Головні новини п’ятниці і ночі: Росія проти США, вакцинація публічних осіб

Субота, 17 квітня 2021, 08:00
Головні новини п’ятниці і ночі: Росія проти США, вакцинація публічних осіб

Публічних осіб більше не будуть щеплювати залишками вакцин проти COVID-19, Росія заборонила в’їзд низці американських високопосадовців — актуальні новини 16 квітня.

Про вакцинацію

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до наказу для того, щоб залишками доз вакцини щеплювали лише осіб, визначених першим та другим етапом Національного плану вакцинацій.  

Відтепер не буде залишкових доз, якими можуть вакцинуватись, зокрема, і публічні особи - виключно люди, які підпадають під перший або другий етап.

Про Москву

У відповідь на санкції США Росія заборонила в’їзд восьми чинним та колишнім американським високопосадовцям, зокрема керівниками силових відомств, через причетність до "реалізації антиросійського курсу".

Йдеться про директора ФБР Крістофера Рея, директора національної розвідки Евріл Хейнс, генпрокурора Мерріка Гарланда, директора Федерального бюро тюрем Майкла Карвахаль, міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас та радника президента із внутрішньої політики Сьюзан Райс. Також під санкції потрапив колишній помічник Дональда Трампа з національної безпеки та постійний представник США в ООН Джон Болтон та ексдиректор ЦРУ Роберт Вулсі.

Також, Росія радить послу США Джону Саллівану повернутись у Вашингтон для консультацій, обіцяє вислати 10 американських дипломатів та сформувати "чорний список" із чиновників. 

Окрім того, Росія погрожує США скоротити кількість дипломатів до 300, щоб досягти кількісного паритету із російськими дипломатами в Америці. Кремль планує запустити процедуру, якою хоче припинити практику влаштування на роботу до американських дипмісій громадян Росії та інших країн. Росія також почала процедуру денонсації угоди із США, яка регулює пересування дипломатів у країні перебування. 

У Москві також пригрозили вжити "хворобливих" заходів для американського бізнесу. 

У Держдепартаменті США заявили, що відповідь Москви на американські санкції була "ескалаційною і гідною жалю" дією.

Про інші важливі новини

У Генеральному штабі закликали місцеву владу не займатись створенням невизначених законом воєнізованих формувань. Запевняють, що контролюють ситуацію щодо стягування російських військ до українського кордону. 

Міністр охорони здоров'я і соціального розвитку Киргизстану Алимкадир Бейшеналієв на пресконференції на очах у журналістів вжив відвар аконіту – він стверджує, що так можна лікувати від коронавірусу.  Аконіт (іссик-кульський корінь) - вкрай отруйна рослина. Навіть зовнішнє застосування її в медицині неприпустиме і небезпечне для життя.

Рауль Кастро заявив на партійному з’їзді, що йде у відставку з поста лідера Комуністичної партії Куби, завершуючи шість десятиліть правління його сім'ї. Наступника Кастро оберуть в кінці чотириденного конгресу.

У Парижі відбулася двостороння зустріч президента Володимира Зеленського з його французьким колегою Еммануелем Макроном. Основною темою переговорів була безпекова ситуація на Донбасі та проведення "нормандського саміту". Зеленський запропонував Франції підписати таку ж декларацію про підтримку майбутнього членства України у ЄС, як вже підписана з Литвою. За результатами зустрічі з Зеленським Макрон опублікував у Twitter допис українською.

Також була відеозустріч з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Меркель, Макрон і Зеленський за підсумками переговорів в Парижі закликали Росію відвести війська від кордону з Україною.

Зеленський вважає, що президент Росії Володимир Путін не очікував такого як він на посту лідера України.

Командувач військами США в Європі генерал Тод Волтерс вважає, що ймовірність вторгнення Росії в Україну протягом наступних кількох тижнів є від "низької до середньої".

В Україну прибули 117 000 доз вакцини проти коронавірусу "Comirnaty" виробництва Pfizer-BioNTech від ініціативи COVAX, щеплювати нею почнуть з 18 квітня.

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що через коронавірус у місті готують додаткові протиепідеміологічні заходи на Великодні свята.

Приватбанк скоро виставлять на продаж — у НБУ вважають, що приватизація "Привату" зацікавить найпрестижніших міжнародних інвесторів, у тому числі зі США і ЄС.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...