Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Головні новини понеділка і ночі: подробиці посадки літака в Мінську та реакція на цей інцидент

Вівторок, 25 травня 2021, 08:00
Головні новини понеділка і ночі: подробиці посадки літака в Мінську та реакція на цей інцидент

У мережі з'явився фрагмент розмови диспетчера аеропорту Мінська з пілотом Ryanair, Зеленський доручив уряду зупинити авіасполучення з Білоруссю, — актуальні новини 24 травня і ночі.

Про нові подробиці посадки літака в Мінську

Аудіозапис переговорів білоруського авіадиспетчера з екіпажем рейсу Афіни-Вільнюс авіакомпанії Ryanair з'явився в широкому доступі. Про бомбу на борту повідомив диспетчер із посиланням на службу безпеки аеропорту.

Натомість у міністерстві транспорту і комунікацій Білорусі заявили, що повідомлення про нібито мінування літака надійшло на електронну пошту мінського летовища від "солдатів ХАМАСу".

Виконавчий директор ірландської лоукост-авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що примусова посадка рейсу Афіни – Вільнюс у Білорусі була "викраденням, спонсорованим державою".

На державному телебаченні Білорусі опублікували відео із затриманим у Мінську опозиційним журналістом Романом Протасевичем, той начебто "дає свідчення щодо організації масових заворушень у столиці".

У русі ХАМАС у відповідь на заяву міністерства транспорту і комунікацій Білорусі заперечили свою причетність до повідомлення про мінування літака Ryanair, який екстрено сів у Мінську.

Про реакцію інших держав на інцидент в Білорусі

Спершу щонайменше два рейси авіакомпанії AirBaltic рушили в обхід повітряного простору Білорусі.

ЄС розгляне питання про подальші санкції проти адміністрації Лукашенка, серед яких може бути припинення польотів над Білоруссю. 

Уряд Литви вирішив першим заборонити прибуття в країну і відбуття з Литви літаків, маршрут яких проходить над територією Білорусі. Лондон також вимагає у своїх перевізників уникати Білорусі і заборонив "Белавіа" літати в Британію.

Володимир Зеленський також доручив уряду опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Білоруссю і закриття повітряного простору Білорусі для авіаперельотів з України та до нашої держави.

Тим часом глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія завжди готова прийти на допомогу "своєму сусіду і стратегічному союзнику".

Саміт Європейського Союзу підтримав рішення заборонити польоти білоруських авіакомпаній на територію ЄС та закликав всіх авіаперевізників уникати прольоту над територією Білорусі.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден назвав вимушену посадку літака в Мінську і затримання журналіста Романа Протасевича "запереченням міжнародних норм" і засуджує подібні інциденти.

Про інші важливі новини

Верховний Суд скасував протокол ЦВК від 19 травня про визнання переможцем проміжних виборів народних депутатів у 87 окрузі "слуги народу" Василя Вірастюка.

Фракція "Слуга народу" вирішила виключити народного депутата Євгенія Шевченка зі свого складу й надіслала відповідний документ керівництву парламенту.

В елітних селищах Конча-Заспа й Пуща-Водиця почався аудит, анонсований Зеленським минулого тижня після РНБО. 

Олександр Лукашенко затвердив нові обмеження для ЗМІ та масових заходів, які наберуть чинності через місяць. Наприклад, забороняється висвітлення недозволених мітингів, а також в Білорусі заборонять роботу ЗМІ, в яких засновником виступає іноземець чи іноземна компанія.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко заявив, що до людей, які займалися земельними махінаціями, будуть застосовані санкції РНБО.

Три дослідники з Китайського Інституту вірусології і Ухані у листопаді 2019 року настільки захворіли, що звернулися по допомогу в лікарню, згідно з раніше не розголошуваним звітом розвідки США. Ця інформація може додати ваги закликам до більш повного дослідженню того, чи міг вірус Covid-19 вислизнути з лабораторії.

Журналісти програми "Наші гроші" каналу Bihus.info представили другу частину так званих "плівок Медведчука", у яких йдеться про повернення контролю над частиною нафтопродуктопроводу "Самара" після націоналізації, який раніше неодноразово приписували одному із лідерів "Опозиційної платформи – За життя".

У Малі військові арештували тимчасових президента Ба Ндау і прем'єр-міністра Моктара Уане.

За минулу добу у світі діагностували понад 440 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. Найбільше хворих виявили в Індії, Бразилії, Аргентині. Україна займає 38 місце у світі, 10 в Європі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування