Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пристайко нарікає, що депутати не поспішають розробляти закон про статус Донбасу

Понеділок, 18 листопада 2019, 12:09

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко наголошує, що новий закон про "особливий статус" ОРДЛО повинні узгодити з лідерами окупованих територій Донбасу

"Приймати цей закон буде парламент. Є зацікавлені в цьому питанні депутати, і вони повинні принести якісь свої ідеї", – сказав він в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Ми кілька разів уже спілкувалися з депутатами, і вони правильно кажуть: ми готові працювати, давайте сядемо з професіоналами з урядів, переговорних команд і зрозуміємо, де кордони, де ми можемо очікувати прогрес, щоб ми не написали закон, який не буде сприйнято ніким", – додав міністр.

"У мінських домовленостях є пункт про те, що всі модальності мають бути узгоджені з тією стороною, ОРДЛО. Єдиний шлях узгодження з тією стороною – тристороння контактна група", – нагадав Пристайко.

За його словами, важлива взаємодія парламенту і переговорної групи, адже пілотна група повинна напрацювати ідеї, які після обговорення в суспільстві повинні лягти в основу закону.

Пристайко визнав, що лідери країн "нормандського формату" можуть обговорювати базові параметри закону про "особливий статус" Донбасу, а можуть і "адаптувати" до реалій застарілі пункти Мінських угод.

"Було б добре, щоб ці тексти були напрацьовані станом на зараз, щоб ми приїхали з готовими документами. Але я не бачу, щоб була створена група в парламенті, яка б узяла на себе цю ініціативу, сказала, що 31 грудня не за горами, давайте піднімемо наявний документ і подумаємо, що ми можемо переписати", – сказав міністр.

"Точно так же не обговорюється закон про амністію, яка теж вказана у мінських угодах", – додав він.

При цьому Пристайко не вірить у самоліквідацію псведореспублік "ДНР" і "ЛНР".

"З точки зору тих, хто там займає якісь свої придумані позиції "президентів", або ким вони є, то в багатьох випадках це просто персональний пошук свого місця на цій планеті. І очікувати, що ці люди скажуть: ми все зрозуміли, нам треба саморозпускатися – це, щонайменше, наївно", – сказав він.

"Вони в своїй дивній викривленій реальності досягли якихось кар'єрних висот, вони не скажуть, що вони відступають і збирають речі – ми на це і не розраховуємо. Але на тлі цього інформаційного шуму ми рухаємося туди, куди ми і планували", – заявив Пристайко.

Голова МЗС України наголосив, що після законних виборів в ОРДЛО, "з моменту обрання нового керівництва, старе має зникнути".

"Якщо хтось буде затягувати вибори, маючи на увазі, що чим довше не буде виборів, тим довше він чи вона будуть триматися при якійсь ефемерній владі, для цього і є переговори, де з того боку сидить Росія, з цього – Україна , щоб РФ узяла на себе відповідальність і визнала, що з моменту законних виборів усі ці представники повинні зникнути з історії", – додав він.

Чому це важливо: Наприкінці 2019 року припиняє дію закон України про особливий статус Донбасу, ухвалений у жовтні 2014 року терміном на 3 роки і потім двічі продовжений на рік.

Україна не визнає "вибори", проведені після початку конфлікту на Донбасі. Київ також не веде прямі переговори з ватажками "ДНР" та "ЛНР", хоча їх запрошують на зустрічі Тристоронньої контактної групи, яка працює в Мінську (Білорусь)

Цьому передувало:

  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу.
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось таке, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГзакликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

Передісторія:

  • 16 вересня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (у народі його називали законом про особливий статус ОРДЛО)
  • 18 січня 2018 року парламент ухвалив закон про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях (у народі відомий як закон  про реінтеграцію Донбасу).
  • У жовтні 2018 року закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької й Луганської областей було продовжено до 31 грудня 2019 року.
  • 7 лютого 2019 року п'ятий президент Петро Порошенко затвердив межі тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.
  • Президент Росії Володимир Путін не раз заявляв, що Україна повинна надати Донбасу особливий статус і вести прямі переговори з лідерами непідконтрольних їй територій.
  • 3 жовтня 2019 року шостий президент України Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу.
  • 10 жовтня він пояснив, що закон про статус Донбасу не може передбачати автономію окупованих зараз територій. 
  • Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар заявляв, що російська сторона на переговорах у Мінську домагається запровадження закону про особливий статус Донбасу на постійній основі.
  • Станом на початок жовтня 2019 року 56% українців висловлювалися проти надання і закріплення в Конституції "особливого статусу" окремих територій Донецької та Луганської областей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування