Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радник Зеленського каже, що контакти з оточенням Трампа були помилкою

Понеділок, 28 жовтня 2019, 11:51

Президент Володимир Зеленський та його радники більшу частину літа намагалися знайти спосіб відмовити президенту США Дональду Трампу у справі Байденів, не образивши його.

Про це пише московський кореспондент "The New Yorker" Джошуа Яффа, який зустрічався з самим Зеленським, говорив із людьми з його оточення та західними дипломатами.

Під час зустрічі з журналістом у серпні Зеленський говорив про заморожену військову допомогу США як про технічне питання, але відзначав, що "є деякі труднощі".

"Це складна історія, яка почалася дуже давно... Великі імперії завжди використовували невеликі країни в своїх інтересах. Але в цьому політичному шаховому матчі я не дозволю Україні бути пішаком", – говорив український лідер.

Джерела "The New Yorker" підтверджують, що ще в травні на нараді з енергетичних питань Зеленський був стурбований і обговорював, як дати раду з очікуваннями Трампа та його адвоката Руді Джуліані.

"Причиною зустрічі стало небажання говорити "ні" президенту Сполучених Штатів, чия підтримка йому знадобиться відносно Росії, безпеки і МВФ", – сказав співрозмовник журналіста, ознайомлений із деталями зустрічі.

Джуліані на початку травня планував приїхати до Києва, але відмовився від цієї ідеї. Проте наприкінці того ж місяця бізнесмени Ігор Фруман та Лев Парнас, які працювали на нього, з'явилися в Києві і хотіли зустрічі з Зеленським. Із ними зустрівся Сергій Шефір та дав зрозуміти, що пресслужба не може говорити про зустріч із Джуліані до інавгурації:

Більшу частину літа Зеленський та його радники провели в пошуках виходу зі свого скрутного становища, зазначає журналіст.

"Західний дипломат у Києві описав мені характер своїх бесід із Адміністрацією Зеленського: "Українці запитували нас, чи є людина, з якою ми можемо поговорити в США. Вони шукали чарівне рішення, людину, який може виправити це...", – пише Яффа.

Один із радників Зеленського зізнався: "Ми намагалися не засмучувати Трампа, хоча знали, що не можемо відповісти на це питання так, щоб задовольнити всі сторони".

На початку серпня помічник президента України Андрій Єрмак та Руді Джуліані зустрічалися в Мадриді.

За словами Яффи, Джуліані вийшов із тієї зустрічі, вважаючи, що Україна продовжить розслідування щодо Байдена та ролі України в американських виборах 2016 року, в Єрмак вважав, що він зробив лише загальні запевнення в тому, що команда Зеленського розглядатиме низку випадків як частину загальної антикорупційного порядку денного.

Пізніше в розмові з кореспондентом "The New Yorker" радник Зеленського з політичних питань припускав, що взаємодія з неофіційними емісарами, такими як Джуліані, була помилкою, бо Україні варто було "залишитися осторонь".

Зеленський вирішив спробувати направити запити Трампа через офіційний судовий процес. Єрмак говорив, що було б найбільш логічно організувати зустріч між генеральними прокурорами США та України.

"В якомусь сенсі Зеленський був врятований скаргою викривача, яка, схоже, поклала кінець вимогам чиновників Трампа про проведення розслідувань", – вважає Яффа.

Журналіст також описує особистість Зеленського, а свій матеріал називає так: "Президент України, обіцяючи новий стиль політики, відчуває смак болота Трампа".

Прес-служба Андрія Єрмака заявила "Українській правді" про неправильне трактування статті "The New Yorker" у контексті заяви про те, що зустріч із Джуліані була помилкою, – мовляв, це говорив не Єрмак, а анонімний коментатор: "Це різні люди і різні цитати".

Джошуа Яффа підтвердив УП, що після Єрмака цитує неназваного політичного радника Зеленського.

Знати більше:

Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може погубити Трампа 

Чи шантажував Трамп Зеленського. Повний текст розмови

"Імпічмент на тлі Зеленського: які звинувачення висунули Дональду Трампу"

Передісторія:

  • На початку вересня видання "The Washington Post" повідомило, що президент США Дональд Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського відкрити справу щодо сина свого конкурента на виборах-2020 Джо Байдена.
  • Увагу до цього посилило рішення адміністрації Трампа видати військову допомогу Україні після затримки, яка засмутила членів Конгресу з обох партій.
  • Після цього у США заговорили про імпічмент Трампа
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між Трампом і Зеленським. Зеленський був здивований цим.
  • Український лідер не збирається оприлюднювати свої розмови з іншими лідерами.
  • Володимир Зеленський заявляв, що під час телефонної розмови у липні він ставив собі за мету "затягти" президента США Дональда Трампа в Україну і що Трамп тоді жодним чином не тиснув на нього.

Олена Рощенко, УП, виправлено
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: