Справа Гандзюк у прізвищах. Кого покарали за смерть активістки

Соня Лукашова — Понеділок, 4 листопада 2019, 16:05

Рік тому, 4 листопада 2018 року, у лікарні померла херсонська активістка Катерина Гандзюк. Вона боролась за життя протягом 3 місяців після того, як її облили сірчаною кислотою.

У Херсоні Гандзюк була відома громадянською позицією та рішучим супротивом корупції. Напад на неї та смерть від поранення стали одним із найрезонансніших злочинів проти активістів, які хвилею прокотилися країною. 

Однак активісти та журналісти неодноразово звертали увагу на прогалини у розслідуваннях, звинувачували слідство у неефективності, владу – у мовчанні. 

Що змінилось у справі за останній рік? "Українська правда" розповідає про долю тих, у чий бік лунали підозри, офіційні або від друзів Гандзюк.

Під слідством

Владислав Мангер

Владислав Мангер, ймовірний замовник

Голова Херсонської обласної ради, на момент нападу – член "Батьківщини"

Версія слідства. На початку липня 2018 року Мангер вирішив залякати Гандзюк через її громадську діяльність, протидію вирубкам лісів та проведення акцій протесту. Мангер організував напад, щоб завадити активістці.

Підозру Мангеру оголошували як організатору вбивства – тоді слідство саме так кваліфікувало злочин. Пізніше правоохоронці змінили версію – тепер у справі йдеться про "нанесення тяжких тілесних ушкоджень".

Смерть активістки настала саме через опіки, тобто була спричинена нападом. Але умисел злочинців, на думку слідства, полягав не у вбивстві, а нанесенні травм.

Позиція захисту. Сам Мангер заперечує свою винуватість. В інтерв'ю УП він називав себе жертвою, а своє прізвище серед підозрюваних пояснював тим, що знав другого ймовірного замовника, Олексія Левіна.

Покарання. На початку 2019 року батько Катерини Гандзюк назвав Мангера причетним до нападу, а "Батьківщину", членом якої був голова облради, – "партією вбивць". За кілька днів після цього Мангер призупинив членство у політсилі, згодом його виключили з лав "Батьківщини".

У липні 2019 року Мангеру вручили підозру

На початку серпня цього року тодішній генпрокурор Юрій Луценко анонсував завершення розслідування стосовно херсонського чиновника. Однак справа досі не передана до суду. Луценко звинувачував Службу безпеки, мовляв, там приховали важливу інформацію.

У липні цього року слідство щодо двох ймовірних замовників злочину, зокрема Мангера, виділили в окреме провадження та призупинили у зв'язку з розшуком другого організатора – Олексія Левіна.

Олексій Левін

Олексій Левін (попереднє прізвище – Москаленко), ймовірний замовник

Помічник депутата Херсонської обласної ради Миколи Ставицького; за даними ЗМІ, відомий у кримінальному середовищі за прізвиськом "Москал"; у 2014 році за участь у банді та серійні вбивства був засуджений до 12 років в'язниці, однак звільнився за "законом Савченко"

Версія слідства. Левін – друга ланка у ланцюжку. Саме йому Мангер замовив напад. Левін мав знайти виконавців, пояснити їм план, надати інформацію про Гандзюк, скоординувати і підшукати місце для переховування після нападу. Через Левіна їм також передавали гроші.

Напередодні роковин смерті активістки у СБУ розповіли, що за вказівкою Левіна рідним підозрюваних у справі Гандзюк платили за мовчання.

Покарання. Левін офіційно отримав статус підозрюваного у грудні 2018 року. Наразі він переховується від слідства. За даними правоохоронців, чоловік втік з України в Домінікану у дні, коли були затримані виконавці. Левіна розшукують українські спецслужби, а у базі Інтерполу міститься його "червона картка", яка передбачає арешт та екстрадицію.

Саме через розшук, який триває вже більше 9 місяців, слідство по Мангеру і Левіну призупинене.

Водночас, у серпні один із адвокатів Мангера заявив, що Левіна вже затримували в одній з країн ЄС, але СБУ нібито не стала подавати документи на екстрадицію. Це відбулося приблизно у той самий час, коли генпрокурор Юрій Луценко сказав, що СБУ приховувала матеріали допитів, які могли розширити кількість замовників нападу на Катерину Гандзюк. 

Служба безпеки відкинула звинувачення, а твердження Луценка назвала "помилковим".

Засуджені

Сергій Торбін

Сергій Торбін, організатор виконавців, отримав 6 років 6 місяців ув'язнення

Ветеран АТО, ексміліціонер

Версія слідства. Торбін координував нападників. Він отримав від Левіна інформацію про Гандзюк, гроші та план: зламати активістці кістки рук і ніг або облити її сірчаною кислотою. За перший варіант організатори пообіцяли заплатити 5 тисяч доларів, за другий – 2-3 тисячі.

Після остаточного узгодження нападники попросили збільшити до 5 тисяч оплату за облиття кислотою. З цих коштів півтисячі пішли на витрати: кислоту, окремі телефони для зв'язку, сім-картки тощо. Ще 500 доларів Торбін взяв собі як винагороду, а 4 тисячі залишку розділили між собою 4 нападники.

Цих чотирьох виконавців Торбін знайшов серед своїх знайомих ветеранів і розподілив між ними обов'язки.

Позиція захисту. Торбін найдовше з усіх виконавців не визнавав провину. Коли співучасники вказували на нього як на координатора, АТОвець пояснював це "натягнутими стосунками", які погіршилися на фронті, говорив, що не мав претензій до Гандзюк.

У квітні 2019 року стало відомо, що виконавці співпрацюють зі слідством. Вони визнали свою провину, надали викривальні свідчення щодо інших злочинців. Усі п'ятеро нападників, в тому числі Торбін, пішли на угоду зі слідством.

Покарання. Торбіна затримали у серпні 2018 року і вже тоді називали його головним серед всіх 5 виконавців.

6 червня 2019 року Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вирок виконавцям. За підбурювання до злочину та пособництво Торбіну дали 6 років і 6 місяців в'язниці.

Засуджені не оскаржували покарання. Апеляцію подавали лише Мангер і Левін, які згадуються у вироку як замовники. Однак суди відхилили скаргу, і у липні 2019 року рішення про засудження виконавців набуло чинності.


Микита Грабчук

Микита Грабчук, нападник, 6 років ув'язнення

Ветеран АТО

Версія слідства. Грабчук вилив кислоту на Гандзюк, при цьому сам отримав опіки.

Позиція захисту. Після затримання Грабчука його адвокат говорив, що АТОвець напав на Гандзюк, бо нібито вважав її сепаратисткою та корупціонером

Пізніше Грабчук, як і інші виконавці, визнав провину, дав покази та пішов на угоду зі слідством.

Покарання. Спільним вироком для виконавців нападу Грабчук був засуджений до 6 років ув'язнення.

Володимир Васянович

Володимир Васянович, один із виконавців, 4 роки в'язниці

Ветеран АТО

Версія слідства. Васянович передавав кошти від Торбіна іншим виконавцям. Разом із іншими стежив за Гандзюк. У день нападу він привіз злочинців на місце злочину. 

Покарання. Засуджений до 4 років ув'язнення.

В'ячеслав Вишневський

В'ячеслав Вишневський, один із виконавців, 4 роки в'язниці

Ветеран АТО

Версія слідства. Вишневський стежив за активісткою та брав участь у купівлі телефонів. У день нападу йому доручили спостерігати і подати сигнал, коли до будинку Гандзюк буде під'їжджати її службова автівка.

Покарання. Суд дав Вишневсьому 4 роки в'язниці.

Віктор Горбунов

Віктор Горбунов, один із виконавців, 3 роки в'язниці

Ветеран АТО

Версія слідства. Горбунов разом із іншими купував телефони. А під час самого злочину він разом із Васяновичем чекав нападників у автівці, яка зупинилась за 5 кілометрів від будинку Гандзюк. Після того, як справу було зроблено, Горбунов допоміг позбутись слідів. 

Покарання. Отримав 3 роки позбавлення волі.

Під судом

Ігор Павловський

Ігор Павловський, приховав злочин

На момент нападу – помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука

Версія слідства. Спочатку слідство вважало його співучасником вбивства: нібито Павловський разом із Левіним був посередником між виконавцями та ініціатором нападу Мангером.

Однак навесні підозри фігурантам справи почали пом'якшувати. Павловського це стосувалося найбільше: зі співучасті у нападі йому тепер закидають лише приховування злочину.

За версією слідства, нападники Торбін і Васянович приїхали до будинку Павловського після нападу і просили гроші, щоб ховатися від правоохоронців. Коштів помічник нардепа не дав, але тоді йому розповіли, що сталось з Гандзюк.

У тому ж будинку Торбін і Васянович зустрічались із Левіним і теж просили коштів. Останній зрештою погодився привезти ще 2 тисячі доларів.

Позиція захисту. На момент, коли ім'я Павловського почало лунати у контексті нападу на Гандзюк, його називали посередником між замовником і виконавцями.

Тоді помічник нардепа заперечував, що передавав нападникам гроші, говорив, що спілкувався зі слідчими як свідок, не збирається тікати і готовий підтверджувати свої слова на поліграфі.

Павловський додавав, що не був знайомий із Гандзюк, на відміну від затриманого Сергія Торбіна:

"Знаю його (Торбіна – УП) як народного героя України. Вони звернення писали з активістами. Допомагали їм, їхньому батальйону… купували ліки, продукти харчування, солярку".

Пізніше помічник депутата визнав провину у приховуванні злочину.

Покарання. Після того, як журналісти та активісти почали пов'язувати Павловського зі справою Гандзюк, депутат Паламарчук звільнив його з посади свого помічника. Сам Павловський після звинувачень нібито потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом.

За тиждень, у листопаді 2018 року, Павловському оголосили підозру і спершу навіть арештували. Пізніше підозру пом'якшили до "приховування злочину", а самого фігуранта випустили із СІЗО: спочатку залишили його під домашнім арештом, а потім і взагалі повністю звільнили. Поки правоохоронці жаліли нібито хворого Павловського, він їздив на футбольний матч в Одесу.

Наприкінці липня 2019 року справу Павловського передали до суду. Він пішов на угоду зі слідством. Батькові Гандзюк про цю угоду не розповіли.

Затвердити угоду має суд в Одесі, однак Павловський систематично ігнорує засідання. Активісти, які на відміну від обвинуваченого приходять на засідання, кажуть, що адвокати і прокурори пояснюють відсутність Павловського знову ж таки його поганим здоров'ям та стаціонарним лікуванням. Але у самій лікарні активісти чоловіка не знайшли.

У жовтні Павловський вже вп'яте пропустив засідання. Наступне призначене на вечір 5 листопада.

Без підозри

Батько активістки Віктор Гандзюк заявляв, що організатор вбивства співпрацював з керівниками Херсонської ОДА Андрієм Гордєєвим та Євгеном Рищуком.

Цю версію також підтримували активісти, вимагаючи відставки чиновників, а Гандзюк навіть закидав президенту Петру Порошенку приховування доказів щодо своїх однопартійців. А журналісти публікували відео, на якому втікач Левін розповідає, що Рищук просив за гроші "покарати" активістку.

Андрій Гордєєв

Андрій Гордєєв

 На момент нападу – голова Херсонської обласної державної адміністрації, ексдепутат від "БПП"

Версія слідства. Попередній генпрокурор Юрій Луценко казав, що доказів причетності Гордєєва до злочину немає.

Позиція захисту. Звинувачення на свій бік Гордєєв називав сфабрикованими. Свій зв'язок із нападом заперечував. 

У квітні 2019 року голова ОДА подав у відставку. Того ж дня Порошенко розповів, що мав розмову з Гордєєвим і підписав його заяву. За тиждень чиновника остаточно звільнили.

Євген Рищук

Євген Рищук

Депутат Херсонської облради від "БПП", на момент нападу – заступник голови Херсонської ОДА

Версія слідства. Слідство перевіряло Рищука на причетність до корупції навколо підпалів лісу, із якою боролась Гандзюк. У ексчиновника навіть проводили обшуки

Однак зв'язок Рищука зі вбивством правоохоронці заперечують.

"Ні одного факту, показу слідству не надано", – говорив генпрокурор Луценко.

Позиція захисту. Обговорення своєї причетності Рищук називає політичними спекуляціями. Він обіцяв сприяти слідству і пропонував пройти допит на поліграфі.

У лютому 2018 року Рищук через скандал попросив тимчасово відсторонити себе від обов'язків. У квітні – пішов у відставку з Херсонської ОДА.

Валерій Одінцов

Валерій Одінцов

На момент нападу – помічник депутата від "БПП" Миколи Паламарчука

У листопаді 2018 року, вже після смерті Катерини Гандзюк, "Українська правда" опублікувала власне розслідування, в ході якого виявила нові подробиці у матеріалах справи.

Зокрема, один із виконавців Володимир Васянович у своїх показах називав ще одного фігуранта, про причетність якого не заявляли публічно. Його прізвище співпадає з ім'ям ще одного помічника нардепа Паламарчука – Валерія Одінцова. Він теж міг знати про злочин, однак офіційне слідство так і не пояснило його роль, а після публікації УП прізвище Одінцова прибрали з судового реєстру.

***

Заклики знайти і покарати вбивць Гандзюк лунали на футбольних матчах, святкових заходах і зустрічах з політиками. Постійна суспільна увага не дала повністю спустити справу на гальмах. Вона стала рідкісним прикладом резонансних нападів, коли підозри доходять аж до замовників.

Однак питання до офіційного слідства залишались і донині.

Це і перший затриманий "злочинець", яким хизувалось слідство і який виявився невинуватим цапом-відбувайлом. Це і один з організаторів, який утік,  можливо, не без допомоги правоохоронців

Напередодні роковин смерті Катерини Гандзюк у СБУ пообіцяли розповісти про "нові вагомі результати у справі". Чи дадуть вони нарешті повноцінну відповідь на головне питання: "Хто замовив Катю Гандзюк?".

Соня Лукашова