Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бабченко вважає, що його міг замовити "кухар Путіна"

Понеділок, 1 жовтня 2018, 11:56

Російський журналіст Аркадій Бабченко, на якого хотіли вчинити замах, заявляє, що до замаху причетні спецслужби Росії і російський бізнесмен Євген Пригожин.

Про це він написав у Facebook.

"Навіщо такій могутній людині, наближеній особисто до Путіна, вбивати якогось блогера, який і так утік з країни і все, що тепер може – просто писати свої постики в Фейсбуці? Тут важливий бекграунд", - написав Бабченко.

Він зазначив, що, судячи з усього, Пригожин "дуже не любить, коли про нього починають писати в газетах". За словами Бабченка, в Росії нападали на всіх журналістів, які писали про Пригожина.

"Незадовго до замовлення на мене про Пригожина почав писати я", - написав Бабченко.

За його словами, про причетність спецслужб РФ до замовлення замаху говорить те, що в "орієнтуванні на його вбивство" були його паспортні дані та адреса, паспортні дані та адреса його дружини, а також дані про його службі в армії. Бабченко вважає, що спецслужби Росії могли отримати ці дані з ОВС Північне Бутово, ОВІР, Слідкома і військкомату.

Він також звернув увагу на те, що в прослуховуванні Герман називає його Глист Глистович.

За словами Бабченка, це прізвисько з'явилося у нього після пікету "підментованої контори, яка бореться з проклятими США, лібералами, зрадниками та ін." Національно-Визвольний рух у Москві в червні 2014 року.

На цьому пікеті звучало кілька гасел проти Бабченка, зокрема: "Бабченко, ліберальний журналіст гірше, ніж в шлунку глист".

"Саме під цією кличкою я і проходив потім у всіх провладних "патріотичних" структур", - написав Бабченко.

За словами журналіста, замах на нього міг бути 26 травня, коли в Києві проходив фінал Ліги чемпіонів з футболу. А незадовго до цього російські ЗМІ розтиражували "вкид" про те, що ІДІЛ готує в Києві теракти до фіналу ЛЧ.

Також Бабченко вважає, що спецслужби РФ готували мінімум два замахи – на нього і раніше на ще одного громадянина Росії, який отримав політичний притулок у Великобританії.

За словами журналіста, житель Санкт-Петербурга Пивоварник – уродженець України, який був гендиректором українського ТОВ "Рускон-Україна" – спільного підприємства з російським оператором контейнерних перевезень "Рускон", за 10 місяців "до замовлення" на Бабченка почав "прочісувати сайт телеканалу АТР".

Бабченко вважає, що він збирав інформацію або по вже обраній жертві, або вибирав жертву. На його думку, першою жертвою міг бути Айдер Муждабаев.

Також Бабченко повідомляє, що Пивоварник, намагаючись зайти на АТР, познайомився зі співробітницею каналу і почав їй писати. Пізніше, коли колега Бабченка розповіла йому, що знає Пивоварника по листуванню, а також розповіла про листування слідчому, Пивоварник раптом подзвонив їй і запропонував зустрітися.

Журналіст вважає, що це може свідчити про те, що у Пивоварника, який живе в Санкт-Петербурзі, була як мінімум одна людина в Києві, готова діяти за його наказом і оперативно.

Він також повідомляє, що після "свого воскресіння" неодноразово піддавався атакам тролів в соцмережах і впевнений, що спецслужби РФ мають доступ до його "Месенджера".

Бабченко заявляє, що "Росія готувала масові терористичні акти по всій Україні".

"Готувалися довго. Готувалися серйозно. З переносними зенітно-ракетними комплексами, з протитанковими комплексами, з гранатометами, з угрупованнями в різних містах, зі створенням проросійських партій, з закиданням терористичних угруповань з Росії і так далі", - заявляє Бабченко.

За його словами, теракти в Україні готувалися як мінімум за 11 місяців до замаху на нього.

"Імовірно, сліди замовлення терористичних актів ведуть до кухаря Путіна Євгена Пригожина. Його структури працюють в тісній взаємодії зі спецслужбами Росії. І ймовірно і координуються саме звідти. Це дає підставу говорити про державний тероризм", - заявляє Бабченко.

Він вважає, що "нічого ще не закінчилося, вони (спецслужби РФ – ред.) будуть продовжувати".

На прохання прокоментувати нинішні заяви Бабченка у прес-службі СБУ "Українській правді" повідомили, що це може робити лише слідчий або керівництво.

Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська пообіцяла уточнити, чи планується офіційний коментар спецслужби.

Нагадаємо, увечері 29 травня стало відомо про нібито розстріл російського журналіста Аркадія Бабаченка на порозі його квартири у Києві. А ввечері 30 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що Бабченко живий: "вбивство" інсценувала його спецслужба, аби попередити справжнє вбивство і затримати замовника.

Комітет захисту журналістів (CPJ), ОБСЄ та "Репортери без кордонів"розкритикували таку спецоперацію.

Грицак заявив, що "організатора" вбивства Бабченка затримали. Нібито російські спецслужби завербували громадянина України Г., який найняв для вбивства колишнього АТОвця. А той допоміг СБУ – і відзвітував організатору, що "вбивство відбулось".

Читайте також: "20 годин без Бабченка: "список 30" та інші подробиці спецоперації"

Ймовірним організатором "убивства" Бабченка виявився Борис Герман, який також проходить як обвинувачуваний в інших кримінальних справах.

Суд постановив обрати для Германа запобіжний захід у вигляді арешту. Під час засідання він заявив, що співпрацює з українською контррозвідкою та назвав замовника з фонду Путіна.

Адвокат підозрюваного в організації вбивства російського журналіста Аркадія Бабченко Євген Солодко заявив, що його підзахисний відомий волонтер і є директором компанії з виробництва зброї.

У Генпрокуратурі заявили, що завдяки спецоперації вдалося отримати список із 30 осіб, яких нібито планували "прибрати", як і Бабченка.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що особам, які могли стати жертвами російських спецслужб поряд з журналістом, буде надано охорону.

Пізніше він повідомив, що імітація вбивства Аркадія Бабченка допомогла слідству отримати список із 47 потенційних жертв.

Читайте також: Хто "вбивав" Бабченка: Кілер, організатор та замовник

Служба безпеки України у свою чергу оприлюднила фрагменти розмов Бориса Германа з іншими організаторами В'ячеславом Пивоварником та невідомим свідком. 

Згодом було затримано ще одного підозрюваного – Тараса Стельмашенка, його також арештували.

На початку серпня Шевченківський райсуд Києва продовжив арешт Герману до 23 вересня. Коли саме відбулось засідання, у суді не уточнили. 

30 серпня Голосіївський райсуд Києва засудив Германа, обвинуваченого в організації спроби вбивства в Києві російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка, до 4,5 років позбавлення волі. 

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...