Війна. 79 день. ОНЛАЙН

П'ятниця, 13 травня 2022, 05:30

Минуло вже 79 днів з початку повномасштабного наступу Росії.

За цей час зона найбільш активних бойових дій скоротилась до східних і південних областей. Однак загроза ракетних обстрілів, у тому числі з території Білорусі, залишається.

Увага всього світу прикута до боїв на "Азовсталі". Нараз тривають перемовини про евакуацію з блокади українських бійців, спершу – поранених.

Читайте також хроніку подій попереднього воєнного дня

Сортувати
00:30

На добраніч. Зустрінемось о 5:30 😇

13-15 трвня у Вільнюсі проходитимуть заходи до днів України у Литві, що дуже символічно називаються "Вільнюсшиванка". Планується проведення 130 дійств у столиці дружньої країни.

"Ми разом – українці та вільнючани, які тікають від війни та приїжджають до Вільнюса, матимуть можливість обмінятися культурою та знаннями про традиції під час Вільнюшиванки", – пишуть на сайті заходу.

📷Фото з першого дня Вільнюшиванки

 
 
 
00:10

На Луганщині російські війська майже взяли під контроль місто Рубіжне, натомість у Білогорівці зазнають дедалі більше втрат, через що цілий батальйон росіян уже відмовився йти в наступ. 

23:35

Головне зі звернення Володимира Зеленського

🔻 Сьогодні можемо відзвітувати про 200-й збитий російський військовий літак. Стільки авіації Росія не втрачала у жодній війні за десятки років.

🔻 Росія втратила майже 27 тисяч солдатів, і багато з них – молоді строковики. Росія втратила понад три тисячі танків, броньованих бойових машин, велику кількість звичайних військових машин, вертольотів, безпілотників та всі свої перспективи як держави.

🔻 Насправді ніхто сьогодні не може передбачити, як довго триватиме ця війна. Але ми робимо все для того, щоб можна було звільнити нашу землю швидко. Саме в цьому наш пріоритет – кожного дня працювати так, щоб війна була коротшою.

🔻Я вдячний усім, хто працює на посилення санкцій проти Росії й на збільшення оборонної та фінансової підтримки для нас, для України. Саме це – єдиний рецепт захисту свободи в умовах вторгнення Росії. І для західних держав це не просто витрати. Це не про бухгалтерію. Це про майбутнє.

🔻 Світ уже визнав, що блокада Росією наших портів і ця війна провокують масштабну продовольчу кризу. Російські посадовці ще й відверто погрожують світу тим, що в десятках держав буде голод. 

🔻 Кожен день війни – це посилення глобальних загроз, це нові можливості Росії провокувати нестабільність в інших регіонах світу, не тільки тут, у Європі. 

🔻 Продовжуємо відновлення деокупованих територій України. Станом на сьогодні деокуповано вже 1015 населених пунктів – це плюс шість за минулу добу. Повертаємо туди електрику, водопостачання, звʼязок, транспорт, соціальні послуги. Це важливо. 

🔻 Звичайно, ми пам'ятаємо про кожне місто й кожну громаду, які ще перебувають в окупації. Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі міста й містечка Донбасу... Поступове звільнення Харківщини доводить, що ми нікого не залишимо ворогу.

🔻 Не припиняємо намагань врятувати з Маріуполя та "Азовсталі" всіх наших людей. Наразі тривають дуже складні перемовини про наступний етап евакуаційної місії –вивезення важкопоранених, медиків. Ідеться про велику кількість людей. Звичайно, робимо все, щоб евакуювати й усіх інших, кожного нашого захисника й захисницю. Вже залучили для відповідних переговорів усіх у світі, хто може бути найбільш впливовими посередниками.

🔻 Вже 37 іноземних представництв відновили свою роботу в Києві. 

🔻 Варто повертатися до роботи й усьому українському бізнесу, який ще не відновив діяльність, хоча може це зробити на безпечній території. Забезпечувати робочі місця та підлаштовувати економічну активність під наявні умови – це також велика робота на оборону, на наше майбутнє.

23:03

В іспанській Валенсії невідомі розмалювали приміщення організації Пласт, яка пропагує українство. Написали "Ні українському нацизму" та намалювали літеру "Z", якою росіяни маркують свою техніку на війні в Україні 😡

 
22:50

Депутат Державної Думи рф Олег Морозов заявив, що Польща може бути "поставлена у чергу на денацифікацію" після України:

"Своїми заявами про Росію, як "ракову пухлину", і про "контрибуцію", яку ми повинні виплатити Україні, Польща спонукає нас поставити її на перше місце в чергу на денацифікацію після України".

22:38

💪Оперативно-тактичне угрупування "Схід" поділилося добовими здобутками. Українські захисники знищили:

  • 🔥особового складу – до 130
  • 🔥танків – 2
  • 🔥БТР – 1
  • 🔥БМП – 5
  • 🔥БМД – 1
  • 🔥міномети – 2
  • 🔥АТТ – 2
  • 🔥БПЛА – 2
22:07

⚡У море вийшли всі дієздатні підводні човни Чорноморського флоту Росії, з яких РФ може запускати ракети по Україні.

21:57

Російська армія продовжує порушувати Женевську конвенцію щодо поводження з військовополоненими.

Служба безпеки України перехопила розмову російського військового з мамою, де чоловік розповідає, що що усіх полонених вони нікуди не передають, а просто вбивають. Та поділився історією, як окупанти розстріляли українського полоненого, коли той виходив в туалет.

21:45

Святослав Вакарчук продовжує сій пісенний тур по постаждалих від війни регіонів. Сьогодні  лідер "Океанів" заспівав для працівників на Чорнобильській АЕС.

 
21:25

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, за підтримки військового керівництва України, випустили дві колоди карт воєнних злочинців РФ та російських політиків і пропагандистів.

 

Головнокомандувач України Валерій Залужний розповідає про ідею: у 2002 році, Центральне командування армії США випустило список розшукуваних воєнних злочинців у вигляді колоди карт, граючи в які військові США запам’ятовували свої цілі.

21:09

🏢У Львові затвердили нові принципи будівництва, враховуючи досвід війни. Це стосуватиметься як житлових будинків, а також шкіл та інших установ.

Міський голова Андрій Садовий розповідає, що тепер у всіх будівлях має бути підземний паркінг, облаштований для подвійного призначення: частину потрібно адаптувати для комфортного перебування протягом певного часу з можливістю обігріву. Окремі санвузли, розкладні крісла, місце для зберігання харчів, резервуар для води.

Щоб адаптувати паркінги для людей з інвалідністю, продумають використання ліфтів.

На кожному поверсі у межах квартири треба облаштувати захисну кімнату з мінімальною площею 9 квадратних метрів. Стіни і перекриття цього приміщення повинні бути з міцного армованого бетону. Вікна – захищати сталеві віконниці. Двері повинні витримувати тиск ударної хвилі.

 
20:52

За даними глави військової розвідки України Кирила Буданова, Володимир Путін серйозно хворий на рак і в Росії вже відбувається переворот з метою повалення Путіна. 

Також Буданов спрогнозував, що воєнний перелом буде у другій половині серпня. До кінця цього року буде завершено більшу частину активних бойових дій. В результаті ми відновимо українську владу на всіх наших територіях, які втратили, включаючи Донбас та Крим.

20:30

Український ветеранський фонд ділиться світлинами записок, які українські військові залишили після себе у будинках, яких перебували. 

Військовий Андрій каже: "Сліди присутності десяти чоловіків у невеликому будинку складно не помітити. Хотілося, аби господарі знали, що в їхньому домі ночували саме українці, а не росіяни. Тому я вирішив написати невелику записку і подякувати їм за можливість провести ніч у теплі".

 
 
20:00

🙃Міністр оборони Олексій Резніков у твіттері публікує відео з елементами мультфільму "Як козаки сіль купували", де українці застосовують американські гаубиці калібру 155 мм типу М777, які адміністрація президента США надала українським військовим.

Аудіо до відео гурту "Рамштайн", з відсилкою до доленосної зустрічі у Рамштайні🔥

19:45

Росіяни почали допитувати дітей, які евакуюються з Маріуполя. Після допиту батьків у їх присутності починають уточнюючий допит дітей щодо подробиць. Намагаються спіймати батьків на неправді

19:28

Оперативна інформація станом на 18.00 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. 

На Сіверському напрямку противник посилює охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. З території РФ ворог обстрілював з артилерії цивільні об’єкти на території Сумської області та завдав авіаудару по населеному пункту Товстодубове.

На Слобожанському напрямку основні зусилля противник зосереджує на забезпеченні відходу своїх підрозділів від міста Харкова та недопущенні виходу підрозділів Сил оборони в тил російського угруповання військ, зосередженого в районі міста Ізюм. 

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджував на наступі в районі населеного пункту Богородичне, успіху не мав. 

На Донецькому і Таврійському напрямках ворожі підрозділи продовжують обстрілювати наші війська.

На Лиманському напрямку ворог безуспішно намагається закріпитись в районі населеного пункту Олександрівка.

На Сєвєродонецькому напрямку здійснює активний вогневий вплив в районі населеного пункту Рубіжне.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії у напрямках населених пунктів Золоте та Комишуваха, успіху не мав. Здійснює обстріли населених пунктів Тошківка та Оріхове.

На Авдіївському напрямку, за підтримки артилерії, веде наступальні дії у напрямках населених пунктів Кам’янка та Новоселівка, успіху не має.

У Маріуполі основні зусилля окупанти зосереджували на блокуванні наших підрозділів в районі заводу "Азовсталь", продовжують обстріли.

На Південнобузькому напрямку активних бойових дій ворог не проводив, обстрілював підрозділи Сил оборони зі ствольної артилерії та мінометів. Продовжував ведення повітряної розвідки.

Разом переможемо! Слава Україні!

19:13

🐶🐾 Прикордонниця, котра перебуває на Азовсталі в Маріуполі, показала свою чотирилапу напарницю – Соню

18:53

Міністр оборони США Ллойд Остін вперше від початку російського вторгення поговорив зі своїм російським колегою Сергеєм Шойгу.

Остін закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості підтримки ліній зв'язку, додав Кірбі.

Інших деталей про розмову речник Пентагону не розкрив.

18:36

"Українська правда" встановила російського солдата, який розповідав дружині, як рострілює цивільних і вчиняє інші звірства в Україні.

Російським військовим, який розповідав дружині про звірства проти цивільних українців, виявився Іванов Дмитро Геннадійович 10.02.1995 року народження.

Росіянин проживає у Казані, село Купсола (республіка Марій Ел, Російська Федерація).

У соціальній мережі "Вконтакте" Іванов називає себе Дмитро Туманов

 
 
 
 
18:15

Супутник Maxar зафіксував на острові Зміїний мітки у вигляді літери "Z" – символ агресії РФ проти України.

 
17:53

💸 Країни G7 планують виділити Україні до 30 млрд євро — Spiegel.

Допомога буде надаватися у формі позик та грантів. Тож Києву не доведеться повертати всю суму. Сума в 30 мільярдів євро передбачає, що військові дії закінчаться протягом року.

 
17:17

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що ситуація з постачанням зброї Україні покращилася, однак потрібно забезпечити постійні постачання.

Також він наголосив, що Україна потребує ракетних систем залпового вогню та авіації.

16:53

Поки букмекери віщують переконливу перемогу на цьогорічному Євробаченні Україні, яку представляє гурт Kalush Orchestra, російська пропутінська група хакерів погрожують DDOS-атаками - повідомляє The Sun.

 
16:35

Касетними боєприпасами з ракетних систем залпового вогню був обстріляний Корабельний район Миколаєва вранці 12 та вдень 13 травня.

 
 
16:14

🗡 Міністр оборони Олексій Резніков пояснив, що наразі війна переходить у затяжну фазу, поки українські захисники на фронті не отримають критичну кількість важкого озброєння від західних партнерів.

15:48

‼️ З початку повномасштабної війни Росія запустила по Україні понад 2 100 ракет!

Такими є дані, відповідно до інформації Постійного представника України при ООН Сергія Кислиці (станом на 13.05.2022).

 
15:37

15:10

Авіакомпанія Wizz Air надасть 10 тисяч безплатних квитків для українських біженців, які планують летіти до Великої Британії.

Вилетіти можна з Польщі, Болгарії, Словаччини, Угорщини, Румунії з 14 травня по 15 червня.

14:56

Новини з регіонів:

📍Полтавщина. Рятувальники ліквідували наслідки пожежі від ракетних обстрілів Кременчука.

📍Харків. Як встановили журналісти CNN, накази обстрілювати цивільне населення касетними снарядами ухвалював генерал-полковник Олександр Журавльов, який причетний до воєнних злочинів у Сирії.

📍Луганщина. Українські захисники збили російський ударний вертоліт Мі-28 "Нічний мисливець".

14:45

Родина Путіна тепер також під санкціямиНові британські обмеження вдарили по колишній дружині російского президента, його двоюрідних братів та Аліни Кабаєвої.

13:56

У Києві почався перший суд за воєнні злочини російських окупантів. Коротко про головне:

  • На лаві підсудних – 21-річний Вадим Шишимарін, служив командиром відділення танкової дивізії. 
  • Росіянина звинувачують у вбивстві цивільного мешканця Сумщини.
  • Під час слідства він визнав свою провину і розкаявся.
  • Судовий процес тільки розпочався. Сторони ще не розповідали про свою позицію.

Детальніше читайте тут.

13:43

Кучма, Ющенко і Порошенко звернулися до світу, щоб врятували людей з "Азовсталі":

"Така шокуюча жорстокість рашистів позбавлена будь-якого військового сенсу. Місто Маріуполь практично вщент зруйноване російською армією, яка зараз намагається приховувати сліди своїх злочинів.

Надзвичайні мужність та героїзм українських воїнів-захисників міста вразили не лише Україну, а й увесь світ. Батальйон "Азов", наші морпіхи, наші прикордонники вже увійшли в історію, бо їхній військовий подвиг безпрецедентний. І це наші національні герої, самовіддані, сміливі, патріотичні.

Але зараз вже не йдеться про рівний чи нерівний бій. На очах усього світу відбувається спроба кривавої помсти і розправи росіян над тими, хто, хоча й перебуває в оточенні, але переміг їх силою духу і силою волі".

12:45

📍Омськ. Черговий військкомат у Росії палає: його закидали коктейлями Молотова.

 
12:30

Шишимарін – перший полонений росіянин, якого відправили під суд.

11:25

Святослав Паламар "Калина", заступник командира "Азову" про ситуацію в "Азовсталі":

"Цілу ніч тривали обстріли. Авіаційні та артилерійські. Продовжується штурм заводу за допомогою піхоти. Тобто піхота штурмує за допомогою бронетехніки та танків, артилерійських обстрілів."

10:59

Втрати росіян станом на 13 травня:

  • особового складу – близько 26900 (+250) осіб
  • танків ‒ 1205 (+10) одиниць
  • бойових броньованих машин ‒ 2900 (+27)
  • артилерійських систем / artillery systems – 542 (+8)
  • реактивних систем залпового вогню – 193 (+2)
  • засобів протиповітряної оборони – 88 (+1)
  • літаків – 200 (+1)
  • гелікоптерів – 162 (+1)
  • безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня – 405 (+7)
  • крилатих ракет – 95 (+1)
  • кораблі/катери – 13 (+0)
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2042 (+23)
  • спеціальної техніки – 41 (+0)
10:25

🚇 У Києві й області скорочують комендантську годину: від 15 травня вона триватиме з 23:00 по 5:00.

Також з 16 травня метро працюватиме з 6:00 до 22:00, а наземний транспорт 6:00 до 22:30

10:23

Дніпро, Бровари, Київ, Полтава, Донецьк, Волинь, Маріуполь – на рубежах "Азовсталі" б'ються воїни з усієї України. 

Не кожен із них із міркувань безпеки готовий назвати своє прізвище або псевдо. Але кожен – вартий, аби про нього знали та врятували. 

Які вони, воїни з "Азовсталі", розповіли їхні найрідніші люди – дружини та мами. 

Читайте їхні історії тут: "Обличчя Азов.Сталі" Історії захисників Маріуполя

10:01

Росіяни продовжують знищувати інфраструктуру в українських містах:

  • Харківщина: у ніч на 13 травня окупанти нанесли ракетний удар по Дергачівському будинку культури, де зберігалася та видавалася гуманітарна допомога цивільному населенню
  • Сумщина: вночі 13 травня росіяни завдали двох ракетних ударів по прикордонному пункту Очкіно
  • Луганщина: окупанти зруйнували міст з Рубіжного до Сєвєродонецька.
09:25

"From Russia with "love": росіяни замінували піаніно в будинку колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна в Бучі.

"Сім’я повернулася в Бучу. Їхня квартира була неушкоджена, але двері відкриті. Донька хотіла одразу заграти на піаніно, але матір, помітивши переставлені нагороди, зупинила малу. Виявилося, що піаніно заміноване", – написав Омелян у твітері.

09:04

Що відбувається в регіонах на ранок 13 травня – 79 дня війни:

🟥 Полтавщина: ввечері 12 російських ракет ударили по інфраструктурі Кременчука, більшість – по нафтопереробному заводу. Одну з ракет збили ЗСУ, інші – поцілили в інфраструктуру міста. Пожежу, яка виникла на нафтопереробному заводі, вдалося локалізувати – постраждалих немає

🟥 Харківщина ніч була відносно спокійною, протягом доби внаслідок обстрілів – 3 постраждалих. Загалом по області обстрілювали Дергачі – 2 поранених, одна людина загинула, Золочівський район – 2 постраждалих, у Балаклійському районі також одна людина постраждала.

🟥 Луганщина: за добу 31 обстріл❗

Росіяни штурмують Сєвєродонецьк, Гірську та Попаснянську громади: зруйновано майже 60 будинків, пошкоджено міст в Рубіжному. Артобстріли Лисичанська та Сєвєродонецька були близько 23 години. У Лисичанську один загиблий. Деталі щодо наслідків обстрілів з’ясовуються.

🟥 Донеччина: вночі артилерійські обстріли Авдіївки, пошкоджені житлові будинки – одна людина поранена.

Поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки ворог продовжує наступальні дії – наші військові стримують їх на своїх позиціях. Ворог зазнає нищівних втрат. Не зменшується напруга на Лиманському напрямку та поблизу Святогірська. Постійні обстріли артилерією та авіацією. Значні руйнування.

Азовсталь – під авіаційними, танковими, корабельними та артилерійськими ударами❗

🟥 Херсонщина: ситуація стає критичнішою.

Проблема в області із лісовими пожежами❗За попередніми даними, вогонь охопив понад 1587 гектарів лісу. Бойові дії тривають на кордоні із Миколаївщиною та Дніпропетровщиною. Ворог продовжує укріплювати свої позиції та із території Херсонщини веде обстріл сусідніх областей. Внаслідок боїв є велика кількість пошкодженої інфраструктури, будинки мирних людей

🟥 Миколаївщина: Миколаїв був обстріляний із РСЗО (орієнтовно о 22.00 та 22.30). Під обстріл попали два інфраструктурні об’єкти, житлові будинки та територія лісу. Інформація щодо постраждалих та жертв з’ясовується.

Вдень і близько першої ночі були обстріли і авіа- обстріли у Широківській громаді – пошкоджені житлові будинки, потерпілих немає, за попередніми даними.

🟩 на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській областях, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині та Київщині – ніч минула відносно спокійно.

08:49

"Азовсталь": окупанти під прикриттям обстрілів намагаються прорватись в середину заводу, – заступник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

 
08:21

Інститут вивчення війни (Вашингтон): росіяни можуть відмовитися від спроби оточити українські війська уздовж лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве через невдалі спроби наступу.

Сили, що залишилися, будуть перекинуті на напрямок Сєвєродонецька та Лисичанська, щоб добитися хоча б якогось успіху. 

07:49

Миколаївські десантники збили російський безпілотник 👌

Військовослужбовець розвідувального підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади зі стрілецької зброї збив безпілотник комплексу радіоелектронної боротьби "Леєр", призначений для придушення GSM-зв‘язку.

 

07:28

Російські військові продовжують використовувати українську авіабазу під окупованим Мелітополем.

Про це свідчать супутникові знімки компанії BlackSk від 12 травня, які публікує CNN. На них видно щонайменше 7 вертольотів.

CNN зазначає, що важливість авіабази для росіян полягає в її розташуванні – вона стоїть між окупованими Херсоном, Маріуполем та містами, що контролюють бойовики так званих ДНР та ЛНР. 

 
06:51

Фотографка Юлія Кочеткова показала воєнну весну на Харківщині – як під цвітіння бузка люди шикуються в чергу за солодощами, зубною пастою та взуттям. Усе це їм роздає Червоний хрест.

Юлія також поділилася своїми роздумами про війну, зокрема тим фактом, що як Червоний хрест, так і вона сама вже звикли працювати під обстрілами. А наприкінці розповіла, що 12 травня росіяни обстріляли місцеве село Дергачі – 2 людей загинули, 4 постраждали.

"Як ви могли загинути, поки квітне бузок? Обробляю фото, приближую обличчя, згадую хлопців з блокпостів. Ми всі тут вижили заради чогось важливого" – задалася вона запитанням.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Julia Kochetova (@seameer)

06:27

Демарш одного сенатора-республіканця загальмував виділення допомоги Україні 😤

Йдеться про Ренда Пола, який вимагав включити в законопроєкт норму про призначення наглядового органу, який би слідкував би за використанням коштів.

Сенатора не влаштувала пропозиція викласти свою ініціативу в окремій поправці – він вимагав включити її в законопроєкт до його ухвалення.

Через це прийняття законопроєкту було перенесено на наступний тиждень.

06:03

На війну з Росією Україна вже витратила 245,1 мільярда гривень.

05:30

Доброго ранку 🇺🇦

  • Україна націоналізує "дочки" Сбєрбанку та "ВЕБ.РФ".
  • Тенісистам із РФ і Білорусі дозволять зіграти на Відкритому чемпіонаті Франції, але в нейтральному статусі.

  • Найбільша німецька страхова компанія Allianz може повністю вийти з країни-агресора.

  • Одна з найбільших криптобірж світу Binance закрила для росіян перекази та вивидення грошей у іноземні банки незалежно від країни резидентства.

  • Компанія Nike вирішила завершити співпрацю із московським "Спартаком" через санкції УЄФА.

  • App Store в Росії більше не приймає оплату через мобільні платежі.
  • Фінська енергетична компанія Fortum піде з російського ринку. Про таке ж рішення оголосив німецький концерн Siemens.

  • У квітні продаж смартфонів на російському ринку знизився на 30%. Уподобання користувачів змістились у бік бюджетних моделей, насамперед китайських.

Читайте також: Загострення у газовій війні та конфіскація російських активів: підсумки на економічному фронті

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді