою Штайнмаєра", гаслом яких було "Ні капітуляції", а також заяви представників добровольчого руху про готовність захищати прифронтові території в разі відведення української армії з них.

Знати більше Формула Штайнмаєра: Про що домовились у Мінську. Реакція

Штайнмаєр у законі: на що погодився Київ і чи є у "формулі" вивід російських військ

Передісторія:

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, що вони пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
  • Під документом, за яким після виборів на Донбасі набуде чинності закон про статус окупованих нині територій, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.
  • Згода України на "формулу Штайнмаєра" викликали протести в Києві, по всій Україні і навіть за кордоном.
  • Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили низка обласних та міських рад: Львівська, Івано-Франківська та Хмельницька обласні, Сумська, Кропивницька й Луцька міські ради.
  • При цьому соціологи групи "Рейтинг" виявили, що 60% українців не можуть оцінити ініціативу мирного врегулювання війни на Донбасі за "формулою Штайнмаєра", 23% висловилися проти неї, а 18% – підтримали її у вересні.
  • 10 жовтня Зеленський запевнив, що автономії для Донбасу не буде, але у законі про статус регіону може йтися, наприклад, про російську мову як регіональну.
  • Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар припустив, що на створення безпечних для виборів умов в ОРДЛО можуть піти й десятки років.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...