Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Підконтрольний РФ "суд Криму" лишив під вартою ще 5 українських моряків

Вівторок, 25 грудня 2018, 15:10
Підконтрольний РФ суд Криму лишив під вартою ще 5 українських моряків

Підконтрольний РФ "Верховний суд Криму" у вівторок відмовив у задоволенні апеляційних скарг п'яти українським морякам, захопленим біля Керченської протоки 25 листопада.

Як повідомляє Крим.Реалії, суддя відмовив у задоволенні апеляційної скарги старшому матросу з катера "Нікополь" В'ячеславу Зінченку, а до цього мічману Андрія Шевченку, а також капітану третього рангу Володимиру Лісовому.

Пізніше "Верховний суд Криму" відхилив також апеляції на арешт матроса з буксира "Яни Капу" Сергія Чуліби і співробітника СБУ Андрія Драча.

У той же час, представник підконтрольного окупантам "Верховного суду Криму" повідомила журналістам, що "суд" у середу планує розглянути останні апеляції адвокатів на арешт українських моряків, передає Інтерфакс.

"Надійшли ще п'ять апеляцій. Щодо Без'язичного, Гриценка, Небилиці, Семидоцького, Мельничука", - сказали в "суді".

Відносно ще чотирьох моряків скарг на арешт немає, зазначив представник інстанції.

Йдеться, за даними "Інтерфаксу", про співробітника СБУ Василя Сороку, членів екіпажів кораблів Андрія Артеменка і Андрія Ейдера. Всі троє отримали поранення, були арештовані за рішенням "суду" в Керчі. У цій інстанції "Інтерфаксу" повідомили минулого тижня, що не отримували апеляцій, терміни їх подачі давно минули.

Крім того, немає апеляції на арешт моряка Володимира Терещенка.

Згодом один з представників групи адвокатів, яка захищає українських моряків Сергій Бадамшин повідомив, що Керченський "міськсуд" відмовив пораненим українським військовополоненим Андрію Ейдеру, Андрію Артеменку та Василю Сороці у відновленні строку на оскарження взяття під варту.

"Очікуємо рішення щодо Володимира Терещенка. На жаль, адвокат за призначенням спочатку не оскаржив запобіжний захід, обраний для моряків", - додоав Бадамшин.

За словами адвоката, взяття під варту зазначених військовополонених буде оскаржено у касаційному порядку, а питання про порушення адвокатом стандартів захисту у кримінальній справі будуть предметом внутрішньокорпоративного розгляду.

"Верховний суд Криму" 19-21 і 24 грудня  залишив під вартою 10 українських моряків: Володимира Варимеза, Андрія Оприска, Юрія Будзила, Сергія Цибізова, Богдана Головаша, Сергія Попова, Михайла Власюка, Віктора Безпальченка, Владислава Костишина та командира бронекатери "Бердянськ" Романа Мокряка, - виправивши технічну помилку нижчої інстанції. Термін утримання під вартою закінчується 24, а не 25 січня 2019 року.

Читайте також:

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Що таке воєнний стан, як він може вплинути на майбутні вибори, роботу ЗМІ і мої права?

Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів

Нагадаємо, 

  • 25 листопада російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.
  • Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон українських моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян зазнали поранень.
  • Відповідно до рішення "судів", під арештом вони перебуватимуть до 25 січня 2019 року.
  • Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі. Після "вироків суду" усіх українських військовослужбовців відправили до СІЗО "Лефортово" у Москві.
  • В ході допитів українські військові заявляють слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими.
  • 26 листопада у відповідь на агресію РФ у Чорному морі в 10 областях України було запроваджено військовий стан на 30 днів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування